Főoldal » Szakterületek » HematológiaKép
Influenza: megkezdődött a járvány,,Helyes. Ez a minimum.''A skandináv szokást, ami sosem lesz divat,,Talán el kéne gondolkodni rajta. Nemcsak az egyszerű embereknek, de a munkáltata -tóknal is rajta...''Gondatlanság miatt perelte be egykori kórházát egy New Jersey-i nő,,Leb''Gondatlanság miatt perelte be egykori kórházát egy New Jersey-i nő,,Lehet, hogy ilyen Magyarországon n''Gondatlanság miatt perelte be egykori kórházát egy New Jersey-i nő,,Lehet, hogy ilyen Magyarországon nem fordulhat elő. Nálunk nincs tisztiorvosi szolgálalat, tehát k...''

Hematológia

Kis molekulasúlyú heparin és frakcionálatlan heparin alkalmazása percután koronária intervenció során - szisztematikus áttekintés és metaanalízis

A trombolízis, a perkután koronária intervenció, a bypass-műtét és a szívátültetés utáni reperfúziós károsodás egy jól ismert jelenség. ST-elevációs infarktusban, illetve ST-eleváció nélküli akut koronária szindrómában a korai mechanikus vagy gyógyszeres reperfúzió, az aszpirinnel végzett antitrombotikus terápia, a tienopiridinek, a glikoprotein Iib/IIIa gátlói és a frakcionálatlan heparin a mortalitás csökkentésének és az infarktus megelőzésének elfogadott és elterjedten használt eszközeivé váltak.

Feltöltve: 2016-10-31 | Kategória: Hematológia

Vénás tromboembolizáció gyulladásos bélbetegségben - megelőzés és kezelés

Noha a gyulladásos bélbetegség (IBD) – vagyis a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa – alapvetően a beleket érintő krónikus betegség, számos extraintestinalis szövődménye lehet. Ezek között a vénás tromboembolizáció (VTE) különösen fontos egyrészt gyakorisága, másrészt súlyossága és mortalitása miatt. Bár számos bizonyíték támasztja alá a gyulladásos bélbetegség és a vénás tromboembolizáció közti kapcsolatot, a kockázatot sokszor alábecsülik, ami a betegre nézve veszélyes következményekkel járhat.

Feltöltve: 2016-10-25 | Kategória: Hematológia

Vénás tromboembóliás események prevenciója onkológiai betegeknél - különös tekintettel a gastrointestinalis turmorokra 1. rész
Perioperatív és hospitalizációhoz kapcsolódó tromboprofilaxis

A vénás tromboemboliás esemény (VTE) rendszerint mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia formájában, ritkábban a hepatikus, portalis vagy splanchnikus vénák trombózisaként jelenik meg. Rosszindulatú daganatok esetén nagyobb a vénás tromboembolizáció kockázata. Ezt a veszélyt a daganattal összefüggő protrombogén tényezők mellett beteg- és kezelésspecifikus tényezők is befolyásolják, gyakori a magasabb életkor, az immobilitás és a centrális vénás katéter alkalmazása.

Feltöltve: 2016-09-14 | Kategória: Hematológia

Enoxaparin hatékonysága és biztonságossága császármetszés utáni tromboprofilaxisban

A tüdőembólia az anyai halálozás vezető oka a fejlett országokban. A mélyvénás trombózis, a pulmonális embolizáció fő kockázati tényezője, gyakori szövődmény terhességben és a szülés során, különösen császármetszést követően – a vaginális szüléshez képest a mélyvénás trombózis kockázata mintegy ötszörös, a tüdőembóliáé huszonkétszeres. Mivel a császármetszések gyakorisága folyamatosan növekszik, a trombembóliás profilaxis az anyai halálozás csökkentése szempontjából kulcsfontosságú.

Feltöltve: 2016-09-07 | Kategória: Hematológia

Mélyvénás trombózissal és tüdőembóliával szövődött akut pancreatitis - esetismertetés

Az akut pancreatitis szisztémás gyulladásos folyamatokat indíthat be. Emellett, illetve ennek következtében változó súlyosságú szövődmények is kialakulhatnak: ischaemiás komplikációk, artériás erózióból vagy pszeudoaneurizmából kiinduló vérzések, és – többnyire splanchnicus területekre lokalizálódó – vénás trombózishoz vezető hiperkoagulábilis állapot. Jelen tanulmány egy mélyvénás trombózissal és pulmonális embóliával szövődött akut pancreatitis esetét mutatja be.

Feltöltve: 2016-09-02 | Kategória: Hematológia

Az életmódbeli tényezők és a vénás tromboembólia kockázatának összefüggései nőknél: a MISS tanulmány

Az utóbbi években egyre inkább sikerül megérteni, hogy a véralvadási faktorok milyen módon befolyásolják a vénás tromboembólia kialakulásának kockázatát, az életmódbeli tényezők szerepe ezzel szemben ma még kevéssé tisztázott a nők esetében. Ezt a hiányt hivatott pótolni a British Journal of Hematology című folyóiratban megjelent kohorsz tanulmány, amelyben Pelle G. Lindqvist és munkatársai több mint 24 000, 25 és 64 év közötti svéd nő adatait elemezték.

Feltöltve: 2016-08-08 | Kategória: Hematológia

A trombózis a magyar sztárokat sem kíméli!

Tudta Ön, hogy az olimpiai bajnok magyar kenus Vajda Attila, vagy az ismert színésznő, Rékasi Károly párja, Pikali Gerda is trombózison estek át? Arcplasztikai műtétjét követően kapott mélyvénás trombózist az egykori valóságshow háziasszonya, Nóci, de Benedek Tibor gyönyörű modell felesége is átesett a betegségen.

Feltöltve: 2016-08-05 | Kategória: Hematológia

A vénás tromboembólia kockázata a maratonfutók körében

A vénás tromboembólia megelőzésében alapvető fontosságú, hogy az egészségügyi szakemberek és a fokozott kockázatnak kitett csoportok is tisztában legyenek vele, milyen óvintézkedéseket lehet megtenni a betegség elkerülése érdekében. Az egyik ilyen kockázati csoport a maratonfutóké, akiknél a hosszú időn át végzett intenzív edzés miatt többféle, a vénás tromboembólia kialakulásának esélyét növelő kockázati tényezővel kell számolni.

Feltöltve: 2016-08-03 | Kategória: Hematológia

A fizikai aktivitás és a vénás tromboembólia kockázata: a Tromsø tanulmány

Egy prospektív kohorsz vizsgálatban azt próbálták meg felmérni, hogy milyen hatást gyakorol a rendszeres, közepesen intenzív testmozgás a vénás tromboembólia kockázatára. Az eredmények alapján nem mutatható ki szignifikáns kockázatnövekedés az általános populáción belül.

Feltöltve: 2016-07-29 | Kategória: Hematológia

AML-val együtt jelentkező myeloid szarkóma - a hét képe

A 17 éves férfi páciens egy hete jelentkező, bal oldali proptosis miatt kereste fel orvosát. A vizsgálatok eredménye szerint egy daganat szövet ábrázolódik a bal bulbus körül. (A fotó).

Feltöltve: 2016-07-26 | Kategória: Hematológia

Mely ritka betegség tünete az epernyelv? - a hét képe

A 8 éves kislány hét napja tartó lázzal és bőrkiütéssel került kórházba. Tünetei: diffúz, foltos kiütés, repedezett ajkak, eper-nyelv, 39oC-os láz, mindkét szemén nem- exudativ kötőhártyagyulladás, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, erythema a tenyereken és a talpakon, enyhe oedéma a kezeken és periungualis hámlás.

Feltöltve: 2016-06-28 | Kategória: Hematológia

Az anaemia fokozza a szívroham utáni halálozás kockázatát

Az American Journal of Cardiology című szakmai folyóiratban közölt tanulmány eredménye szerint a szívrohamon és coronaria angioplasztikán átesett betegek esetében az anaemia fokozza a halálozás kockázatát, különösen, ha a revaszkularizáció inkomplett és a betegség több eret érint.

Feltöltve: 2016-05-26 | Kategória: Hematológia

Legelső Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld