Főoldal » Összes hír
Minek lehet a részjelensége a veseelégtelenség?
Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Keveset tudni itthon a Covid-19 elleni oltóanyagok mellékhatásairól A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra Átmeneti kompenzációt kapnak a háziorvosok és fogorvosok Nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban Már kapható a kábítószer-túladagolás elleni orrspray az Egyesült Államokban Kihalt mamutból készített húsgolyót egy ausztrál vállalat „Olyan szomorú a hangod” – mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését Szórakozásból vett egy DNS-tesztet, titokra bukkant
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''
Betöltés...

Az optimisták élete hosszabb és egészségesebb

Az optimisták tovább élnek és egészségesebbek, mint a borúlátók - állapították meg amerikai kutatók, ám az ok-okozati összefüggés még kérdéses.

Feltöltve: 2009-03-06 | Kategória: Pszichiátria

A rossz házasság növeli a szívbetegségek és a depresszió kockázatát

A feszült házasságban élő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezője - közölték amerikai kutatók csütörtökön.

Feltöltve: 2009-03-05 | Kategória: Pszichiátria

A tudatos beteg nem jó beteg?

Nemrég publikált kutatási adatok szerint a túlzottan érdeklődő és betegségük ügyében túl tájékozott vastagbélrákos páciensek gyakran részesülnek drága és számukra egyáltalán nem megfelelő kezelésben.

Feltöltve: 2009-03-03 | Kategória: Pszichiátria

Antikolinerg szer indukálta delírium Alzheimer-betegségben

A delírium vagy az akut zavartság a kogníció átmeneti globális zavara, ami megnőtt morbiditási és mortalitási rátája miatt sürgősségi ellátást igényel. Időskorban a delírium kialakulása negatív prognózisú a morbiditásra és a mortalitásra is, funkcionális és kognitív következményekkel jár és krónikus lefolyásba torkollhat.

Feltöltve: 2009-03-03 | Kategória: Pszichiátria

Pihenéskor agyunk képernyőkímélő üzemmódba kerül

Legújabb kutatási eredmények szerint agyunk vizuális központja akkor is aktív marad, ha lehunyjuk szemünket, vagy elalszunk. Ez az aktivitás azonban némileg különbözik az ébrenléti állapottól, és egyelőre igen keveset tudunk róla.

Feltöltve: 2009-02-25 | Kategória: Pszichiátria

Poszttraumás stressz és Tetris

Brit kutatók szerint bizonyos videojátékok segíthetnek megakadályozni a poszttraumás stresszben szenvedő betegek traumás emlékképeinek felszínre töréseit, ezzel pedig elősegíthetik a mielőbbi gyógyulást.

Feltöltve: 2009-02-23 | Kategória: Pszichiátria

Internetes terápiát dolgoztak ki a németek

Az Amerika vezette 2003-as iraki invázió és az azt követő erőszakos és kaotikus utóhatások nemcsak vért, halált és pusztítást hagytak maguk mögött, hanem sokakban lelki sebeket is.

Feltöltve: 2009-02-23 | Kategória: Pszichiátria

Szezonális affektív zavar és a fényterápia retinális hatása II.

Előző cikkünket folytatva Lavoie és mtsai (2008) eredményeit részletezzük, hivatkozva 2008-ban megjelent cikkükre. A retinális funkciókat vizsgálták SAD-betegekben télen és nyáron, mind csap, mind pálcika ERG-vel, illetve az őszi/téli depressziós állapotban végzett 4 hetes fényterápia után.

Feltöltve: 2009-02-18 | Kategória: Pszichiátria

A Truman szindróma

Elgondolkodott már azon, hogy az élete olyan, mint egy valóságshow, amiben ön a főszereplő? Nos, ezzel nincs egyedül, sokan hiszik még a világon, hogy ők is a Truman Show szereplői.

Feltöltve: 2009-02-18 | Kategória: Pszichiátria

Örökölhető memória?

Az anyák gyermekkori cselekedetei befolyásolhatják utódjaik memóriáját és a tanulási nehézségek súlyosságát, állítják amerikai kutatók genetikailag memóriahiányossá módosított fiatal egerek agyműködésének vizsgálata alapján.

Feltöltve: 2009-02-13 | Kategória: Pszichiátria

Szezonális affektív zavar és a fényterápia retinális hatása I.

A szezonális affektív zavar (SAD) a depresszió olyan altípusa, amelyet ősszel vagy télen jelentkező visszatérő depressziós epizódok jellemeznek nyáron bekövetkező remisszióval, valamint a fényterápiára is (FT) jól reagálnak.

Feltöltve: 2009-02-13 | Kategória: Pszichiátria

Mesterségesen előállított vérképző őssejtek

A Michigan Egyetem kutatócsoportjának sikerült mesterséges csontvelőt létrehozni: vörös- és fehérvérsejt képzést tettek lehetővé in vitro, azaz laboratóriumi körülmények között.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Hematológia

Gének és alkoholizmus

A Virginia Egyetem legújabb kutatási adatai segíthetnek megmagyarázni, miért súlyosabbak egyes emberek alkoholfüggőségi problémái a többi betegénél. Az UVA kutatásai szerint az ALC6A4 szerotonin-szállító gén igen nagy szerepet játszik az alkoholfüggőségben szenvedők ivási szokásainak meghatározásában.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Pszichiátria

Mitől működik a zsigeri ösztön?

Nem csupán találgatás, amikor zsigerből döntünk valamiről, valójában olyan emlékekhez fér hozzá igen gyorsan agyunk, amelyeket nem tudatosítunk - állapítják meg a Nature Neuroscience című szaklapban amerikai kutatók.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Pszichiátria

A kék a kreativitást, a vörös a figyelmet javítja

A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent - közölték kanadai kutatók a Science magazinban csütörtökön.

Feltöltve: 2009-02-06 | Kategória: Pszichiátria

A szülés utáni depressziót megjósolhatja egy hormon

A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Feltöltve: 2009-02-03 | Kategória: Pszichiátria

A mentális problémák önmagukban nem váltanak ki agressziót

A komoly mentális betegségek, mint a skizofrénia, a bipoláris rendellenesség és a súlyos depresszió, önmagában nem tesz bárki másnál erőszakosabbá valakit, ám a különböző szerekkel való visszaélés igen - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Feltöltve: 2009-02-03 | Kategória: Pszichiátria

A szorongásos megbetegedések tüneteit sokszor eltúlozzák

Az úgynevezett szorongásos kórképek (pánikbetegség, tömegiszony, szociális szorongás) sokszor fizikális tünetekkel járnak együtt, mint a szapora légzés, a szívdobogásérzés, az izzadás, a kézremegés. Egy frissen végzett doktori értekezés úgy véli, hogy a betegek ezeket a tüneteket sokszor eltúlozzák.

Feltöltve: 2009-01-29 | Kategória: Pszichiátria

Egyre súlyosabb gond a lelki betegség

Az Európai Unióban minden negyedik állampolgár szenved valamilyen mentális, idegrendszeri megbetegedésben, a gyerekeket is beleértve. A korcsoportok érintettsége nem azonos ugyan, de minden tagországra jellemző, hogy az életkor előrehaladtával egyre súlyosabb népegészségügyi gondról van szó - hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) keddi sajtótájékoztatóján.

Feltöltve: 2009-01-28 | Kategória: Pszichiátria

A térbeli tájékozódás készségének nembeli eltérései

A férfiak következetesen felülmúlják a nőket a térbeli tájékozódási feladatok során, beleértve a mentális rotációs feladatokat is, amelyek azt vizsgálják, hogy egy háromdimenziós tárgyat hogyan vagyunk képesek megjeleníteni, ha azt képzeletben elforgatjuk a térben.

Feltöltve: 2009-01-28 | Kategória: Pszichiátria

A sírás pszichológiája

Már mindannyian éltünk át egy "jó sírást" - egy szakítást követően, vagy egy stresszes nap után, a sírástól gyakran megkönnyebbülünk, és utána máshogy látjuk a világot. De miért előnyös a sírás? És létezik vajon "rossz sírás" is?

Feltöltve: 2009-01-27 | Kategória: Pszichiátria

A nyelőcső-őssejt átültethető szövetté fejlődött

A Pennsylvania Egyetem kutatói őssejteket fedeztek fel egerek nyelőcsövében, melyek képesek szövetszerű képződményekbe rendeződni. Az eredmények a Journal of Clinical Investigation online számában jelentek meg.

Feltöltve: 2009-01-21 | Kategória: Hematológia

A sikeres tanulás kulcsa az alvás

A Chicago Egyetem kutatásai szerint az alvás segíti elménket az összetettebb feladatok megoldásában és azon emlékek és gondolatok előhívásában, amikről azt hittük, elfelejtettük a nap folyamán.

Feltöltve: 2009-01-21 | Kategória: Alvászavar

A krónikus fájdalom és az öngyilkosság kapcsolata

Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint a krónikus fájdalommal élőkben gyakrabban alakulnak ki öngyilkos gondolatok, mint az egészségesekben. Ez abban az esetben is így van, ha az esetleges mentális betegségeket is számításba vesszük.

Feltöltve: 2009-01-20 | Kategória: Pszichiátria

A hangszertanulás kifizetődő

Egy Harvard-központú tanulmány során felfedezték, hogy jobban teljesítenek azok a gyerekek, akik legalább három évig tanulnak hangszeren játszani. Nem csak a hangok megkülönböztetése és a kézügyesség terén, de a verbális feladatokban és a vizuális mintakiegészítésben is.

Feltöltve: 2009-01-13 | Kategória: Pszichiátria

Első Előző 1 ... 357 358 359 360 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld