Főoldal » Szakterületek » Infektológia

Mit jelent a SIADH?

Kép
 
Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Mivel nem tudom, mikor lesz nyilvános ezen az oldalon, jelzem a Szakmai Kollégium Onkológia és Sugá...''Teljesen elbutulhatunk a sok fotózás miatt,,Gondolom, ez a figyelem megosztásával is összefüggésben lehet. Ha fotózok, akkor a képre is koncent...''Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Érdekes, de nem új. A "régi típusú" szakmai kollégium is már felvetette a felesleges protokollok t...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Van olyan patikalánc ez például a PatikaPlus gyógyszertárak ahol az ügyeletért 900 forintot fizetne...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Ugyan ez van orvosi szinten.Hülye lenne dolgoznia minimál bérért,már rég el lehet felejteni azt ?ho...''

Infektológia

Az invazív gombafertőzések tablettás megelőzésének költséghatékonysága

Neutropéniás betegeknél kiemelten fontos az invazív mikózis megelőzése. Spanyolországban a közelmúltban engedélyeztek egy új tablettás pozakonazol készítményt. Jelen cikkünk egy olyan esettanulmányt ismertet, melyet Akut Mieloid Leukémiával (AML) és Mielodiszpláziás szindrómával (MDS) kezelt betegek bevonásával készítettek a régióban.

Feltöltve: 2019-03-04 | Kategória: Infektológia

A század végére eltűnhetne a méhnyakrák

A Lancet Oncology szakfolyóiratban publikált tanulmány megállapításai szerint a szűrőprogramok, illetve az egyre hatékonyabbá váló humánpapillóma-vírus (HPV) elleni vakcinák segítségével 2100-ra el is felejthetnénk a méhnyakrákot világszerte. De ez csak akkor valósulhat meg, ha a mostaninál sokkal több nőt beoltanak a vírus ellen.

Feltöltve: 2019-02-25 | Kategória: Infektológia

Új lehetőségeket nyitnak meg a daganatos megbetegedések adenovírusokkal történő kezelésével kapcsolatos kutatási eredmények

Az adenovírus gyakori vírus, amely emberi és állati szervezetben légúti, ocularis és gastrointestinalis fertőzéseket okoz.

Feltöltve: 2018-06-27 | Kategória: Infektológia

A kísérleti Ebola oltással talán megfékezhető a kongói járványkitörés

Ebola vakcina segítségével megakadályozható, hogy a Kongó térségében kirobbant járvány az ország más területeire átterjedjen.

Feltöltve: 2018-06-25 | Kategória: Infektológia

Vizsgálat a véráramfertőzést okozó heparin fecskendők ügyében

Az amerikai egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítottak, mert a Becton Dickinson and Co (BD) cég által gyártott heparint és fiziológiás sóoldatot tartalmazó fecskendők négy tagállamban vélhetőleg véráramfertőzést okoztak.

Feltöltve: 2018-06-18 | Kategória: Infektológia

Új klinikai irányelv: Neurológia

Bár a neurocyticercosis (NCC) számos formában megnyilvánulhat, két leggyakoribb prezentációja a fokozott koponyaűri nyomás és a rohamok megjelenése. A kezdeti értékeléskor alaposan át kell tekinteni a kórelőzményeket, fizikai vizsgálatot és képalkotó vizsgálatot kell végezni.

Feltöltve: 2018-06-05 | Kategória: Infektológia

Segíthet-e az aspirin a meningitis tuberculosa kezelésében?

A tuberculosis rendkívül fertőző betegség, a WHO adati alapján az évezredek során több emberéletet követelt, mint a háborúk vagy az éhínség. A világ népességének mintegy harmada, azaz legalább 2 milliárd ember hordozza vélhetőleg a betegség kórokozóját.

Feltöltve: 2018-05-15 | Kategória: Infektológia

A Helicobacter pylori kezelés csökkenti a gyomorrák kockázatot

A New England Journal of Medicine szakfolyóirat márciusi kiadásában megjelent tanulmány eredménye szerint a korai stádiumú gyomorrák vagy magas fokozatú adenoma endoszkópos reszekcióján átesett betegek Helicobacter pylori (H. pylori) antibiotikum kezelése a metakrón gyomorrák arányának csökkenésével társul.

Feltöltve: 2018-05-10 | Kategória: Infektológia

Csökkenő tendencia a fertőző betegségek okozta halálozások számában: USA, 1980-2014

2014-ben a fertőző betegségekből adódó halálozások fő okai az alsó légúti fertőzések voltak.

Feltöltve: 2018-04-26 | Kategória: Infektológia

Humán Borrelia miyamotoi fertőzés az USA-ban

A Borrelia miyamotoi spirochaeta baktérium genetikailag a visszatérő lázat (febris recurrens) okozó boriellafaj rokona. A kórokozót a Lyme-kór vektoraiként ismert kullancsok valamennyi fajában detektálták, így 2001-ben a Connecticutban endemikusnak számító Ixodes scapularis fajban is.

Feltöltve: 2013-04-25 | Kategória: Infektológia

Új közegészségügyi kihívást jelentenek a zoonózisok

A Nyugat-nílusi vírus, a Lyme-kór, Dengue-láz, és a pestis jó példái "vektorok által terjesztett zoonózisoknak", vagyis azon fertőző betegségeknek, melyek során az eredetileg állatokat megbetegítő patogének különböző vektorok, például szúnyog közvetítésével jutnak az emberi szervezetbe.

Feltöltve: 2013-01-24 | Kategória: Infektológia

A lélegeztetés-asszociált pneumónia megelőzésének újabb módjai 2. rész

A tubus mandzsettában uralkodó nyomást kontrollálni kell. A 20 cmH2O alatti nyomásnál a váladék bejut az alsó légutakba, míg a 30 cmH2O feletti érték nyálkahártya károsodást okoz. Sokféle készüléket kifejlesztettek a mandzsettanyomás monitorizálására, amelyek a megfelelő nyomást állandóan fenntartják.

Feltöltve: 2012-06-30 | Kategória: Infektológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld