Főoldal » Szakterületek » Belgyógyászat

Kiről nevezték el a Hashimoto-thyreoiditist?

Kép
 
Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Érdekes, de nem új. A "régi típusú" szakmai kollégium is már felvetette a felesleges protokollok t...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Van olyan patikalánc ez például a PatikaPlus gyógyszertárak ahol az ügyeletért 900 forintot fizetne...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Ugyan ez van orvosi szinten.Hülye lenne dolgoznia minimál bérért,már rég el lehet felejteni azt ?ho...''Teljesen elbutulhatunk a sok fotózás miatt,,A jelenség ettől még igaz. Nekem is van diplomám, 2 szakvizsgám, egy licence-vizsgám, de magamon is...''Mi van, ha elfogy a létfontosságú szívgyógyszer Magyarországon?,,az ami hánycikk, az ami odaron...''

Belgyógyászat

Paracelsus: hírnév népszerűség nélkül

Alkimista, orvos, ezoterikus tudományokban jártas okkultista és természettudós. Paracelsus néven vált hírhedtté az eredetileg igen hosszú névvel rendelkező Theophrast von Hohenheim. Egy római orvos hatására vette fel nevét, így lett belőle „Celsus felett álló”.

Feltöltve: 2010-02-21 | Kategória: Belgyógyászat

A háziorvos szerepe az IBD kezelésében

Az idiopathiás gyulladásos bélbetegségek (IBD) gyakorisága hazánkban jelentősen növekedett, a colitis ulcerosa gyakorisága megduplázódott, míg a Crohn betegség előfordulása nyolcszorosára nőtt. Így a két kórforma egymáshoz viszonyított aránya az elmúlt harminc év során 8:1-ről 2:1-re változott.

Feltöltve: 2010-02-17 | Kategória: Belgyógyászat

A hypertonia személyre szabott gyógyszeres kezelése

Az elsőként választandó gyógyszerre vonatkozóan nincs szigorú megkötés, leginkább a beteg kísérőbetegségeit figyelembe véve érdemes a kezdő gyógyszert kiválasztani, a legkisebb hatékony dózisban.

Feltöltve: 2010-02-15 | Kategória: Belgyógyászat

Hypotherm hőártalom

A tél derekán tartunk, s egyre több hír jelenik meg a médiákban arról, hogy honfitársaink tucatjával esnek áldozatul a hidegnek. Az áldozatok többsége hajléktalan, az ittasság, esetleg a vizes közeg is szerepet játszhat kihűlésükben. Szabályozó rendszerünk bármennyire igyekszik is állandó hőfokon tartani a testünket, a hideg okozta hőveszteség felülmúlhatja hőtermelésünket, s kihűlünk.

Feltöltve: 2010-02-10 | Kategória: Belgyógyászat

A protonpumpa-inhibitorok és a clopidogrel valóban rossz párosítás?

Egy átfogó prospektív kohorszvizsgálat során, melybe acut coronaria szindrómában szenvedő betegeket vontak be a protonpumpa-gátlók és a clopidogrel együttes adása rosszabb eredményeket hozott a kardiológiai szövődményeket illetően, mint a clopidogrel kezelés önmagában.

Feltöltve: 2010-02-09 | Kategória: Belgyógyászat

A magasvérnyomás-betegség nem-gyógyszeres kezelése

Mikor ajánljuk hypertoniás betegeknek a nem-gyógyszeres kezelés különböző lehetőségeit? A válasz egyszerű: mindig. "Csak" azt kell eldöntenünk, hogy a gyógyszeres kezelés helyett (leginkább: előtt), vagy mellette javasoljuk betegeinknek az alábbi életmódbeli megfontolásokat.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2010-02-08 | Kategória: Belgyógyászat

Fájdalommentesebb szívelégetelenség-kezelést fejlesztettek ki

A legtöbb beteget érintő szív-érrendszeri megbetegedéseket kardiovaszkuláris „járványként” is emlegetik, így a szívelégtelenséget, a hirtelen szívhalált és a pitvarfibrillációt. Mindhárom kezelésében egyre jelentősebb feladat jut a szívelektrofiziológusoknak – állítja dr. Csanádi Zoltán, a Kardiológiai Intézet egyetemi docense.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2010-02-07 | Kategória: Belgyógyászat

A Magyar Diabetes Társaság XX. Jubileumi Kongresszusa

A Magyar Diabetes Társaság tisztelettel meghívja Önt és munkatársait XX. Jubileumi Kongresszusára, melyet a Club Tihanyban rendez, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centruma és az „Alapítvány a Cukorbetegekért” szervezésében.

Feltöltve: 2010-02-07 | Kategória: Belgyógyászat

A hypertonia szekunder formái

A hypertonia diagnózisának kimondása után a következő vizsgálandó tényező annak kiderítése, hogy a magas vérnyomás hátterében azonosíthatók-e olyan faktorok, amelyek a hypertonia fennállását kialakítják. Amennyiben a magas vérnyomás egy másik alapvető kórállapothoz másodlagos eltérésként csatlakozik, szekunder hypertoniáról beszélünk.

Feltöltve: 2010-02-02 | Kategória: Belgyógyászat

A serdülőkori (15-18 éves kor közötti) hypertonia kezelésének szakmai irányelvei - gyakorlati szempontok

Serdülőkorban akkor beszélünk hypertoniáról, ha 3 különböző időpontban végzett, alkalmanként legalább 3 mérés átlagából adódó vérnyomás szisztolés és/vagy diasztolés értéke meghaladja az adott korcsoport nemre és testmagasságra illesztett 95 percentilis értékét. A felnőttkori hypertonia diagnózisával ellentétben, a serdülőkori hypertonia diagnózisához mindig szükséges, hogy az eseti értékek alapján diagnosztizált hypertoniát 24 órás vérnyomás-monitorozással (ABPM) verifikáljuk.

Feltöltve: 2010-02-01 | Kategória: Belgyógyászat

4th International Biomarkers Conference

Invitation to the 4th International Biomarkers Conference

Feltöltve: 2010-01-30 | Kategória: Belgyógyászat

A makrolid antibiotikumok immunmoduláns hatása

Már 1970-ben megfigyelték, hogy a troleandomycint is kapó asztmások kortikoszteroid-igénye csökken. Ezután több egyéb makrolid antibiotikumot is megvizsgáltak és kiderült, hogy ez a tulajdonság a 14-15 tagból álló makrolidokra (azaz erythromycin, clarythromycin és azithromycin) korlátozódik.

Feltöltve: 2010-01-25 | Kategória: Belgyógyászat

Legelső Előző 69 70 71 72 73 74 75 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld