Főoldal » Szakterületek » Belgyógyászat

Ki fedezete fel a penicillint?

Kép
 
Képviselői bér lenne reális az orvosoknak,,...''Képviselői bér lenne reális az orvosoknak,,amerikában a legjobban az orvosok keresnek a foglalkoztatottak körében ...........''Kollektíven robogunk a kiégés felé?,,Adjál rendes fizetést az embereknek és nincs kiégés''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Igen nagy a fertőzés mert a fiatalok csak ki-be dugják magukat semmi előjáték vagy utójáték amiből ...''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Igen nagy a fertőzés mert a fiatalok csak ki-be dugják magukat semmi előjáték vagy utójáték amiből ...''

Belgyógyászat

A magas vérnyomás patofiziológiája

Ha a kardiális output vagy az erek falának ellenállása anélkül nő meg, hogy a másik összetevő kompenzatorikus csökkenése bekövetkezne, a vérnyomás értékének megnövekedése következik be. A patofiziológiában a vaszkuláris rezisztenciára és/vagy a kardiális outputra ható faktoroknak van szerepük.

Feltöltve: 2010-08-20 | Kategória: Belgyógyászat

Policisztás ovárium szindróma (PCO)

A pontos patofiziológia még mindig nem ismert, ennek hátterében a hypothalamicus-hypophysis-ovárium rendszer abnormális működése állhat. A kulcspozícióban a nem megfelelő gonadotrop hormontermelés áll, ami ennek ellenére inkább eredménye, mintsem oka a petefészek diszfunkciójának.

Feltöltve: 2010-08-17 | Kategória: Belgyógyászat

Magas vérnyomás betegség – a genetika szerepe

A hypertonia specifikus genetikai okainak felderítése, a genomprofil kutatása közelebb viszi a tudományt ahhoz, hogy a magas vérnyomás betegség terápiáját célirányosabbá változtassa. Napjainkban a magas vérnyomásban szenvedők testvéreit illetve gyermekeit szorosabban szűrik a betegségre.

Feltöltve: 2010-08-10 | Kategória: Belgyógyászat

A mobiltelefonok hosszú távú hatásai: valóban kockázatos?

A fejlett országokban manapság már jóformán a teljes lakosság rendelkezik mobiltelefonnal, a legújabb marketingstratégiák már az alsó tagozatos gyermekeket célozzák. A működésük alapját képező radiofrekvenciás sugárzás azonban káros lehet az egészségre, ezt kiterjedten tanulmányozzák, de egyértelmű eredmények egyelőre nincsenek.

Feltöltve: 2010-07-30 | Kategória: Belgyógyászat

A szívmegállás körüli ritmuszavarok ellátása az alapellátás szintjén II.

Akut coronaria-ischaemia vagy myocardiális infarctus esetén az atropin kezelés ronthatja az ischaemia tüneteit és növelheti a szívizomnecrosis nagyságát. Ha atropinnal sikerült a kívánt frekvenciát elérni, az asystole kockázatát kell mérlegelni.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2010-07-28 | Kategória: Belgyógyászat

Postpartum autoimmun thyreoiditis

A postpartum thyreoiditis nem ritka kórkép, és ha kezelést nem is mindig igényel, felismerése és utánkövetése kiemelkedő jelentőségű különösen azok esetében, akik további terhessége(ke)t terveznek.

Feltöltve: 2010-07-23 | Kategória: Belgyógyászat

A szívmegállás körüli ritmuszavarok ellátása az alapellátás szintjén I.

A szívmegállás körüli időszakban fellépő szívritmuszavarok felismerése és megfelelő ellátása sok esetben nem halasztható a kardiológiai ellátásban magasabb szakképzettséggel és gyakorlattal rendelkező segítség megérkezéséig. Az Európai Resuscitatiós Társaság (ERC) az ilyen helyzetekre alkalmazandó egyszerű, ugyanakkor az életmentő beavatkozásokat tartalmazó ellátási algoritmusa az emelt szintű felnőtt újraélesztési protokoll része. Az ajánlások alkalmasak arra, hogy a nem szakorvosi képzettségű alapellátók is hatékony és biztonságos kezelést alkalmazzanak.

Feltöltve: 2010-07-22 | Kategória: Belgyógyászat

Terhességi pajzsmirigy-rendellenességek II. - Hypothyreosis, autoimmun thyreoiditis, hyperthyreosis

A különböző pajzsmirigybetegségek terhesség alatti jellegzetességeinek megismeréséhez és kezeléséhez igyekszik segítséget nyújtani a közlemény.

Feltöltve: 2010-07-16 | Kategória: Belgyógyászat

Vesetranszplantált beteg herpes zostere

Nyáron az orvosnak is szüksége van pihenésre, ezért erre a hétre egy olvasmányos, mégis több szempontból is rendkívül tanulságos esetleírást választottam.

Feltöltve: 2010-07-15 | Kategória: Belgyógyászat

Terhességi pajzsmirigy-rendellenességek I. Bevezetés

A terhesség alatti pajzsmirigy-rendellenességek gyakoriak és mivel következményei mind a magzatot, mind az anyát érinthetik, nagy jelentőséggel bírnak. Jelen bevezető rész a probléma jelentősége mellett a terhesség során javasolt referenciaértékeket is ismerteti.

Feltöltve: 2010-07-12 | Kategória: Belgyógyászat

A szinuszcsomó

A szinuszcsomó területén található sejtek változatos morfológiájúak. Lehetnek lándzsa-, pókláb- vagy pálca alakú pitvari sejtek, illetve apró kör alakú sejtek, melyek alakilag az endothelsejtekhez hasonlítanak. Egyedül az orsó- és pókláb alakú sejtek rendelkeznek a pacemaker sejtekre jellemző tipikus elektrofiziológiai jellegzetességekkel.

Feltöltve: 2010-07-11 | Kategória: Belgyógyászat

A folyamatos szubkután inzulinpumpa klinikai- és költséghatékonysága diabetesben

Az életminőség jelentős javulását hozhatja elsősorban a fiatal, aktív életet élő cukorbetegek esetében a bőr alá implantálható inzulinpumpa használata. A közlemény a módszer előnyeire igyekszik rávilágítani.

Feltöltve: 2010-07-02 | Kategória: Belgyógyászat

Legelső Előző 69 70 71 72 73 74 75 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld