Főoldal » Szakterületek » Bőrgyógyászat
Ki végezte az első ureter katéterezést?
Kép
 
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''

Bőrgyógyászat

Sutton naevus (halo naevus)

A Sutton naevus előfordulásának gyakorisága a populáción belül kb. 1%-ra tehető. Leírták családi halmozódását is. Általában gyermekeknél, serdülőknél és fiatal felnőtteknél fordul elő.

Feltöltve: 2014-02-12 | Kategória: Bőrgyógyászat

A syringoma és a spiradenoma klinikopatológiai szempontból

A syringoma benignus tumor, amely a dermisben lokalizált. Kórszövettani képét a fibrosus strómában található nagyszámú kicsiny lumen (ductus), ill. a basophil sejtekből álló szolid kötegek alkotják, melyek sokszor függetlenek a lumenektől

Feltöltve: 2014-01-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

A sebfertőzések fajtái, megelőzésük és kezelésük

A különböző kórokozófajták specifikus szövetreakciót váltanak ki, melyek a fertőzés klinikai megjelenési formái közé sorolhatók.

Feltöltve: 2013-12-20 | Kategória: Bőrgyógyászat

Lichen nitidus

A lichen nitidus meglehetősen ritka, benignus bőrbetegség. Bármely életkorban előfordulhat. Oka és patogenézise ismeretlen. Vannak szerzők, akik a lichen planus variánsának tartják, újabban azonban inkább önálló folyamatként értékelendő.

Feltöltve: 2013-12-16 | Kategória: Bőrgyógyászat

Nem gyógyuló seben kialakult biofilm kezelése

64 éves nő, 2 éve van seb a bal lábszáron. Magas vérnyomása gyógyszerrel kontrollált, cukorbetegsége nincs. 6 éve mindkét alsó végtagon visszérműtét volt. Bőrgyógyászati, majd sebészeti szakrendelőben kezelték.

Feltöltve: 2013-11-05 | Kategória: Bőrgyógyászat

Naevus Sebaceus klinikopatológiai szempontból

A naevus sebaceus klinikai képére újszü­lött­kor­ban, gyermekkorban sárga, narancssárga ovális plakk, vagy lineáris elrendeződés a jellemző. Pubertáskori hormonhatásra a felülete egyenetlenné, verrucosussá válhat.

Feltöltve: 2013-10-31 | Kategória: Bőrgyógyászat

Lymphangiectasia - Esettanulmány

L. K. 3 éves leány, születése óta észlelik a jobb felső végtag megvastagodását. Lokalizált gigantizmus tünetei, és a tenyéren látható bőrtünetek miatt keresték fel a szülők a rendelőt.

Feltöltve: 2013-10-24 | Kategória: Bőrgyógyászat

Trichilemmalis Cysta

A trichilemmalis cysta meglehetősen gyakori elváltozás. Oka ismeretlen. Az esetek legnagyobb részében solitaer lézióról van szó, de nem ritkák a többszörös elváltozások sem. Ezek egy részénél, amelyeknél családi halmozódás fordul elő, feltételezik az autoszómás domináns öröklődést. A trichilemmalis cysta gyakrabban fordul elő nőknél.

Feltöltve: 2013-10-17 | Kategória: Bőrgyógyászat

Melanoma malignum klinikopatológiai szempontból

A malignus melanoma klinikai képe változatos, attól függően melyik típusról van szó.

Feltöltve: 2013-06-19 | Kategória: Bőrgyógyászat

Melanocytás (naevocytás) pigmentált naevusok klinikopatológiai szempontból

A melanocyták fejlődéstanilag neuroectodermális eredetű sejtek. Az embrionális fejlődés során (a 3. hónap végén), mint melanoblastok vándorolnak a velőcső mellett húzódó crista neuralisból az epidermis bazális rétegébe.

Feltöltve: 2013-04-19 | Kategória: Bőrgyógyászat

Antihisztaminok alkalmazása a bőrgyógyászatban

A bőrgyógyászati gyógyszeres kezelésben a leggyakrabban alkalmazott készítmények az orális antihisztaminok.Több generációs készítmények állnak rendelkezésre. A hatékony használatukhoz nélkülözhetetlen hatásmechanizmusuk, felszívódásuk, eliminációjuk, az egyes gyógyszerinterakciók megismerése, valamint a nemzetközi kezelési ajánlások figyelembe vétele. A szerző jelen munkájában ezeket a kérdéseket tárgyalja a mindennapi gyakorlat szemszögéből.

Feltöltve: 2013-04-08 | Kategória: Bőrgyógyászat

A bőrfelszín vegyhatásának jelentőségéről

Mindegyikünkben él a hám képe: a kötőszövettől elválasztó alapi membránon ülő oszlopos alapi sejtekkel, a felettük egyre laposabb tüskéssejtek rétegével, a szemcsékkel zsúfolt szemcsés sejtekkel, amelyeket szerencsés esetben, vagy megfelelő helyről vett bőrt vizsgálva a fénylő réteg takar be. Legfelül a már mag nélküli szaruréteg lapos, felszínén le-leváló sejtjei tetőzik be a hámot (4).

Feltöltve: 2013-04-06 | Kategória: Bőrgyógyászat

Legelső Előző 1 2 3 4 5 6 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld