Főoldal » Összes hír

Mi a Courvoisier-tünet?

 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Méhnyakrák szűrés Konferenciák, kongresszusok, továbbképzések - 2018. március Nem daganatos fájdalmak opioid kezelése A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle Meghatározzák a leggyakoribb magyarországi daganatos betegségekre jellemző onkogenetikai eltéréseket Az ivóvízben lévő nitrát növeli a kolorektális rák kockázatát Mi a dekantálás és mikor van rá szükség? A kávékóstolás művészete Sötét bőrű, kék szemű lehetett a britek őse
Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Egy szerény, stilisztikai megjegyzés: a pneumóniát nem "azonosítjuk", hanem felismerjük, kórismézz...''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Annó a belszakvizsgán a tételem a vírus- és a bact. pneumonia diff. dg.-a volt. Azért ezt a kettőt ...''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Kedves Olvasónk! Engedje meg, hogy szakmai vezetőnk, Dr. Rákóczi Éva válaszát tolmácsoljuk Önnek...''Milyen érzés meghalni?,,Nagyon tetszett a cikk. Egy 62 éves nő..''Közlemény: orvosi felelősségünket vállaljuk,,Ezzel csak egyetem lehet érteni!''
Betöltés...

Méhnyakrák szűrés

A Humán Papillomavírus évente 640 000 daganatos megbetegedést okoz, amelyek zömét (89%) nőknél diagnosztizálják, és ezek 84%-a a méhnyakat érinti.

Feltöltve: 2018-02-23 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Konferenciák, kongresszusok, továbbképzések - 2018. március

A márciusban megrendezésre kerülő konferenciák, továbbképzések és kongresszusok listája.

Feltöltve: 2018-02-23 | Kategória: Konferenciák, kongresszusok

Nem daganatos fájdalmak opioid kezelése

Az American Society of Interventional Pain Physicians iránymutatása szerint az opioid-visszaélések azonosításához az opioid abúzus szűrésére van szükség, amelyhez vényfelírás ellenőrző programokat (PDMP) és vizelet drogteszteket (UDT) használhatunk.

Feltöltve: 2018-02-22 | Kategória: Háziorvostan

A hypertonia klasszifikációja és kezelése

Az ACC/AHA új iránymutatása a pre-hypertoniás állapotot nem rangsorolja, hanem két szintre osztja.

Feltöltve: 2018-02-22 | Kategória: Kardiológia

Mit tesznek a depressziós orvosok?

Mit tesznek az orvosok akkor, ha észreveszik magukon a depresszió jeleit és rájönnek, hogy tenniük kellene valamit. Sok orvos egyszerűen nem tesz semmit.

Feltöltve: 2018-02-22 | Kategória: Pszichiátria

Hepatitis B oltás

Az American College of Physicians and Centers for Disease Control and Prevention 2017-es iránymutatása a HBV elleni védőoltásról.

Feltöltve: 2018-02-21 | Kategória: Infektológia

Női egészség: az elmúlt év legjobb kutatásai

Menopauzális hormonterápia és hosszú távú, bármely okból bekövetkező mortalitás: Women's Health Initiative randomizált vizsgálat.

Feltöltve: 2018-02-21 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Az alacsony D-vitamin szint pótlása

A D-vitamin pótlás a férfiaknál növelheti a nemi hormonok szintjét. A vizsgálat a D-vitamin pótlás nemi szteroid szintekre gyakorolt hatását értékelte normál tesztoszteronszintű férfiaknál.

Feltöltve: 2018-02-20 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Depressziós orvosok - csendes szenvedés

Bárki máshoz hasonlóan, az orvosoknak is lehetnek szomorú, nehéz napjai. De vajon hogyan birkóznak meg az ilyen időszakokkal? Egyáltalán mitől lesznek depressziósak? Vajon másképp élik meg, mint az átlagemberek? Hogyan próbálják kezelni a depressziót és milyen módszerektől tartózkodnak?

Feltöltve: 2018-02-20 | Kategória: Pszichiátria

Eltűnhet a házi gyerekorvosi rendszer

A házi gyerekorvosi szakma történetileg kialakult rendszerével nem tud mit kezdeni az egészségpolitika. Elméletben, szakmailag a gyerekgyógyászathoz, szervezetileg pedig a háziorvosi rendszerhez tartozik, nincs önálló intézményesített formája, törvényi szabályozása, még csak az sincs leírva sehol, hogy az alapellátás része kell, hogy legyen.

Feltöltve: 2018-02-19 | Kategória: Magánpraxis

Mégiscsak a szövet sebészsapkák a legjobbak

Az Amerikai Sebész Kollégium (ACS) 2017-es kongresszusán ismertetett új vizsgálat eredménye arra utal, hogy a szövet sebészsapkák jobbak, mint az egyszer használatos vagy a bouffant sapkák.

Feltöltve: 2018-02-19 | Kategória: Sebészet

Indokolatlan terhet ró az iskolai hiányzások igazolása a gyermekorvosokra

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra az iskolai hiányzások igazolása, ezért e téren a szakmai szervezet változtatásokat szeretne elérni.

Feltöltve: 2018-02-15 | Kategória: Magánpraxis

Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához

Négy klinikai tünet, a láz, szapora pulzus, légzési zörej és alacsony oxigén szaturáció jelenléte segítséget nyújthat a pneumóniában szenvedő betegek azonosításához az alapellátásban.

3 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2018-02-15 | Kategória: Háziorvostan

Parázsló vita a gyógyászati célú marihuánáról

A marihuána gyógyászati célú alkalmazásával kapcsolatos kutatási eredmények tavaly is heves vitákat kavartak.

Feltöltve: 2018-02-14 | Kategória: Pszichiátria

A diabetes kezelésének új korszaka

2016-ban az FDA jóváhagyta a mesterséges hasnyálmirigy alkalmazását. A berendezés ellenőrzi a vércukorszintet és automatikusan adagolja az inzulint, vagyis alapvetően azt teszi, amit egy egészséges hasnyálmirigy.

Feltöltve: 2018-02-14 | Kategória: Diabetológia

A génszerkesztés felemelkedése

A génszerkesztés 2017-ben egyértelműen az érdeklődés középpontjába került és a kutatók megszállottan vizsgálták, hogyan lehet génszerkesztéssel megszüntetni a betegségeket okozó mutációkat.

Feltöltve: 2018-02-14 | Kategória: Neurológia

Mesterséges intelligencia az amerikai klinikákon

A program segítségével bármilyen információ hozzáférhető. Használatával az orvosoknak csak a releváns beszámolókon kell átfutniuk, ahelyett, hogy tucatnyi dokumentumot olvasnának át minden egyes beteg esetében.

Feltöltve: 2018-02-13 | Kategória: Klinikai onkológia

Egy lépéssel közelebb a sclerosis multiplex megfékezéséhez

A sclerosis multiplex (SM) világszerte mintegy 2,3 millió embert sújtó autoimmun betegség, mely során az immunrendszer megtámadja az idegeket körülvevő myelinhüvelyt.

Feltöltve: 2018-02-13 | Kategória: Háziorvostan

A D- vitamin pótlás a férfiaknál növelheti a nemi hormonok szintjét

Egy új randomizált kontrollált vizsgálat eredményei szerint a D-vitamin pótlás jelentős mértékben növeli a normál tesztoszteronszintű középkorú férfiak ösztradiol szintjét, miközben jelentősen csökkenti a nemi hormon-kötő globulin (SHBG) szinteket.

Feltöltve: 2018-02-12 | Kategória: Szexológia

A koraszülöttek posztnatális CMV fertőzése nem jár adverz neurológiai következményekkel

A holland Utrecht Egyetem Pediatrics szakfolyóirat kiadásában megjelent beszámoló szerint nem valószínű, hogy kisgyermek korukra neurológiai problémák alakulnak ki azoknál a koraszülötteknél, akik szoptatás során az anyatejen keresztül cytomegalovírussal fertőződtek.

Feltöltve: 2018-02-09 | Kategória: Gyermekgyógyászat

Veszélyes a kevés alvás

A hat óránál rövidebb idejű éjszakai alvás jelentős mértékben növeli a cardiovascularis és cerebrovascularis megbetegedésekkel járó halálozás kockázatát.

Feltöltve: 2018-02-09 | Kategória: Neurológia

A magnézium-szulfát szerepe az asthma kezelésében

Milyen szerepet tölt be az intravénás magnézium-szulfát az asthma kezelésében? A kérdés nagyon fontos, tekintettel az asthma gyakorisága és az esetleges exacerbációk súlyosságára.

Feltöltve: 2018-02-09 | Kategória: Tüdőgyógyászat

A 2017-es év legnépszerűbb orvosi kutatásai a gasztroenterológiában

Gluténmentes étrend. A diabetes veszélyének csökkentése. A következőkben sorra vesszük a tavalyi év legérdekesebb és legtöbb vitát kavaró kutatásait.

Feltöltve: 2018-02-08 | Kategória: Gasztroenterológia

A 2017-es év legnépszerűbb orvosi kutatásai a pszichiátriában

Megelőzhető-e az Alzheimer-kór? Potenciális kezelések depresszió ellen. A következőkben sorra vesszük a tavalyi év legérdekesebb és legtöbb vitát kavaró kutatásait.

Feltöltve: 2018-02-08 | Kategória: Pszichiátria

A férfiaknál korábban jelentkezik a pitvarfibrilláció, mint a nőknél

Egy német tanulmány eredménye szerint a férfiaknál a nőkhöz képest egy évtizeddel hamarabb alakul ki a pitvarfibrillációnak nevezett veszélyes arrythmia.

Feltöltve: 2018-02-08 | Kategória: Kardiológia

Első Előző 1 2 3 4 ... 201 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld