Főoldal » Szakterületek » Hematológia

Melyik antibiotikum bactericid?

Kép
 
Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Érdekes, de nem új. A "régi típusú" szakmai kollégium is már felvetette a felesleges protokollok t...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Van olyan patikalánc ez például a PatikaPlus gyógyszertárak ahol az ügyeletért 900 forintot fizetne...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Ugyan ez van orvosi szinten.Hülye lenne dolgoznia minimál bérért,már rég el lehet felejteni azt ?ho...''Teljesen elbutulhatunk a sok fotózás miatt,,A jelenség ettől még igaz. Nekem is van diplomám, 2 szakvizsgám, egy licence-vizsgám, de magamon is...''Mi van, ha elfogy a létfontosságú szívgyógyszer Magyarországon?,,az ami hánycikk, az ami odaron...''

Hematológia

A kis molekulasúlyú heparin növeli-e a talidomid antimyelomás hatását? Három vizsgálat retrospektív elemzése

Az immunmoduláns szerekkel kezelt myeloma multiplexes betegek 5-25%-ban előfordulhat vénás tromboembolizáció, ami a kis molekulasúlyú heparinok (LMWH) profilaktikus használatának gyakorlatát alakította ki.

Feltöltve: 2016-11-14 | Kategória: Hematológia

A halál oka: sportolás

A sportot mindenki az egészséges életmóddal hozza összefüggésbe, hiszen a testmozgás és sportolás általában véve jótékony hatású a szervezet számára. Azonban a sport tud veszélyes is lenni.

Feltöltve: 2016-11-07 | Kategória: Hematológia

Kis molekulasúlyú heparin és frakcionálatlan heparin alkalmazása percután koronária intervenció során - szisztematikus áttekintés és metaanalízis

A trombolízis, a perkután koronária intervenció, a bypass-műtét és a szívátültetés utáni reperfúziós károsodás egy jól ismert jelenség. ST-elevációs infarktusban, illetve ST-eleváció nélküli akut koronária szindrómában a korai mechanikus vagy gyógyszeres reperfúzió, az aszpirinnel végzett antitrombotikus terápia, a tienopiridinek, a glikoprotein Iib/IIIa gátlói és a frakcionálatlan heparin a mortalitás csökkentésének és az infarktus megelőzésének elfogadott és elterjedten használt eszközeivé váltak.

Feltöltve: 2016-10-31 | Kategória: Hematológia

Vénás tromboembolizáció gyulladásos bélbetegségben - megelőzés és kezelés

Noha a gyulladásos bélbetegség (IBD) – vagyis a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa – alapvetően a beleket érintő krónikus betegség, számos extraintestinalis szövődménye lehet. Ezek között a vénás tromboembolizáció (VTE) különösen fontos egyrészt gyakorisága, másrészt súlyossága és mortalitása miatt. Bár számos bizonyíték támasztja alá a gyulladásos bélbetegség és a vénás tromboembolizáció közti kapcsolatot, a kockázatot sokszor alábecsülik, ami a betegre nézve veszélyes következményekkel járhat.

Feltöltve: 2016-10-25 | Kategória: Hematológia

Vénás tromboembóliás események prevenciója onkológiai betegeknél - különös tekintettel a gastrointestinalis turmorokra 1. rész
Perioperatív és hospitalizációhoz kapcsolódó tromboprofilaxis

A vénás tromboemboliás esemény (VTE) rendszerint mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia formájában, ritkábban a hepatikus, portalis vagy splanchnikus vénák trombózisaként jelenik meg. Rosszindulatú daganatok esetén nagyobb a vénás tromboembolizáció kockázata. Ezt a veszélyt a daganattal összefüggő protrombogén tényezők mellett beteg- és kezelésspecifikus tényezők is befolyásolják, gyakori a magasabb életkor, az immobilitás és a centrális vénás katéter alkalmazása.

Feltöltve: 2016-09-14 | Kategória: Hematológia

Enoxaparin hatékonysága és biztonságossága császármetszés utáni tromboprofilaxisban

A tüdőembólia az anyai halálozás vezető oka a fejlett országokban. A mélyvénás trombózis, a pulmonális embolizáció fő kockázati tényezője, gyakori szövődmény terhességben és a szülés során, különösen császármetszést követően – a vaginális szüléshez képest a mélyvénás trombózis kockázata mintegy ötszörös, a tüdőembóliáé huszonkétszeres. Mivel a császármetszések gyakorisága folyamatosan növekszik, a trombembóliás profilaxis az anyai halálozás csökkentése szempontjából kulcsfontosságú.

Feltöltve: 2016-09-07 | Kategória: Hematológia

Mélyvénás trombózissal és tüdőembóliával szövődött akut pancreatitis - esetismertetés

Az akut pancreatitis szisztémás gyulladásos folyamatokat indíthat be. Emellett, illetve ennek következtében változó súlyosságú szövődmények is kialakulhatnak: ischaemiás komplikációk, artériás erózióból vagy pszeudoaneurizmából kiinduló vérzések, és – többnyire splanchnicus területekre lokalizálódó – vénás trombózishoz vezető hiperkoagulábilis állapot. Jelen tanulmány egy mélyvénás trombózissal és pulmonális embóliával szövődött akut pancreatitis esetét mutatja be.

Feltöltve: 2016-09-02 | Kategória: Hematológia

Az életmódbeli tényezők és a vénás tromboembólia kockázatának összefüggései nőknél: a MISS tanulmány

Az utóbbi években egyre inkább sikerül megérteni, hogy a véralvadási faktorok milyen módon befolyásolják a vénás tromboembólia kialakulásának kockázatát, az életmódbeli tényezők szerepe ezzel szemben ma még kevéssé tisztázott a nők esetében. Ezt a hiányt hivatott pótolni a British Journal of Hematology című folyóiratban megjelent kohorsz tanulmány, amelyben Pelle G. Lindqvist és munkatársai több mint 24 000, 25 és 64 év közötti svéd nő adatait elemezték.

Feltöltve: 2016-08-08 | Kategória: Hematológia

A trombózis a magyar sztárokat sem kíméli!

Tudta Ön, hogy az olimpiai bajnok magyar kenus Vajda Attila, vagy az ismert színésznő, Rékasi Károly párja, Pikali Gerda is trombózison estek át? Arcplasztikai műtétjét követően kapott mélyvénás trombózist az egykori valóságshow háziasszonya, Nóci, de Benedek Tibor gyönyörű modell felesége is átesett a betegségen.

Feltöltve: 2016-08-05 | Kategória: Hematológia

A vénás tromboembólia kockázata a maratonfutók körében

A vénás tromboembólia megelőzésében alapvető fontosságú, hogy az egészségügyi szakemberek és a fokozott kockázatnak kitett csoportok is tisztában legyenek vele, milyen óvintézkedéseket lehet megtenni a betegség elkerülése érdekében. Az egyik ilyen kockázati csoport a maratonfutóké, akiknél a hosszú időn át végzett intenzív edzés miatt többféle, a vénás tromboembólia kialakulásának esélyét növelő kockázati tényezővel kell számolni.

Feltöltve: 2016-08-03 | Kategória: Hematológia

A fizikai aktivitás és a vénás tromboembólia kockázata: a Tromsø tanulmány

Egy prospektív kohorsz vizsgálatban azt próbálták meg felmérni, hogy milyen hatást gyakorol a rendszeres, közepesen intenzív testmozgás a vénás tromboembólia kockázatára. Az eredmények alapján nem mutatható ki szignifikáns kockázatnövekedés az általános populáción belül.

Feltöltve: 2016-07-29 | Kategória: Hematológia

AML-val együtt jelentkező myeloid szarkóma - a hét képe

A 17 éves férfi páciens egy hete jelentkező, bal oldali proptosis miatt kereste fel orvosát. A vizsgálatok eredménye szerint egy daganat szövet ábrázolódik a bal bulbus körül. (A fotó).

Feltöltve: 2016-07-26 | Kategória: Hematológia

Legelső Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld