Főoldal » Szakterületek » Bőrgyógyászat

Melyek a digitális intoxikáció leggyakoribb tünetei?

Kép
 
Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Érdekes, de nem új. A "régi típusú" szakmai kollégium is már felvetette a felesleges protokollok t...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Van olyan patikalánc ez például a PatikaPlus gyógyszertárak ahol az ügyeletért 900 forintot fizetne...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Ugyan ez van orvosi szinten.Hülye lenne dolgoznia minimál bérért,már rég el lehet felejteni azt ?ho...''Teljesen elbutulhatunk a sok fotózás miatt,,A jelenség ettől még igaz. Nekem is van diplomám, 2 szakvizsgám, egy licence-vizsgám, de magamon is...''Mi van, ha elfogy a létfontosságú szívgyógyszer Magyarországon?,,az ami hánycikk, az ami odaron...''

Bőrgyógyászat

Vesetranszplantált beteg herpes zostere

Nyáron az orvosnak is szüksége van pihenésre, ezért erre a hétre egy olvasmányos, mégis több szempontból is rendkívül tanulságos esetleírást választottam.

Feltöltve: 2010-07-15 | Kategória: Bőrgyógyászat

A cardiomyopathiák felosztása

A cardiomyopathia a szív pumpafunkciójának romlását jelenti, mely a szívizom kontraktilitásának reverzibilis vagy irreverzibilis, diffúz csökkenése miatt következik be. A szívizomrostok megnyúlása, a kamrák falának elvékonyodása, a szívüregek kitágulása, a kamrai végdiasztolés nyomás növekedése játszik szerepet a pumpafunkció romlásában. A perctérfogat csökken, a vérkeringés elégtelenné válik.

Feltöltve: 2010-05-29 | Kategória: Bőrgyógyászat

Röviden az amyloidosisról

Az amyloidosis valamely fibrillaris fehérje lerakódása következtében létrejövő szervkárododással járó heterogén betegségcsoport. A diagnosztikában elengedhetetlen a biopszia és a szövettani metszetek festése kongóvörössel.

Feltöltve: 2010-03-28 | Kategória: Bőrgyógyászat

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése a keleti országrészben

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése éves gyakorisággal előfordul a keleti országrészben - mondta Remenyik Éva orvosprofesszor kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóértesülések szerint a betegséget legutóbb Hajdúhadházon diagnosztizálták egy 14 éves lánynál, aki már megfertőzte legalább egy iskolatársát.

Feltöltve: 2010-03-24 | Kategória: Bőrgyógyászat

A doppler-index mérésének helye és jelentősége a cardiovasculáris betegségekben

Az alsó végtagok doppler vizsgálata a perifériás érbetegségek vizsgálatának alapvető módszere. Az is közismert tény, hogy a boka-kar index (Ankle Brachial Index, ABI) mérésével már korán, a claudikációs panaszok megjelenése előtt diagnosztizálható az alsó végtagok obliteratív érbetegsége.

Feltöltve: 2010-03-19 | Kategória: Bőrgyógyászat

Pigmentált purpurás dermatosis és magas kreatin tartalmú diéta kapcsolata

A pigmentált purpurás dermatosis (PPD) leggyakrabban idiopathias formában jelentkező megbetegedés, bizonyos gyógyszerek azonban provokálhatják a kialakulását. A szerzők közleményükben egy 28 éves férfi esetét ismertetik, aki magas kreatin tartalmú diéta tartása mellett PPD bőrtüneteit észlelte. A táplálék-kiegészítő étrend elhagyását követően a bőrelváltozások gyors regressziója következett be.

Feltöltve: 2010-02-27 | Kategória: Bőrgyógyászat

Immunkomplex vasculitisek V. Cutan leukocytoclasticus vasculitis

A cikksorozat befejező részében a bőr leukocytoclasticus vasculitiséről lesz szó, mely nemcsak a leggyakoribb vasculitis típus, de a cutan vasculitisek között is messze a leggyakoribb alcsoport.

Feltöltve: 2010-01-11 | Kategória: Bőrgyógyászat

Idiopathiás Thrombocytopeniás Purpura (ITP) korai terhességben

Terhessége 11. hetében járó kismama jelentkezik a háziorvosi rendelésen. Kb. 2 napja bőrén kis kiütéseket vett észre. A bőrtünetektől eltekintve panaszmentes. Kiütései nem viszketnek, gyógyszert nem szedett, kivéve egy recept nélkül kapható terhességi multivitamin készítményt.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2009-12-30 | Kategória: Bőrgyógyászat

Immunkomplex vasculitisek IV. Polyarteritis nodosa-csoport

Mivel a polyarteritis nodosa (PAN) a kiserek mellett a közepes nagyságú ereket is érinti, a tüneteket az érintett szervek ischaemiája illetve infarctusa dominálja.

Feltöltve: 2009-12-29 | Kategória: Bőrgyógyászat

Immunkomplex vasculitisek III. Henoch-Schönlein purpura

A Henoch-Schönlein purpura olyan szisztémás kisér-vasculitis, amelyet IgA tartalmú immunkomplexek lerakódása okoz a szövetekben, a bőrtünet szövettanilag leukocytoclasticus vasculitisnek felel meg.

Feltöltve: 2009-12-27 | Kategória: Bőrgyógyászat

Immunkomplex vasculitisek II. - A cryopathiás vasculitis

A cryoglobulinok olyan immunglobulinok, amelyek 37°C alatti hőmérsékleten oldhatatlanná válnak és aggregálódnak.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2009-12-21 | Kategória: Bőrgyógyászat

Immunkomplex vasculitisek I. Patomechanizmus, tünettan, általános jellemzők

A következő néhány cikk során az immunkomplex vasculitisek kerülnek ismertetésre. A bevezetőben a patomechanizmust és a szövettani jellemzőket tekintjük át és a hisztológiai jellegzetességekből vezetjük le a főbb klinikai tüneteket. A későbbiekben pedig az egyes vasculitiseket taglaljuk részletesebben.

Feltöltve: 2009-12-11 | Kategória: Bőrgyógyászat

Legelső Előző 25 26 27 28 29 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld