Főoldal » Szakterületek » Urológia-andrológia-uroonkológia
Mikor adták ki az első orvosdoktori címet?
Kép
 
Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A közvetlen link a cikk alján található.''Varázslatos tanösvény hazánkban, amit télen is érdemes megnézni,,+''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A NEAK oldala nagy. Őrülnék egy közvetlen linknek.''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,drgulyasnak: jelentem a kórházi főparancsnoknak : parancsmegtagadás miatt felkoncolás. Gyenge kifog...''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,Mi van, ha a beteg nem váltja ki a gyógyszert?''

Urológia-andrológia-uroonkológia

Iránymutatások a prosztatarákról: 1. rész: Szűrés, diagnózis és helyi kezelés

Az Európai Urológiai Társaság, az Európai Nukleáris Medicina Szövetség, az Európai Sugárterápiás és Onkológiai Társaság, az Európai Urogenitális Radiológiai Társaság, a Nemzetközi Geriátriai Onkológiai Társaság a klinikailag lokalizált prosztatarák (PCa) szűréséről, diagnózisáról és helyi kezeléséről szóló iránymutatásának összefoglalása.

Feltöltve: 2023-01-11 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Új kombinált terápia prosztatarákban: magasabb túlélés!

A gyakorlatot megváltoztató kutatás azt mutatja, hogy az androgénmegvonó terápia - egy általánosan használt hormoninjekció - és a kismedencei nyirokcsomók besugárzásának a kombinációja a klinikai vizsgálatban részt vevő betegek közel 90%-ának a prosztatarákját öt évig kordában tartotta.

Feltöltve: 2022-12-05 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Visszatérő húgyúti fertőzések: a profilaxis kérdése

Az érintettek számára a visszatérő húgyúti fertőzések (UTI) néha stresszesek. Sok nő számára azonban már egy tájékoztató beszélgetés a kockázati tényezőkről és a viselkedési ajánlások átadása is nagy segítséget jelenthet. Az antibiotikum-profilaxis csak akkor jöhet szóba, ha minden nem antibiotikum terápiás lehetőség már kimerült.

Feltöltve: 2022-11-15 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Prosztatarák és az enzalutamid

A klinikai vizsgálatok gyakran több, különböző időpontban beérő végpontot tartalmaznak. A kezdeti jelentést, amely jellemzően az elsődleges végponton alapul, akkor lehet közzétenni, amikor a kulcsfontosságú tervezett társprimer vagy másodlagos elemzések még nem állnak rendelkezésre.

Feltöltve: 2022-10-21 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Vesekő és húgyúti fertőzés: mindig együtt?

A Current Urology Reports című szaklapban megjelent új áttekintés a vesekőbetegség és a húgyúti fertőzés együttes előfordulását dokumentálja. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a vesekőbetegség húgyúti fertőzéshez vezethet, és hogy a húgyúti fertőzés veseköveket okozhat.

Feltöltve: 2022-09-27 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Antibiotikum-rezisztens baktériumok területi megjelenése

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) új tanulmánya szerint a karbapenem-rezisztens Enterobacterales (CRE) esetek meglepő hányada a közösségi környezetben élő betegek izolátumaiban található (CA-CRE). Korábban úgy gondolták, hogy ezek egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (HCA-CRE).

Feltöltve: 2022-09-16 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Glomeruláris hematúria és a vizeletmikroszkópia

A hematúria értékelése és a vizeletüledék mikroszkópos vizsgálata a nefrológusok általánosan használt eszközei a glomeruláris betegségek felmérésében. A vizelet vörösvérsejtjeinek (RBC) mikroszkópos vizsgálatával kimutatható morfológiai eltérések segíthetnek a hematúria forrásának azonosításában, hogy az vajon glomeruláris vagy sem.

Feltöltve: 2022-08-09 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Pozitív sebészi szél a prosztatektómia után: számít a méret?

Amikor a radikális prosztatektómiát követő sebészi szélekről van szó feltehetjük a kérdést, számít a méret? Ha egy szóval kellene válaszolni, akkor igen. Erre a következtetésre jutottak ausztrál kutatók, akik szisztematikus áttekintést és meta-analízist végeztek.

Feltöltve: 2022-07-15 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Az utazók hasmenése és a húgyúti fertőzés? Van kapcsolat?

A húgyúti fertőzések (’urinary tract infection’; UTI) gyakrabban fordulnak elő az alacsony és közepes jövedelmű országokba utazóknál, és az utazók hasmenése jelentős kockázati tényező volt, - derült ki a ’Travel Medicine and Infectious Disease’ szaklapban megjelent vizsgálat eredményeiből.

Feltöltve: 2022-06-21 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Edukáció hatása az antibiotikum használatra sürgősségi osztályon

A húgyúti fertőzéseket (’urinary tract infection’, UTI) gyakran tévesen diagnosztizálják vagy túlzottan széles spektrumú antibiotikumokkal kezelik, ami negatív következményekkel járhat. A vizsgálat célja az volt, hogy a húgyúti fertőzések felírására irányuló antimikrobiális stewardship (AS) stratégiákat valósítson meg sürgősségi osztályon (SBO).

Feltöltve: 2022-05-03 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Posztoperatív opioidok használatának iránymutatásai urológiai betegekben

Az elmúlt két évtized alatt az orvosok az akut és krónikus fájdalom kezelését illetően - különösképp posztoperatív környezetben - az opioid gyógyszerekre támaszkodtak. Az opioid-járvány felszámolására tett erőfeszítések ellenére a legtöbb sebészeti szakterület esetében hiányoznak az opioidok felírására vonatkozó standardizált irányelvek.

Feltöltve: 2022-04-22 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Erektilis diszfunkciót okoz az e-cigaretta?

Az elektronikus cigaretta használata növelheti az erektilis diszfunkció (ED) előfordulásának kockázatát az életkortól, a cardiovascularis megbetegedéstől (CVD) és az egyéb rizikófaktoroktól függetlenül, - derül egy új vizsgálatból.

Feltöltve: 2022-02-18 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld