Főoldal » Szakterületek » Belgyógyászat

Ki volt az első gyermekgyógyászati tanszék vezetője?

Kép
 
Erőteljesen emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja,,[email protected]''Ime a szabályok a közelgő ünnepnapokra,,Ha az érdekek úgy kívánják nincs jarvany''Fontos figyelmeztetést adott ki az orvosi kamara,,https://informatialibera.ro/hu/amit-oly-reg-varunk-az-orban-viktor-vezette-magyarorszagi-kormany-te...''Több százan vetkőztek meztelenre az izraeli sivatagban,,Levetkőzhetnek akárhányan, a Föld százmillió éves életciklusa attól még nem fog megváltozni.''Egy háziorvos tapasztalatai Covid-19 idején,,[email protected] com''

Belgyógyászat

Az orális fogamzásgátlók és a hirtelen halál rizikója? 1. rész

Úgy tűnik, hogy a jelenleg használatos orális fogamzásgátlók (OC) általánosságban nem rontják a hirtelen szívhalál (’sudden cardiac death’; SCD) kockázatát a kongenitalis hosszú QT-szindrómában (’long-QT syndrome’; LQTS) szenvedő nők esetében, azonban a potenciális kockázat OC típusonként változik, mivel azok különböző hormonokat különböző dózisokban tartalmaznak. Az sem ismeretes teljes egészében, hogy vajon a béta-blokkolók, amiket sok LQTS-ben szenvedő nő szed, csökkenthetik-e ezt a fajta kockázatot.

Feltöltve: 2021-10-27 | Kategória: Belgyógyászat

Nanotechnológia alkalmazása terhességben

Egy, a ’NanoVelcro’ chip technológián alapuló új vérvizsgálat már az első trimeszterben képes detektálni a placenta accreta-t, - állítják a kutatók.

Feltöltve: 2021-10-26 | Kategória: Belgyógyászat

A fájdalomcsillapítók mellékhatásprofilja – mire figyeljünk az alkalmazáskor?

A fájdalomcsillapítók alkalmazása során fokozott figyelmet kell fordítani pontos adagolásra. Az előny és kockázat ésszerű mérlegelését követően egyénre szabottan kell kiválasztani a megfelelő készítményt. A fájdalomcsillapító gyógyszerek és terápiás lehetőségek választásában az elsődleges cél az akut fájdalom mihamarabbi és adekvát kezelése, ezért különösen fontos, hogy milyen dózisban, milyen rendszerességgel és mennyi időn keresztül alkalmazzuk azokat.

Feltöltve: 2021-10-25 | Kategória: Belgyógyászat

Isoprinosine®: kettős hatással a felső légúti vírusfertőzések ellen

A jelenlegi járvány időszakban kiemelt jelentőségű a felső légúti vírusfertőzések gyors és hatékony kezelése, hiszen légúti tünetek esetén mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek a teljes lezárás után is otthon kell maradniuk. Ezekben az esetekben nem mindegy, hogy meddig tart a hiányzás az iskolából, a munkahelyről.

Feltöltve: 2021-10-25 | Kategória: Belgyógyászat

Az NTproBNP szerepe szívelégtelenségben

A BNP (B-típusú natriuretikus peptid) vagy az NT-proBNP (N-terminális pro-B-típusú natriuretikus peptid) szintek emelkedettek lehetnek a megőrzött ejekciós frakciójú szívelégtelenségben (HFpEF), valamint a csökkent EF-jú szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében, és korrelálhatnak a szívelégtelenség súlyosságával.

Feltöltve: 2021-10-21 | Kategória: Belgyógyászat

Egy ritka betegség könnyed felismerése a bőrgyógyászati szakrendelésen

A ritka lysosomalis tárolási betegségek közül a Fábry-kór becsült előfordulása 1:40000 és 1:117000 között van.

2 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2021-10-18 | Kategória: Belgyógyászat

Frissített USPSTF irányelvek colorectalis daganatszűrésre. 2. rész

Noha a CDC megjegyezte, hogy a CRC-re vonatkozó szűrővizsgálati arányok 2000-2015 között növekedtek, ez a növekedés nem egyenlő mértékben oszlott meg korcsoportonként: az 50-64 éves betegek esetében 15,9%-kal kevesebb szűrővizsgálatra került sor, mint a 65-75 évesek esetében.

Feltöltve: 2021-10-14 | Kategória: Belgyógyászat

Frissített USPSTF irányelvek colorectalis daganatszűrésre. 1. rész

Az Egyesült Államok központi prevenciós testülete (’US Preventive Services Task Force’; USPSTF) nemzeti szakértőkből álló csoportra támaszkodik, hogy evidenciákon alapuló ajánlásokkal szolgáljon a különféle klinikai preventív ellátásokra vonatkozóan, amelyek magukba foglalják a szűrővizsgálatokat, csakúgy mint a preventív gyógyszerezést és a betegek magatartásával kapcsolatos tanácsadást.

Feltöltve: 2021-10-13 | Kategória: Belgyógyászat

Az USPSTF támogatja a gesztációs diabetes rutinszerű vizsgálatát. 2. rész

Az USA-ban egy központi prevenciós testület (’US Preventive Services Task Force’; USPSTF) frissített ajánlása szerint a tünetmentes várandós nők esetében, akiknél korábban nem diagnosztizáltak 1-es vagy 2-es típusú diabetes-t, szűrővizsgálatot kell végezni a gesztációs diabetes irányában a 24. terhességi héten vagy ezt követően.

Feltöltve: 2021-10-06 | Kategória: Belgyógyászat

Az USPSTF támogatja a gesztációs diabetes rutinszerű vizsgálatát. 1. rész

Az USA-ban egy központi prevenciós testület (’US Preventive Services Task Force’; USPSTF) frissített ajánlása szerint a tünetmentes várandós nők esetében, akiknél korábban nem diagnosztizáltak 1-es vagy 2-es típusú diabetes-t, szűrővizsgálatot kell végezni a gesztációs diabetes irányában a 24. terhességi héten vagy ezt követően.

Feltöltve: 2021-10-05 | Kategória: Belgyógyászat

Bioterrorizmushoz kapcsolható pestisjárvány: a CDC új iránymutatásai. 2. rész

A fertőzés tüdőt érintő és szeptikémiás formái halálosabb kimenetelűek, mint a bubópestis. A tüdőpestis fertőzött állatokból vagy emberekből származó baktériumok belégzésével, laboratóriumi balesetek során vagy szándékos aeroszolizáció révén kapható el.

Feltöltve: 2021-10-04 | Kategória: Belgyógyászat

Bioterrorizmushoz kapcsolható pestisjárvány: a CDC új iránymutatásai. 1. rész

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) 2000 óta első ízben adott ki ajánlásokat a pestis megelőzésére és kezelésére vonatkozóan. Az új iránymutatások a Yersinia pestis kórokozójának szándékos elterjesztéséből eredő, tömeges áldozatokkal járó bioterrorizmus eshetőségére fókuszálnak.

Feltöltve: 2021-10-01 | Kategória: Belgyógyászat

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld