Főoldal » Összes hír

Mi volt az első ismert, ember által előállított szedatív (nyugtató) kémiai anyag?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

A fluorokinolonok használatának megszorításaira vonatkozó ajánlások Cabozantinib alkalmazása hepatocellularis carcinomában szenvedő betegeknél A legveszélyeztetettebb fiataloknál nem tesztelik a hepatitis C fertőzést A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle Új műtéti eljárások a kiskunfélegyházi városi kórházban Csontritkulásra szakosodott központ lesz Bükfürdőn Szálláshely a Dunakanyarban, ahonnan a legszívesebben ki sem mozdulna Hétvégi programajánló - borok, klasszikus zene, családi kikapcsolódás 17. Tihanyi Garda Fesztivál
Munkavállalót ért Hepatitis „C” vírusfertőzés miatti kártérítési igény megítélése - Egészségügyi jog a gyakorlatban X.,,Bár a X. tesztet sikeresen kitöltöttem, nem kaptam igazolást róla ...''Munkavállalót ért Hepatitis „C” vírusfertőzés miatti kártérítési igény megítélése - Egészségügyi jog a gyakorlatban X.,,Nem lehet a tesztet kitolteni nem jelenik meg a teszt Üdvözlettel dr.Nyiredy Géza''Munkavállalót ért Hepatitis „C” vírusfertőzés miatti kártérítési igény megítélése - Egészségügyi jog a gyakorlatban X.,,Tisztelt Doktor Úr! Sajnos a tanfolyam kérdéssora mobilkészülékről nem elérhető. Kérjük számítógép...''Az egészségügyet érintő munkaügyi változások 1. - Egészségügyi jog a gyakorlatban VII.,,Tisztelt drborbas! Köszönjük az észrevételét! Technikai probléma volt, de megoldottuk, most már el...''Az egészségügyet érintő munkaügyi változások 1. - Egészségügyi jog a gyakorlatban VII.,,Egészségügyi jog VII. és VIII. teszt nem jelenik meg. Tisztelettel: Dr. Borbás Antal''
Betöltés...

A fluorokinolonok használatának megszorításaira vonatkozó ajánlások

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) egy biztonságossági felülvizsgálatot követően ajánlást fogalmazott meg a szisztémás és inhalációs fluorokinolon és kinolon antibiotikumok használatának korlátozásával kapcsolatban.

Feltöltve: 2018-11-16 | Kategória: Háziorvostan

Cabozantinib alkalmazása hepatocellularis carcinomában szenvedő betegeknél

Összesen 707 beteget randomizáltak 2: 1 arányban cabozantinib (napi egyszer 60 mg) vagy placebo kezelésre.

Feltöltve: 2018-11-16 | Kategória: Gasztroenterológia

A legveszélyeztetettebb fiataloknál nem tesztelik a hepatitis C fertőzést

Egy több mint 250 000 veszélyeztetett fiatallal végzett tanulmány szerint az opioidokat használó fiatalok mindössze egyharmadánál végeznek hepatitis C vizsgálatot.

Feltöltve: 2018-11-15 | Kategória: Belgyógyászat

Az FDA kiszélesítette a HPV vakcinák alkalmazását

A CDC becslései szerint évente nagyjából 14 millió amerikai fertőződik meg HPV vírussal.

Feltöltve: 2018-11-15 | Kategória: Szexológia

Az IGF1-et célzó teprotumumab hatékony pajzsmirigy–asszociált ophtalmopathiában 1.

A közepesen súlyos és súlyos pajzsmirigy–asszociált ophtalmopathiában szenvedő betegeknél teprotumumab kezelés hatására jelentős javulás következett be, amely akár 72 hétig is tartósnak bizonyult.

Feltöltve: 2018-11-14 | Kategória: Szemészet

Citokin profil és diagnózis közti összefüggés vizsgálata pszichiátriai betegeknél

Az időskorú pszichiátriai betegek gyulladásos markerei kapcsán kevés tanulmányt végeztek. A kutatók ezért a citokinek biomarker szerepét vizsgálták egy pszichiátriai kórház diagnózis szerint szelektálatlan idős betegeinél.

Feltöltve: 2018-11-14 | Kategória: Pszichiátria

A daganatos pitvarfibrilláló betegek antikoagulációjának kérdése

Tisztázatlan, hogy a pitvarfibrilláció (AF) diagnózisát követő korai kardiológiai beavatkozás kedvező kimenetelekkel társul-e a pitvarfibrillációban szenvedő daganatos betegeknél. A kutatás célja az AF diagnózisát követő korai kardiológiai beavatkozás és a daganatos kórtörténet közti kapcsolat vizsgálata volt.

Feltöltve: 2018-11-13 | Kategória: Kardiológia

Kell-e második echocardiogramm Kawasaki-betegség esetén?

Egy új tanulmány szerint nem szükséges elvégezni a hathetes kontroll echocardiográfiai vizsgálatot azoknál a Kawasaki-betegségben szenvedő gyermekeknél, akiknél a kiinduláskor és a kéthetes ellenőrző echocardiográfiai vizsgálatkor normál eredmények születtek.

Feltöltve: 2018-11-13 | Kategória: Gyermekgyógyászat

Dr. Simon Réka

Azt gondolom, hogy az orvoslásban az ember mindig akkor töri valami újdonságon vagy valami megújuláson a fejét, amikor valami kudarccal találkozik

Feltöltve: 2018-11-12 | Kategória: 25 év - 25 innováció

Nem egyértelmű a kórházi hazabocsátást követően felírt rivaroxaban terápia előnye

A New England Journal of Medicine szakfolyóirat szeptemberi kiadásában megjelent tanulmány eredménye szerint a kórházi hazabocsátás után felírt rivaroxaban a placebohoz képest nem csökkenti a betegek szimptómás vénás thromboemboliájának és az azzal járó halálozásának kockázatát.

Feltöltve: 2018-11-12 | Kategória: Háziorvostan

Intelligens talpbetét csökkenti a diabeteses lábfekély kiújulását

1-es és 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálatban az intelligens nyomás érzékelő talpbetét (SurroSense Rx, Orpyx Medical Technologies) használata akár 86%-al csökkenti a diabeteses lábfekély kiújulását.

Feltöltve: 2018-11-12 | Kategória: Bőrgyógyászat

A daganatos megbetegedések elleni immunterápia úttörői kapták idén az orvosi Nobel-díjat

Idén két rákkutatónak ítélték oda az orvosi Nobel-díjat. A neves díjat elnyert két kutató James P. Allison professzor, a Texas Egyetem Anderson Rákkutató Központjának munkatársa és Dr. Tasuku Honjo, a japán Kyoto Egyetem kutatója.

Feltöltve: 2018-11-09 | Kategória: Klinikai onkológia

A zoledronát csökkenti a csonttörés gyakoriságát osteopeniában 2. rész

Egy új vizsgálatban azoknál a 65 év feletti, osteopeniában szenvedő nőknél, akik hat éven át 18 havonta zoledronát injekciós kezelésben részesültek, 37%-al csökkent a törések aránya a placebóval kezelt idős nőkhöz képest.

Feltöltve: 2018-11-09 | Kategória: Belgyógyászat

Az ivóvíz fogyasztásának növelése csökkentheti a cystitis kiújulását

A JAMA Internal Medicine októberi online kiadásában megjelent tanulmány eredménye szerint a cystitis szempontjából erősen veszélyeztetett, kevés folyadékot fogyasztó nők számára az ivóvíz fogyasztás növelése megelőzheti a betegség kiújulását.

Feltöltve: 2018-11-08 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

A tocilizumab kezelés hatása rheumatoid arthritisben szenvedő betegek munkaképességére

A rheumatoid arthritis (RA) megjelenését követően a betegek funkciói a különböző ízületi panaszok miatt hanyatlásnak indulnak, ami negatívan befolyásolja mindennapi életüket és munkaképességüket.

Feltöltve: 2018-11-08 | Kategória: Reumatológia

A diklofenák használatának elkezdése növeli a kardiovaszkuláris kockázatot

A BMJ szakfolyóirat szeptemberi online kiadásában megjelent tanulmány eredménye alapján a diklofenák használatának elkezdése a használat mellőzéséhez képest növeli a kardiovaszkuláris kockázatot.

Feltöltve: 2018-11-07 | Kategória: Háziorvostan

Thrombocytaszám graviditasban

Szövődménymentes graviditasban a 150,000/ml-nél alacsonyabb thrombocytaszámot alternatív ok azonosításának hiányában gestatios thrombocytopeniának nevezzük.

Feltöltve: 2018-11-07 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A többszörösen telítetlen zsírsavak és a szorongás 2.

A lehetséges hatásmechanizmus kapcsán a szerzők megjegyezték, hogy az agyhártya jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat és azok származékait.

Feltöltve: 2018-11-06 | Kategória: Pszichiátria

Mivel kezeljük a meniscus szakadást, fizioterápiával vagy műtéttel? 2.rész

Egy tanulmány szerint a fizioterápiával közel azonos hatékonysággal kezelhető a közép-időskorúak non-obstruktív meniscus szakadása, mint artroszkópos műtéttel.

Feltöltve: 2018-11-06 | Kategória: Sebészet

Az FDA betiltotta a szennyezett kínai valsartan importját

Az EMA bejelentette, hogy az EU és az Európai Gyógyszerminőség Ellenőrzési Igazgatóság közös vizsgálata alapján a Zhejiang Huahai a valsartan gyártása során nem tartotta be a minőségellenőrzési követelményeket.

Feltöltve: 2018-11-05 | Kategória: Kardiológia

A zoledronát csökkenti a csonttörés gyakoriságát osteopeniában 1. rész

Egy új vizsgálatban azoknál a 65 év feletti, osteopeniában szenvedő nőknél, akik hat éven át 18 havonta zoledronát injekciós kezelésben részesültek, 37%-al csökkent a törések aránya a placebóval kezelt idős nőkhöz képest.

Feltöltve: 2018-11-05 | Kategória: Belgyógyászat

Valóban korai menopauzát okozhat-e az intenzív fizikai aktivitás? 2.

Egy áttörést jelentő új tanulmány rácáfolhat arra a korábbi kutatási eredményre, mely a testedzést kapcsolatba hozta a korai menopauzával.

Feltöltve: 2018-11-02 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Tüdőödéma: ultrahang vagy mellkasröntgen?

A tüdő congestiv elváltozásának értékelésére képalkotó vizsgálatként elsősorban mellkasröntgen vizsgálatot használunk, ám a mellkasi röntgenfelvétel értelmezése a radiológustól függ.

Feltöltve: 2018-10-31 | Kategória: Radiológia

A többszörösen telítetlen zsírsavak és a szorongás 1.

A tanulmányokban az omega-3 kezelés 3-26 hétig tartott. Bár az elemzés a kezelés időtartama kapcsán nem talált szignifikáns hatást.

Feltöltve: 2018-10-31 | Kategória: Pszichiátria

A D-vitamin szűrés és pótlás kérdése az alapellátásban

A D-vitamin vizsgálat és D-vitamin pótlás legújabb tendenciái alapján úgy tűnik, hogy az orvosok és a betegek egyaránt abban a hitben élnek, hogy a D-vitamin hiány azonosítása és korrekciója javítja az egészségügyi kimeneteleket.

2 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2018-10-31 | Kategória: Háziorvostan

Első Előző 1 2 3 4 ... 218 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld