Főoldal » Szakterületek » Gasztroenterológia

Milyen interakció lehetséges a trimetoprim/sulfametoxazol és a digitalis között?

Kép
 
A gyermekek első 1000 napja,,bimi1028''Végtagmentő applikáció segíti a megelőzést,,Engemet meg kidobott az OEP az utolsó munkanapon,ez Orbán Viktor kormánya.Akkor még OEP volt most m...''Veszélyes baktériumok kutyákban, macskákban 2. rész,,Ezt a tartalmat,minden kutyatartónak el lehetne küldeni azaz 3.000.000 millió regisztrált kutyatula...''A zoledronát csökkenti a csonttörés gyakoriságát osteopeniában 1. rész,,Az eredmények - a zoledronsavat rendszeresen alkalmazó onkológusnak nem annyira meglepő módon - kic...''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Jó nyralást kiván: Imre''

Gasztroenterológia

A gyermekkori véres hasmenések differenciáldiagnosztikája II.

A gyermekek tápcsatornája sérülékenyebb, ezért körükben lényegesen gyakoribbak a hasmenéses megbetegedések. A banális enteritisek többsége néhány napon belül spontán gyógyul, de mindenképpen körültekintést igényel, ha a gyermek széklete vért és/vagy nyálkát is tartalmaz.

Feltöltve: 2010-05-22 | Kategória: Gasztroenterológia

A reflux és az obesitas

Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte párhuzamosan emelkedik az elhízott emberek aránya a populációban, elsősorban az Egyesült Államokban, de Európa és Ázsia egyes régióiban is. Nagy kérdés, hogy a kettő pusztán párhuzamosan emelkedik, vagy a túlsúly felelős a refluxbetegség és szövődményeinek kialakulásáért.

Feltöltve: 2010-05-20 | Kategória: Gasztroenterológia

A gyermekkori véres hasmenések differenciáldiagnosztikája I.

Jön a nyár. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem otthon étkezünk. A melegben ételeink is romlandóbbak. Gyermekeink gyakorta megfeledkeznek az étkezések előtti kézmosásról, illetve ki vagyunk téve a nem megfelelő higiénés körülmények között készült ételek okozta veszélynek is.

Feltöltve: 2010-05-15 | Kategória: Gasztroenterológia

Barrett oesophagus és a GERD

A növekvő incidencia és a rendkívül rossz prognózis miatt egyre nagyobb a tudományos érdeklődés a Barrett metaplázia és a valószínűleg ebből kialakuló nyelőcső adenocarcinoma iránt.

Feltöltve: 2010-05-14 | Kategória: Gasztroenterológia

Hiány állapotok kialakulása coeliakiában

A coeliakia a gluténnel szembeni túlérzékenységen alapuló felszívódási zavar. Az immunológiai folyamatok eredményeként a duodenumban és a jejunumban boholyatrofia, valamint intraepiteliális limfocitás infiltráció alakul ki.

Feltöltve: 2010-05-08 | Kategória: Gasztroenterológia

Egy „sokarcú” kórokozó a hasmenések diagnosztikájában: a Whipple-kór III. Terápiás lehetőségek

Kezelés nélkül a betegség fatalis lehet. A betegség etiológiája alapján antibiotikummal kezelendő, de kevés a terápiás hatékonyságról szerzett tapasztalat. A betegség egy ritka szisztémás betegség, illetve felismerése sem egyszerű, a szakirodalmi adatokra pedig nem lehet építeni a kis esetszám miatt. A cikksorozat befejező része ebben próbálja eligazítani az olvasót, és néhány terápiás lehetőséget kínál azoknak, akik gondolva erre a betegségre, rátalálnak ezekre a speciális esetekre.

Feltöltve: 2010-05-04 | Kategória: Gasztroenterológia

Nem alkoholos steatohepatitis

A nem alkoholos zsírmáj (non-alcoholilic fatty liver NAFL) és a nem alkoholos steatohepatitis (non-alcoholic steatohepatitis NASH) egy gyakran nem felismert, vagy félre diagnosztizált betegség, melyet sokan egyszerűen „kozmetikai hibá”-nak tartanak. Kétségtelen, hogy alapvetően benignus kórforma, de az esetek egy részében akár májcirrhosishoz is vezethet.

Feltöltve: 2010-04-29 | Kategória: Gasztroenterológia

Bakteriális transzlokáció májcirrhosisos betegekben

A bakteriális transzlokáció egészségesekben is előforduló természetes jelenség{1}, mely a RES, ezen belül a májban található Kupffer-sejtek fiziológiás trénere. Nemcsak a baktériumok, hanem a különféle bakteriális antigének, az endotoxinok és maga a bakteriális DNS is képes átjutni a bélfalon. Normálisan működő immunrendszer mellett ezek az ágensek tünet nélkül eliminálódnak, de bizonyos körülmények között szisztémás gyulladásos reakciót válthatnak ki.

Feltöltve: 2010-04-25 | Kategória: Gasztroenterológia

Egy „sokarcú” kórokozó a hasmenések diagnosztikájában: a Whipple-kór II.

A diagnózis felállítása nehéz, a széleskörű szervi érintettség elviheti az orvosi gondolkodást téves irányba. A holisztikus szemlélet segíti a klinikust jó útra terelni a differenciál diagnosztikai útvesztőben. Soha ne feledjük, a beteg tüneteit szedjük egy csokorba, és értékeljük újra és újra a kórlefolyást!

Feltöltve: 2010-04-23 | Kategória: Gasztroenterológia

Tünetek által vezetett reflux diagnózis és kezelés

A gasztrooesophagealis reflux betegség (GERD) diagnózisával és kezelésével kapcsolatban számos guideline látott napvilágot. Vannak, akik szükségesnek gondolják a betegség exakt bizonyítását, mások elegendőnek tartják a gyógyszeres terápiára adott válasz értékelését.

Feltöltve: 2010-04-18 | Kategória: Gasztroenterológia

A GERD és az angina pectoris

A gastrooesophagealis reflux betegség mellkasi fájdalmat provokálhat, amely megnyilvánulhat nyelőcsőégés formájában, de jelentkezhet típusos, vagy típusosnak tűnő angina pectoris képében is.

Feltöltve: 2010-04-13 | Kategória: Gasztroenterológia

Az infekciók és a májcirrhosis

Az infekciók a májcirrhosis kezelésének központi kérdésévé váltak. Súlyosbítják a májbetegséget: rontják a hepatikus funkciókat, elősegítik a májbetegség szövődményeinek kialakulását és a mortalitás jelentős tényezői. Emiatt különösen fontos a korai diagnózis és az adekvát antibiotikus kezelés. A diagnózis felállítása azonban nem mindig könnyű, mert a fertőzések sokszor atípusos formában jelennek meg.

Feltöltve: 2010-03-29 | Kategória: Gasztroenterológia

Legelső Előző 30 31 32 33 34 35 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld