Főoldal » Szakterületek » Reumatológia

Miről kapta a nevét a Lyme-kór?

Kép
 
Képviselői bér lenne reális az orvosoknak,,...''Képviselői bér lenne reális az orvosoknak,,amerikában a legjobban az orvosok keresnek a foglalkoztatottak körében ...........''Kollektíven robogunk a kiégés felé?,,Adjál rendes fizetést az embereknek és nincs kiégés''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Igen nagy a fertőzés mert a fiatalok csak ki-be dugják magukat semmi előjáték vagy utójáték amiből ...''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Igen nagy a fertőzés mert a fiatalok csak ki-be dugják magukat semmi előjáték vagy utójáték amiből ...''

Reumatológia

Súlyos infekciók 5 éves kockázatának prediktorai anti-TNF terápiával kezelt rheumatoid arthritis betegeknél

A rheumatoid arthritis kezelésében a tumor nekrózis faktor gátlók (anti-TNF) használata a súlyos infekciók fokozott kockázatához vezetett. A rizikó előrejelzése kedvezően hatna a súlyos infekciók prevenciójára. A tanulmány célja az anti-TNF terápiával kezelt rheumatoid arthritis betegek súlyos infekcióinak fokozott kockázatát előre jelző tényezők azonosítása.

Feltöltve: 2013-12-12 | Kategória: Reumatológia

Kardioprotektív-e a régi jó köszvénygyógyszer?

A Miami Egyetem kutatása során a régi jó anti-hiperurikémiás ágens, az allopurinol két kardiovaszkuláris alkalmazási területen is kecsegtető eredményt hozott: egyrészt a szívelégtelenségben előforduló pitvarfibrilláció prevenciójában, másrészt a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek balkamra-hypertrophiájának csökkentésében.

Feltöltve: 2013-05-16 | Kategória: Reumatológia

Ahogy fogy a csont, úgy fogy a porc: osteoporosis és arthrosis kapcsolata

A bostoni Tufts Medical Center kutatói által végzett obszervációs követéses vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a combnyak csontsűrűségének csökkenése időbeli összefüggésben áll a térdarthrosisal (osteoarthritissel).

Feltöltve: 2013-04-10 | Kategória: Reumatológia

Rheumatoid arthritis megelőzése: irány a női napozó?

A Harvard University kutatói a Nurses Health Study adatainak tanulmányozásával megállapították, hogy az intenzív napfényexpozíció csökkenti a rheumatoid arthritis kockázatát, ám ezt a hatást vélhetőleg gyengíti a fényvédőkrémek használata.

Feltöltve: 2013-03-11 | Kategória: Reumatológia

Sem a vérlemezke-sűrítmény, sem a szteroid injekció nem segít a teniszkönyökön?

Az American Journal of Sports Medicine januári online kiadásában megjelent dán tanulmány eredménye szerint, a teniszkönyök több hónapos kezelése során sem a szteroid, sem a vérlemezke-sűrítmény injekció nem hatékonyabb, mint az inaktív fiziológiás sóoldatos injekció.

Feltöltve: 2013-02-20 | Kategória: Reumatológia

A diabeteses perifériás idegsérülés fokális, akut és regionális formái

Diabetesben gyakrabban fordulnak elő kompressziós mononeuropátiák, melyek főként a n. ulnarist, a n. medianust vagy a n. peronealist érintik. A csukló bilaterális, nem domináns medianus mononeuropátiája is gyakoribb diabetesben, (3) bár a így kialakuló carpal tunnel (kéztőalagút-) szindróma fokozott kockázatának inkább az elhízás az oka, mint a diabetes (4).

Feltöltve: 2013-01-31 | Kategória: Reumatológia

Diabeteses neuropátiák hasznos és ésszerű terápiái

A diabetes különböző krónikus és akut neuropátiás elváltozással jár együtt. A cikkben a szerzők összefoglalják a leggyakoribb diabeteses neuropátia formákat és rávilágítanak arra, milyen terápiás vagy aktív beavatkozási lehetőségek állnak ezek gyógyításában rendelkezésre.

Feltöltve: 2013-01-23 | Kategória: Reumatológia

Rejtélyes fájdalom?

2012. október 6-án, a Magyar Reumatológusok Egyesülete vándorgyűlésén Dr. Valikovics Attila (osztályvezető főorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház) Rejtélyes fájdalom? Pregabalin a neuropátiás komponensű derékfájás kezelésében címmel beszélt a krónikus derékfájás hatékony kezelésének lehetőségeiről.

Feltöltve: 2012-11-07 | Kategória: Reumatológia

Az anti-TNF terápia csökkenti rheumatoid arthritisben a kardiovaszkuláris rizikót

A European League Against Rheumatism (EULAR) éves találkozóján elhangzott beszámoló szerint a methorexate vagy az egyéb bázisterápiás készítményekhez viszonyítva, a hosszú távú anti-TNF terápia jelentősen csökkenti a kardiovaszkuláris események rizikóját a rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegeknél.

Feltöltve: 2012-08-08 | Kategória: Reumatológia

Korábbi diagnózist tesz lehetővé a rheumatoid arthritis új kritériumrendszere

A British Society for Rheumatology idei éves találkozóján ismertették a rheumatoid arthritis klasszifikációjának és diagnózisának átdolgozott kritériumrendszerét, amely lehetővé teszi a betegség korábbi diagnózisát.

Feltöltve: 2012-06-17 | Kategória: Reumatológia

Rituximab terápia az ANCA-asszociált vasculitis kezelésére

A Rheumatology című folyóirat az ANCA-asszociált vasculitis terápiájaként, a rituximab alkalmazásának ajánlásairól számol be, amely valószínűleg a betegség kezelésével kapcsolatos legjelentősebb változás a Wegener szindróma (Polyangiitis granulomatosissal) kezelésére kifejlesztett adjuváns CYC terápia 1970-es évek elején történt bevezetése óta.

Feltöltve: 2012-06-11 | Kategória: Reumatológia

Methotrexate alkalmazására vonatkozó konszenzus guideline reumatológiai kórképekben

Jelen referátumban egy a methotrexate (MTX) alkalmazására vonatkozó konszenzus guideline-ra és 1-2 ezzel kapcsolatos ajánlásra szeretném felhívni a figyelmet.

Feltöltve: 2009-12-29 | Kategória: Reumatológia

Legelső Előző 1 2 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld