Főoldal » Összes hír

Mikor halt meg az első diagnosztizált prostatarákos beteg?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Orbán: Nem oldjuk fel a korlátozásokat addig, amíg nem oltottunk be elég embert Koronavírus: a 0 vércsoport nagyobb védettséget ad COVID-19 a várandós nők körében Ki kell adni a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítást Egyetemi modellváltás az orvosképzést nyújtó egyetemeknél Gulyás: a háziorvosok és a fogorvosok is részesülnek a béremelésből Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikerrel lőttek ki űrrakétát Magyar kultúra napja 2021-ben is a Nemzeti Múzeumban
A magyar oltásigazolás egy óriási könnyítést ad a beoltottaknak,,Nagyon helyes hogy a rendezvényeket szálláshelyeket csak oltott személyek látogat hassal aki nem ...''A magyar oltásigazolás egy óriási könnyítést ad a beoltottaknak,,Miért ? Ha az oltás megvédi a beoltottat, mitől fél ? Aki retteg, pánikol, oltassa be magát !! H...''Orbán: Nem oldjuk fel a korlátozásokat addig, amíg nem oltottunk be elég embert,,Orbán szokás szerint ködösít és hazudik.''A magyar oltásigazolás egy óriási könnyítést ad a beoltottaknak,,Már több mint kétszázezren átestek a betegségen. Ők nem kaptak semmi lehetőséget. Hiába várták őket...''Csapdával buktatják majd le a hálapénzt elfogadó orvosokat,,Nem vagyok hálapénz-párti, esetemben ez régebben igen, ma már nem is releváns, de: 1. a borítékot ...''
Betöltés...

Pihenéskor agyunk képernyőkímélő üzemmódba kerül

Legújabb kutatási eredmények szerint agyunk vizuális központja akkor is aktív marad, ha lehunyjuk szemünket, vagy elalszunk. Ez az aktivitás azonban némileg különbözik az ébrenléti állapottól, és egyelőre igen keveset tudunk róla.

Feltöltve: 2009-02-25 | Kategória: Pszichiátria

Poszttraumás stressz és Tetris

Brit kutatók szerint bizonyos videojátékok segíthetnek megakadályozni a poszttraumás stresszben szenvedő betegek traumás emlékképeinek felszínre töréseit, ezzel pedig elősegíthetik a mielőbbi gyógyulást.

Feltöltve: 2009-02-23 | Kategória: Pszichiátria

Internetes terápiát dolgoztak ki a németek

Az Amerika vezette 2003-as iraki invázió és az azt követő erőszakos és kaotikus utóhatások nemcsak vért, halált és pusztítást hagytak maguk mögött, hanem sokakban lelki sebeket is.

Feltöltve: 2009-02-23 | Kategória: Pszichiátria

Szezonális affektív zavar és a fényterápia retinális hatása II.

Előző cikkünket folytatva Lavoie és mtsai (2008) eredményeit részletezzük, hivatkozva 2008-ban megjelent cikkükre. A retinális funkciókat vizsgálták SAD-betegekben télen és nyáron, mind csap, mind pálcika ERG-vel, illetve az őszi/téli depressziós állapotban végzett 4 hetes fényterápia után.

Feltöltve: 2009-02-18 | Kategória: Pszichiátria

A Truman szindróma

Elgondolkodott már azon, hogy az élete olyan, mint egy valóságshow, amiben ön a főszereplő? Nos, ezzel nincs egyedül, sokan hiszik még a világon, hogy ők is a Truman Show szereplői.

Feltöltve: 2009-02-18 | Kategória: Pszichiátria

Örökölhető memória?

Az anyák gyermekkori cselekedetei befolyásolhatják utódjaik memóriáját és a tanulási nehézségek súlyosságát, állítják amerikai kutatók genetikailag memóriahiányossá módosított fiatal egerek agyműködésének vizsgálata alapján.

Feltöltve: 2009-02-13 | Kategória: Pszichiátria

Szezonális affektív zavar és a fényterápia retinális hatása I.

A szezonális affektív zavar (SAD) a depresszió olyan altípusa, amelyet ősszel vagy télen jelentkező visszatérő depressziós epizódok jellemeznek nyáron bekövetkező remisszióval, valamint a fényterápiára is (FT) jól reagálnak.

Feltöltve: 2009-02-13 | Kategória: Pszichiátria

Mesterségesen előállított vérképző őssejtek

A Michigan Egyetem kutatócsoportjának sikerült mesterséges csontvelőt létrehozni: vörös- és fehérvérsejt képzést tettek lehetővé in vitro, azaz laboratóriumi körülmények között.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Hematológia

Gének és alkoholizmus

A Virginia Egyetem legújabb kutatási adatai segíthetnek megmagyarázni, miért súlyosabbak egyes emberek alkoholfüggőségi problémái a többi betegénél. Az UVA kutatásai szerint az ALC6A4 szerotonin-szállító gén igen nagy szerepet játszik az alkoholfüggőségben szenvedők ivási szokásainak meghatározásában.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Pszichiátria

Mitől működik a zsigeri ösztön?

Nem csupán találgatás, amikor zsigerből döntünk valamiről, valójában olyan emlékekhez fér hozzá igen gyorsan agyunk, amelyeket nem tudatosítunk - állapítják meg a Nature Neuroscience című szaklapban amerikai kutatók.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Pszichiátria

A kék a kreativitást, a vörös a figyelmet javítja

A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent - közölték kanadai kutatók a Science magazinban csütörtökön.

Feltöltve: 2009-02-06 | Kategória: Pszichiátria

A szülés utáni depressziót megjósolhatja egy hormon

A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Feltöltve: 2009-02-03 | Kategória: Pszichiátria

A mentális problémák önmagukban nem váltanak ki agressziót

A komoly mentális betegségek, mint a skizofrénia, a bipoláris rendellenesség és a súlyos depresszió, önmagában nem tesz bárki másnál erőszakosabbá valakit, ám a különböző szerekkel való visszaélés igen - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Feltöltve: 2009-02-03 | Kategória: Pszichiátria

A szorongásos megbetegedések tüneteit sokszor eltúlozzák

Az úgynevezett szorongásos kórképek (pánikbetegség, tömegiszony, szociális szorongás) sokszor fizikális tünetekkel járnak együtt, mint a szapora légzés, a szívdobogásérzés, az izzadás, a kézremegés. Egy frissen végzett doktori értekezés úgy véli, hogy a betegek ezeket a tüneteket sokszor eltúlozzák.

Feltöltve: 2009-01-29 | Kategória: Pszichiátria

Egyre súlyosabb gond a lelki betegség

Az Európai Unióban minden negyedik állampolgár szenved valamilyen mentális, idegrendszeri megbetegedésben, a gyerekeket is beleértve. A korcsoportok érintettsége nem azonos ugyan, de minden tagországra jellemző, hogy az életkor előrehaladtával egyre súlyosabb népegészségügyi gondról van szó - hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) keddi sajtótájékoztatóján.

Feltöltve: 2009-01-28 | Kategória: Pszichiátria

A térbeli tájékozódás készségének nembeli eltérései

A férfiak következetesen felülmúlják a nőket a térbeli tájékozódási feladatok során, beleértve a mentális rotációs feladatokat is, amelyek azt vizsgálják, hogy egy háromdimenziós tárgyat hogyan vagyunk képesek megjeleníteni, ha azt képzeletben elforgatjuk a térben.

Feltöltve: 2009-01-28 | Kategória: Pszichiátria

A sírás pszichológiája

Már mindannyian éltünk át egy "jó sírást" - egy szakítást követően, vagy egy stresszes nap után, a sírástól gyakran megkönnyebbülünk, és utána máshogy látjuk a világot. De miért előnyös a sírás? És létezik vajon "rossz sírás" is?

Feltöltve: 2009-01-27 | Kategória: Pszichiátria

A nyelőcső-őssejt átültethető szövetté fejlődött

A Pennsylvania Egyetem kutatói őssejteket fedeztek fel egerek nyelőcsövében, melyek képesek szövetszerű képződményekbe rendeződni. Az eredmények a Journal of Clinical Investigation online számában jelentek meg.

Feltöltve: 2009-01-21 | Kategória: Hematológia

A sikeres tanulás kulcsa az alvás

A Chicago Egyetem kutatásai szerint az alvás segíti elménket az összetettebb feladatok megoldásában és azon emlékek és gondolatok előhívásában, amikről azt hittük, elfelejtettük a nap folyamán.

Feltöltve: 2009-01-21 | Kategória: Alvászavar

A krónikus fájdalom és az öngyilkosság kapcsolata

Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint a krónikus fájdalommal élőkben gyakrabban alakulnak ki öngyilkos gondolatok, mint az egészségesekben. Ez abban az esetben is így van, ha az esetleges mentális betegségeket is számításba vesszük.

Feltöltve: 2009-01-20 | Kategória: Pszichiátria

A hangszertanulás kifizetődő

Egy Harvard-központú tanulmány során felfedezték, hogy jobban teljesítenek azok a gyerekek, akik legalább három évig tanulnak hangszeren játszani. Nem csak a hangok megkülönböztetése és a kézügyesség terén, de a verbális feladatokban és a vizuális mintakiegészítésben is.

Feltöltve: 2009-01-13 | Kategória: Pszichiátria

A depresszió kezelése hosszú távú előnyökkel jár

A Kanadai Kedélyzavarok Szövetség szerint 1,3 millió kanadai szenved depressziótól. Az Albertai Egyetem kutatója Ian Colman elmondta, hogy a legtöbb ember nem kapja meg a szükséges kezelést.

Feltöltve: 2009-01-13 | Kategória: Pszichiátria

Nem támogatjá az őssejtek felhasználását

Elutasította az Európai Szabadalmi Hivatal a humán embrionális őssejtek fejlesztésének szabadalmaztatási lehetőségét. A döntés komoly csapásként érheti az ilyen tevékenységben érdekelt cégeket.

Feltöltve: 2009-01-08 | Kategória: Hematológia

Mi okozza a pszichózist a tiniknél?

Az atlantai Emory Egyetem kulcsszerepet játszik az eddigi legnagyobb, legátfogóbb tanulmányban, melyet a Mentális Egészség Nemzeti Intézete finanszíroz. A fiatalok körében elõforduló pszichózisok kockázatát vizsgálták.

Feltöltve: 2009-01-08 | Kategória: Pszichiátria

Köldökzsinór vérből szívbillentyű

Azok a gyermekek, akik szívbillentyű rendellenességgel születnek, egy nap talán tökéletesen megfelelő új szívbillentyűt kaphatnak a köldökzsinór vérből nyert őssejtek felhasználásával.

Feltöltve: 2008-12-12 | Kategória: Hematológia

Első Előző 1 ... 277 278 279 280 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld