Főoldal » Szakterületek » Neurológia
Ki és mikor fedezte fel az inzulint?
Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Keveset tudni itthon a Covid-19 elleni oltóanyagok mellékhatásairól A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra Átmeneti kompenzációt kapnak a háziorvosok és fogorvosok Nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban Már kapható a kábítószer-túladagolás elleni orrspray az Egyesült Államokban Kihalt mamutból készített húsgolyót egy ausztrál vállalat „Olyan szomorú a hangod” – mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését Szórakozásból vett egy DNS-tesztet, titokra bukkant
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''

Neurológia

Ritka betegségek kezelésének értékelése valós kezelések során gyűjthető adatokkal (Real World Data)

Egyes ritka genetikai betegségek kezelése a közelmúlt új, különleges, géntechnológiai eljárásainak kifejlesztésével vált elérhetővé és egyáltalán lehetségessé. Azonban sok betegnek, illetve hozzátartozónak (csecsemő-, vagy kisgyermekkorban a szülőknek) nagy kérdés kezdetben: szabad-e, vállalható-e egy ennyire új technológiát alkalmazó kezelés alkalmazása, nem okoz-e több kárt, mint hasznot?

Feltöltve: 2022-11-01 | Kategória: Neurológia

Statinterápia és az izmok

A statinterápia hatékony az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, és széles körben írják fel, de továbbra is fennállnak olyan aggodalmak, hogy a statinterápia gyakran okozhat izomfájdalmat vagy izomgyengeséget.

Feltöltve: 2022-09-29 | Kategória: Neurológia

Biomarkerek COVID-19 neurológiai szövődményeire?

SAN DIEGO - Az akut COVID-19 fertőzésből való felépülés után is egyes betegeknél elhúzódó vagy akár hosszú távú tünetek jelentkeznek, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Ezen tünetek közül néhány neurológiai jellegű: fejfájás, agyi köd, kognitív zavar, íz- vagy szaglásvesztés, agyi érrendszeri szövődmények, például stroke.

Feltöltve: 2022-08-25 | Kategória: Neurológia

Övsömör és demencia?

Az övsömört a varicella zoster vírus reaktiválódása okozza. A zoster vírus hozzájárulhat a demencia kialakulásához neuroinflammáció, agyi vaszkulopátia vagy közvetlen idegi károsodás révén, az epidemiológiai bizonyítékok azonban korlátozottak.

Feltöltve: 2022-06-29 | Kategória: Neurológia

Mi van a cerebrospinalis folyadékban Covid-19 során?

A Covid-19 megbetegedés esetében gyakoriak a neurológiai tünetek, a központi idegrendszer (CNS) patogenezise azonban nem egyértelmű, és a vírus RNS-e ritkán detektálható a cerebrospinális folyadékban (CSF; liquor).

Feltöltve: 2022-06-23 | Kategória: Neurológia

Az öngyilkosság biomarkere?

Az öngyilkosságok száma évi több mint 48 000 halálesetre emelkedett az Egyesült Államokban. A major depressziós zavar (’major depressive disorder’; MDD) a leggyakrabban előforduló diagnózis az öngyilkosságok esetében, és az öngyilkosság kockázatának leginkább kitett személyek azonosítása sürgető kihívás.

Feltöltve: 2022-06-16 | Kategória: Neurológia

Boldog szív szindróma: a pozitív életesemények által kiváltott Takotsubo szindróma gyakorisága, jellemzői és kimenetele

Egy multicentrikus regiszter (GEIST: ’GErman-Italian-Spanish Takotsubo’; német-olasz-spanyol Takotsubo) adatai alapján elemezte egy munkacsoport a pozitív érzelmi stresszorok előfordulásának gyakoriságát, klinikai jellegzetességeit és prognosztikai jelentőségét.

Feltöltve: 2022-06-01 | Kategória: Neurológia

Stroke kimenetelek SLE-ben

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy több szervrendszert érintő autoimmun betegség, amelynek megjelenési formája és klinikai manifesztációja változatos. Korábbi kutatások megállapították, hogy az SLE-s betegek esetében magasabb a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke előfordulásának kockázata.

Feltöltve: 2022-05-17 | Kategória: Neurológia

A Guillain-Barré-szindróma és a daganatok?

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) legfrissebb tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akiknél bizonyos típusú daganatos megbetegedések fordulnak elő, megnőhet az újonnan kialakuló Guillain-Barré-szindróma kockázata.

Feltöltve: 2022-04-13 | Kategória: Neurológia

Új prognosztikai marker a stroke vonatkozásában?

Az agyszövet ischaemiás stroke során kialakuló másodlagos károsodása az agyszöveti oedema, gyulladás vagy neuronális károsodás következményeként jelentkezhet, ami a szérum aminosav metabolit-szintjeinek változását eredményezi.

Feltöltve: 2022-03-23 | Kategória: Neurológia

AZ EBV és a sclerosis multiplex kapcsolata?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos demyelinizációs betegsége, melynek etiológiája ismeretlen.

Feltöltve: 2022-03-17 | Kategória: Neurológia

Új inszomnia gyógyszer került forgalomba

Az FDA engedélyezte a kettős hatású orexin receptor antagonista (DORA); a daridorexant (Quviviq) alkalmazását inszomnia kezelésére felnőttek esetében, - jelentette be a gyógyszer gyártója, az Idorsia.

Feltöltve: 2022-02-23 | Kategória: Neurológia

Legelső Előző 1 2 3 4 5 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld