Főoldal » Szakterületek » Bőrgyógyászat
Ki foglalkozott elsőként emberi vonatkozásban a vírusbetegség terjedési mechanizmusával?
Kép
 
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''

Bőrgyógyászat

Szövetproliferáció transzplantátum területén - esetbemutatás

K. M. 54 éves nő gyermekkorában balesetet szenvedett: 12 évesen a bal tenyerén harmadfokú égési sérülés érte. A tenyéren a hasról vett teljes vastag bőrrel történt plasztikai fedés. Évekig panaszmentes volt. 3 éve észleli, hogy fokozatosan vastagodott a tenyéren lévő transzplantátum szövete. A munkájában és esztétikailag is zavarja a szövetszaporulat.

Feltöltve: 2015-02-15 | Kategória: Bőrgyógyászat

Morbus grover (transiens acantholyticus dermatosis)

A Grover betegség nem túl gyakori, viszketéssel járó bőrbetegség, szisztémás érintettség nélkül. Általában a középkorúakat, ill. az idősebbeket érinti, valamivel gyakoribb a férfiaknál.

Feltöltve: 2015-01-03 | Kategória: Bőrgyógyászat

A sclerodermia circumscripta klinikopatológiai szempontból

A sclerodermia circumscripta klinikai képére a kezdeti, gyulladásos stádiumban az enyhén beszűrt, vöröses tünetek kialakulása jellemző.

Feltöltve: 2014-12-21 | Kategória: Bőrgyógyászat

Basalsejtes carcinoma kialakulása radiodermatitisben

72 éves férfi lábszáráról 30 éve szövettanilag nem diagnosztizált szövetszaporulatot távolítottak el. A műtét után irradiációt végeztek 40Gy dózissal. Az irradiált területen a szövetkárosodás egy év után gyógyult be, és 30 évig tünetmentes maradt. Egy éve jelentkeztek az irradiált területen multicentrikus erosiók. Az elváltozást „ulcus cruris”-nak tartották. 6 hónapos kenőcsös kezelés után a seb folyamatosan növekedett. A területen a gyulladás fokozódott, fájdalmassá vált.

Feltöltve: 2014-12-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

Az anetodermia klinikopatológiai szempontból

Az anetodermiák klinikai képére a bőr vörösségével járó bevezető gyulladásos fázis után (vagy ezen fázis nélkül) az atrophia kialakulása a jellemző.

Feltöltve: 2014-11-16 | Kategória: Bőrgyógyászat

Birt-Hogg-Dubé syndroma

A Birt-Hogg-Dubé syndroma (BHD) egy ritka, autoszómás domináns öröklődést mutató kórkép. Hátterében a BHD gén (folliculin gén) mutációja áll, mely a tumorszupresszor gének közé tartozik, pontos funkciója azonban ismeretlen.

Feltöltve: 2014-11-07 | Kategória: Bőrgyógyászat

Tufted (köteges) haj syndroma

36 éves férfi bőre évek óta „problémás”. Gyakoriak a száj körül, a szakálltájon, a nyakon viszkető pustulák, erosiók. Ezekre alkalmanként használt a kereskedelemben kapható és seborrhoeás bőrre javasolt készítményeket és gomba ellenes ecsetelőket.

Feltöltve: 2014-10-27 | Kategória: Bőrgyógyászat

A lichen sclerosus et atrophicus klinikopatológiai szempontból

A lichen sclerosus et atrophicus klinikai képére fehér papulák a jellemzőek, melyek középpontjában folliculáris comedoszerű csapok lehetnek.

Feltöltve: 2014-09-21 | Kategória: Bőrgyógyászat

A dermatofibrosarcoma protuberans klinkiopatológiai szempontból

A dermatofibrosarcoma pro­tu­be­rans klinikai képére lassan növekvő tumo­ro­sus elváltozás a jellemző. A tumor sokszor solitaer, máskor több csomóból álló terület vagy indurált plakk formájában jelentkezik. A leggyakoribb lokalizációja a törzs.

Feltöltve: 2014-09-01 | Kategória: Bőrgyógyászat

Megkérdeztük: A krónikus sebek ellátásának súlyos ellentmondásai Magyarországon

Rovatunkban a hazai bőrgyógyászok érdeklődésére számot tartó, fontos szakmai/szakmapolitikai aktualitásokról kérdezzük meg a szakma vezetőinek, vagy a témában kompetens kollégák véleményét. Ezúttal Daróczy Judit Professzor Asszony válaszolt kérdéseinkre, akinek számos szakcikke és ismeretterjesztő, valamint tudományos előadása jelent meg a témában.

Feltöltve: 2014-08-26 | Kategória: Bőrgyógyászat

Bullosus lichen planus - Esettanulmány

54 éves nő kb. 5 éve észleli nem gyógyuló, fájdalmas sebeit a jobb lábon, a sarok területén. A sebek az évek alatt fokozatosan növekedtek. A bal boka területén észlelt rozsdabarna színű, 3-5 mm nagyságú, a felszínből laposan kiemelkedő, hámreakciót nem mutató bőrtüneteket, helyileg kortikoszteroid externákkal kezelték.

Feltöltve: 2014-08-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

Járulékos tragus (accessory tragus)

A járulékos tragus az első kopoltyúív kongenitális fejlődési zavara, már a születésnél jelen van. Ritkán előfordulhat egyéb ano­má­liák­kal együtt is.

Feltöltve: 2014-07-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld