Főoldal » Szakterületek » Belgyógyászat

Melyik magyar orvos kapott a belső fülben lévő csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért Nobel-díjat?

 
A szürke százmilliárd árnyalata,,teljes igény nélkül: egyeseket az OEP befogad , ez diszkrimináció. A magánrendelésekbe tereli a bet...''A szürke százmilliárd árnyalata,,Azt hiszem egy őszinte mondat kimaradt: Így befektetőként rontani tudnám a kevésbé tőkeerős konkure...''Daganatra figyelmeztethet az emelkedett thrombocyta szám?,,Nagyon jó cikk.Szerintem a sebészek 99%-a ezt nem tudta!''Milyen a jó gyógyszerész a betegek szerint?,,masznyik...lejáratod a patikusokat. Szedd már össze magad, és a gondolataidat, próbálj már leírni e...''Poroszsisak-jel,,Bell''

Belgyógyászat

Új gyógyszer a krónikus köhögés ellen

A brit Manchester Egyetem fázis II vizsgálatának eredményei szerint a P2X3 inhibitorok hatékonyan csillapítják a krónikus köhögést, ami komoly változást hozhat a számos különböző kezelést sikertelenül próbáló beteg életében.

Feltöltve: 2017-09-20 | Kategória: Belgyógyászat

Lépjünk túl a statin monoterápián

A statinok hatásos LDL-koleszterinszint csökkentése az ateroszklerotikus folyamat mérsékelését váltja ki. Számos epidemológiai vizsgálat igazolta az LDL-koleszterin csökkentés mértéke és az antiateroszklerotikus hatás közötti szoros összefüggést.

Feltöltve: 2017-09-19 | Kategória: Belgyógyászat

Rutin vagy kihívás? Hogyan állunk az LDL-C és a kardiovaszkuláris rizikó csökkentésével 2017-ben?

Az emelkedett LDL-C-szint bizonyítottan hozzájárul az ateroszklerózis korábbi kezdetéhez és gyorsabb progressziójához. Az LDL-C hatásos csökkentésével kedvezően befolyásolható a kardiovaszkuláris rizikóállapot, illetve a vaszkuláris betegségek kimenetele.

Feltöltve: 2017-09-12 | Kategória: Belgyógyászat

A D-vitamin pótlása lassítja a vastagbélrák progresszióját

Az utóbbi évek megfigyelései azt igazolták, hogy a magasabb D-vitamin koncentráció javítja a vastagbélrákban szenvedő betegek túlélését. Egy randomizált vizsgálat először bizonyította, hogy nagy dózisú D-vitaminpótlással lassult a betegség progressziója.

Feltöltve: 2017-09-06 | Kategória: Belgyógyászat

A rendszeresen sportoló férfiaknál ártalmatlan a koszorúér meszesedése

A holland Radboud Egyetem kutatói által végzett tanulmány eredménye szerint az egész életükben aktívan sportoló férfiaknál jóval nagyobb mértékű a coronaria arteria kalcifikáció (CAC) fizikailag kevésbé aktív társaikhoz képest. Azonban az aktív férfiak coronaria plakkjai kevésbé veszélyesek, többnyire kalcifilkáltak.

Feltöltve: 2017-08-29 | Kategória: Belgyógyászat

Enzimpótlással megelőzhetőek a gluténérzékeny betegek gasztrointesztinális tünetei

Egy kis esetszámú svéd tanulmány eredménye szerit az Aspergillus niger penészgombából származó prolil endoproteáz enzim kivédheti a kellemetlen gasztrointesztinális tüneteket azoknál a gluténérzékeny betegeknél, akik véletlenül búzát vagy valamilyen más gabonát fogyasztottak.

Feltöltve: 2017-08-24 | Kategória: Belgyógyászat

Az sztatinok nem hosszabbítják meg az idős betegek életét

Az elsődleges prevencióként alkalmazott sztatinterápia nem csökkenti sem a cardiovascularis, sem a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát, ha azt 65 év feletti, cardiovascularis kockázati tényezőkkel terhelt betegeknél alkalmazzuk.

Feltöltve: 2017-08-21 | Kategória: Belgyógyászat

Akut vesekárosodást okozhat a maratoni futás

A 2015-os hartfordi maratonfutás 22 versenyzőjének vizsgálata során kiderült, hogy a legtöbb futónál közvetlenül a verseny után átmeneti akut veseelégtelenség (AKI) lépett fel.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2017-08-18 | Kategória: Belgyógyászat

Új stratégia a kórházban szerzett vénás thromboembolia csökkentésére

Egy új tanulmány szerint egy minőségjavító protokoll (melyben a kockázatértékelést kombinálták egy prevenciós stratégiával) 22%-kal csökkentette a kórházban szerzett vénás thromboembolia (VTE) előfordulását belgyógyászati és sebészeti betegeknél.

Feltöltve: 2017-08-17 | Kategória: Belgyógyászat

A magnézium-szulfát szerepe az asthma kezelésében

Milyen szerepet tölt be az intravénás magnézium-szulfát az asthma kezelésében? A kérdés nagyon fontos, tekintettel az asthma gyakorisága és az esetleges exacerbációk súlyosságára.

Feltöltve: 2017-08-16 | Kategória: Belgyógyászat

A gyógyszer indukálta hasmenés legvalószínűbb okai

Kétrészes cikksorozatunk második részében a gyógyszer indukálta hasmenések lehetséges okairól számolunk be.

Feltöltve: 2017-08-08 | Kategória: Belgyógyászat

A gyógyszer indukálta hasmenés kategóriái

Kétrészes cikksorozatunk első felében a hasmenések osztályozásáról, kategóriáiról számolunk be, érintve a gyógyszer-indukált hasmenés típusait is.

Feltöltve: 2017-08-07 | Kategória: Belgyógyászat

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld