Főoldal » Összes hír

Egyre több beteg használja ízületi- és porcproblémákra a zöldkagyló-kivonatot.

 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Lépjünk túl a statin monoterápián Új lokális gyógyszer az enyhe és közepesen súlyos psoriasis kezelésére Vetélést okozhat a terhesség alatti antibiotikum használat Két új orvosszakma is létrejön a fejlesztéssel Programmal segíti az infarktus utáni felépülést a kardiológusok társasága Kiírtak minden egészségügyet érintő pályázatot Medic-Art, avagy gyógyítók a művészetben A megfelelő betegtájékoztatás feltételei és módjai Szükséges az együttműködés betegek és egészségügyi dolgozók között
Daganatra figyelmeztethet az emelkedett thrombocyta szám?,,Nagyon jó cikk.Szerintem a sebészek 99%-a ezt nem tudta!''Milyen a jó gyógyszerész a betegek szerint?,,masznyik...lejáratod a patikusokat. Szedd már össze magad, és a gondolataidat, próbálj már leírni e...''Poroszsisak-jel,,Bell''Milyen a jó gyógyszerész a betegek szerint?,,Sajnos nem tudok jó gyógyszerész lenni,pedig iparosok,mert nem engedi a marketing amit a gyárak,üle...''Milyen a jó gyógyszerész a betegek szerint?,,Vannak próbavásárlok akik téged osztályozni,hogy mit adtál ki,mosolyogtam a betegre etc...eljárások...''

Lépjünk túl a statin monoterápián

A statinok hatásos LDL-koleszterinszint csökkentése az ateroszklerotikus folyamat mérsékelését váltja ki. Számos epidemológiai vizsgálat igazolta az LDL-koleszterin csökkentés mértéke és az antiateroszklerotikus hatás közötti szoros összefüggést.

Feltöltve: 2017-09-19 | Kategória: LDL-C és a kardiovaszkuláris rizikó

Új lokális gyógyszer az enyhe és közepesen súlyos psoriasis kezelésére

Egy fázis III vizsgálat eredményei szerint az újonnan szintetizált nem szteroid gyulladásgátló benvitimod az enyhe és közepesen súlyos psoriasis biztonságos és hatékony lokális terápiás szere.

Feltöltve: 2017-09-17 | Kategória: Bőrgyógyászat

Vetélést okozhat a terhesség alatti antibiotikum használat

A Montreali Egyetem új kutatási eredményei szerint bizonyos antibiotikumok koraterhességben történő használata fokozza a spontán abortusz veszélyét.

Feltöltve: 2017-09-15 | Kategória: Infektológia

A protonpumpa-gátlók mégsem növelik a kognitív hanyatlás veszélyét

A Journal of the American Geriatrics Society szakmai folyóirat online kiadásában közölte egy új vizsgálat eredményeit, amelyek némileg elcsendesítették a protonpumpa-gátlók (PPI) esetleges demencia kockázatnövelő hatásával kapcsolatos aggodalmakat.

Feltöltve: 2017-09-14 | Kategória: Pszichiátria

Daganatra figyelmeztethet az emelkedett thrombocyta szám?

Brit kutatók szerint emelkedett thrombocyta szám esetén fennáll a veszélye annak, hogy a betegnél egy éven belül valamilyen daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. Ez különösen igaz, ha egy hat hónapon belüli újabb vérvizsgálat ismét emelkedett thrombocyta értéket mutat.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2017-09-13 | Kategória: Háziorvostan

Rutin vagy kihívás? Hogyan állunk az LDL-C és a kardiovaszkuláris rizikó csökkentésével 2017-ben?

Az emelkedett LDL-C-szint bizonyítottan hozzájárul az ateroszklerózis korábbi kezdetéhez és gyorsabb progressziójához. Az LDL-C hatásos csökkentésével kedvezően befolyásolható a kardiovaszkuláris rizikóállapot, illetve a vaszkuláris betegségek kimenetele.

Feltöltve: 2017-09-12 | Kategória: LDL-C és a kardiovaszkuláris rizikó

A mérsékelt alkoholfogyasztás is árt az agynak

Egy új kutatás azt mutatja, hogy az absztinenciához képest még a mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is kóros agyi elváltozásokat, többek közt hippocampalis atrophiát eredményez. A kutatás eredményeiről a BMJ szakfolyóirat online kiadása számolt be.

Feltöltve: 2017-09-10 | Kategória: Neurológia

Ígéretesek a probiotikumok az enyhe-közepesen súlyos depresszió kezelésében

A kanadai Queen’s Egyetem új pilot tanulmányának eredménye alapján az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő, terápia-naiv betegek fő depresszív tüneteinek kezelésében hatékonyak lehetnek a probiotikumok.

Feltöltve: 2017-09-08 | Kategória: Pszichiátria

Figyelni kell az immunellenőrzőpont-gátló terápiák egyre gyakoribb mellékhatásaira, az endokrin zavarokra

Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) 2017-es tudományos kongresszusán ismertetett vizsgálat eredményei szerint a nemrégiben jóváhagyott immunellenőrzőpont-gátló terápiákkal kezelt daganatos betegeknél egyre gyakrabban alakulnak ki endocrinopathiák, melyek többnyire ugyan enyhék, de bizonyos esetekben súlyosak is lehetnek.

Feltöltve: 2017-09-08 | Kategória: Immunonkológia

A D-vitamin pótlása lassítja a vastagbélrák progresszióját

Az utóbbi évek megfigyelései azt igazolták, hogy a magasabb D-vitamin koncentráció javítja a vastagbélrákban szenvedő betegek túlélését. Egy randomizált vizsgálat először bizonyította, hogy nagy dózisú D-vitaminpótlással lassult a betegség progressziója.

Feltöltve: 2017-09-06 | Kategória: Belgyógyászat

A nem ST-elevációs akut coronaria szindrómák esetén kevésbé agresszív kezelési megközelítés javasolható

Egy új holland vizsgálat eredménye szerint a nem ST-elevációs akut coronaria szindrómában (NSTE-ACS) szenvedő és emelkedett cardialis troponin szintet mutató betegeknél a coronaria angiographia mellőzése nem jár a halálozás vagy myocardialis infarktus (MI) hosszú távú kockázatnövekedésével.

Feltöltve: 2017-09-06 | Kategória: Kardiológia

Átadták a Kárpát-medence Év praxisa díjakat

A Csongrád megyei Mindszent háziorvosa, dr. Ávéd János és a kárpátaljai dr. Baksa Géza praxisai lettek a legjobbak.

Feltöltve: 2017-09-06 | Kategória: Magánpraxis

A gyermekgyógyászat terén elért legutóbbi eredmények: atópiás betegségek

Gyermekgyógyászattal foglalkozó cikksorozatunk harmadik, befejező részében a D-vitamin pótlásával, illetve az atópiás betegségekkel foglalkozunk.

Feltöltve: 2017-09-04 | Kategória: Gyermekgyógyászat

A gyermekgyógyászat terén elért új eredmények: a gyengülő Tdap hatékonysága kamaszoknál

A legutóbbi kutatások szerint a Tdap csupán mérsékelt védelmet nyújt az oltás utáni első évben, és hatékonysága ezt követően gyorsan hanyatlik, évente mintegy 35%-kal.

Feltöltve: 2017-09-03 | Kategória: Gyermekgyógyászat

A gyermekgyógyászat terén elért legfrissebb eredmények

Az utóbbi idők legolvasottabb gyermekgyógyászati témái között fellelhető a csecsemőkori gastroenteritis, a gyengülő Tdap oltás vagy a kamaszkori posturalis orthostaticus tachycardia syndroma is, illetve a terhességi D-vitaminpótlással kapcsolatos cikkek. Cikksorozatunk első részében többek között a gastroenteritis kezelésével is foglalkozunk.

Feltöltve: 2017-09-01 | Kategória: Gyermekgyógyászat

A módosított HELP intervenció csökkenti a posztoperatív delírium arányát az idős betegeknél

Új adatok szerint a delírium-prevenciós intervenció módosított verziója az idős, műtéten átesett betegeknél több mint felére csökkentette a posztoperatív delírium kockázatát és lerövidítette a kórházi tartózkodás átlagos idejét.

Feltöltve: 2017-08-31 | Kategória: Sebészet

A rheumatoid arthritis kezelésére alkalmazott biologikumok összehasonlításának meglepő eredményei

Egy új tanulmány eredményei szerint a rheumatoid arthirtisben szenvedő, tumor nekrózis faktor (TNF-alpha) elleni kezelésre nem reagáló betegek esetében a tocilizumab alkalmazása hatékonyabb lehet, mint az abatacept terápia. Ugyanakkor a korábban TNF-gátlókkal nem kezelt betegeknél a három ágens látszólag hasonló hatékonysággal bír.

Feltöltve: 2017-08-30 | Kategória: Reumatológia

Rekordszinten az üres háziorvosi praxisok száma

Magyarországon a háziorvosok kétharmada nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses.

Feltöltve: 2017-08-30 | Kategória: Magánpraxis

A rendszeresen sportoló férfiaknál ártalmatlan a koszorúér meszesedése

A holland Radboud Egyetem kutatói által végzett tanulmány eredménye szerint az egész életükben aktívan sportoló férfiaknál jóval nagyobb mértékű a coronaria arteria kalcifikáció (CAC) fizikailag kevésbé aktív társaikhoz képest. Azonban az aktív férfiak coronaria plakkjai kevésbé veszélyesek, többnyire kalcifilkáltak.

Feltöltve: 2017-08-29 | Kategória: Kardiológia

A budezonid alkalmazása a colitis ulcerosa kezelésében (infografika)

Grafikus formában foglaltuk össze a Szinapszis kutatásának eredményeit, amely a budezonid alkalmazási szokásait térképezte fel a colitis ulcerosa kezelésében gasztroenterológus szakorvosok körében.

Feltöltve: 2017-08-28 | Kategória: IBD

A mentálhigiénés szakemberek a pokolba kívánják a Netflix tévésorozatát

A kamaszok rajonganak a Netflix erőszakkal, zaklatással és öngyilkossággal teli 13 Reasons Why (Tizenhárom okom volt rá) című sorozatáért, ami komolyan aggasztja a mentális egészügyi szakembereket.

Feltöltve: 2017-08-27 | Kategória: Pszichiátria

A Zika vírus okozta magzati microcephalia csak a terhesség késői szakaszában mutatható ki egyértelműen

Egy vizsgálat szerint a terhesség korai szakaszában végzett prenatális képalkotó vizsgálattal még nem mutatható ki egyértelműen a microcephalia a Zika vírussal fertőzött anyák magzatainál.

Feltöltve: 2017-08-25 | Kategória: Terhesség

A magas koleszterinszint és a Parkinson-kór kapcsolata

Egy tanulmány szerint a férfiak esetében az összkoleszterin és az LDL-koleszterin magasabb szintje a Parkinson-kór kockázatcsökkenésével társul. Az eredmény összhangban áll azokkal az új kutatásokkal, amelyek a magasabb koleszterinszintet a Parkinson-kór kockázatcsökkenésével hozzák kapcsolatba.

Feltöltve: 2017-08-24 | Kategória: Pszichiátria

Enzimpótlással megelőzhetőek a gluténérzékeny betegek gasztrointesztinális tünetei

Egy kis esetszámú svéd tanulmány eredménye szerit az Aspergillus niger penészgombából származó prolil endoproteáz enzim kivédheti a kellemetlen gasztrointesztinális tüneteket azoknál a gluténérzékeny betegeknél, akik véletlenül búzát vagy valamilyen más gabonát fogyasztottak.

Feltöltve: 2017-08-24 | Kategória: Háziorvostan

A gyógyszerinterakciók veszélye idős betegeknél

Két kutatócsoport vizsgálata alapján az USA-ban minden hatodik idős beteget súlyos gyógyszer kölcsönhatások veszélye fenyeget, és a felnőtt betegek 25%-a nem tájékoztatja az orvosát arról, ha valamilyen gyógynövényt vagy táplálékkiegészítőt szed.

Feltöltve: 2017-08-23 | Kategória: Háziorvostan

Első Előző 1 2 3 4 ... 195 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld