Főoldal » Szakterületek » Med. et Jur.

Mit jelent az antidótum eredetileg?

Kép
 
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést Helyi megoldások COVID idején Milyen különbségek vannak a füst és az aeroszol között? Az MRI vizsgálatok mágneses térereje biztonságos, nem terheli a szervezetet! Állami támogatással is elérhető lesz az SMA-s gyerekek terápiája Rendkívül alacsony a gyógyszerszennyezettség koncentrációja a Budapest környéki csapvízben Korcsolyával közlekedik egy 79 éves orosz asszony Szívtelenség vagy evolúciós késztetés által diktált stratégia? A fia esküvőjén jött rá, hogy a leendő ara a saját lánya
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést,,Ennyit fejlődhettünk volna vissza 100+ év alatt?''Operatív törzs: a teraszvendégeknek nem kötelező a maszkviselés,,Valakiknek csak el kell temetni a sok oltottat. A nem "oltakozottak" meg tesznek mindent Istenhitü...''A járvány újabb hulláma érkezhet, amivel rosszabb esetben a határainkon belül kell harcolnunk,,PELENKA OSZTÁST INGYEN MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!! ez lenne a megoldás????? 100 éve mind t megoldód...''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''

Med. et Jur.

Az orvosi kezelési szerződés a magyar jogban - 3. rész
Az állam kárfelelősségének kérdése az orvosi kezelési szerződés körében okozott károkért

Az orvosi kezelési szerződés elhelyezése és szabályozása a magyar jogalkotás és jogtudomány évtizedek óta megoldatlan – s mind ez ideig megoldhatatlannak tűnő kérdése. (Jelen cikk a szerző háromrészes cikksorozatának harmadik, befejező része.)

Feltöltve: 2016-06-05 | Kategória: Med. et Jur.

Felkért szakértő a polgári perben - Dilemmák a magánszakértői vélemények értékelésében

Az orvos, egészségügyi dolgozó felelősségének vizsgálatára irányuló büntető és polgári peres eljárásokban huzamos ideje fennálló problémaként jelentkezik a fél által beszerzett szakértői vélemény jogi minősítése és annak mikénti felhasználása, elismerése. A kérdés annak ellenére nyitott, hogy ezekben az ügyekben szinte kivétel nélkül találkozunk a felek által felkért szakértő(k) véleményével. Ugyanakkor az egyes eljárásokban – a jogágak bizonyítási szabályainak különbözőségéből eredően – lényeges különbségeket és ellentmondásokat találunk.

Feltöltve: 2016-05-29 | Kategória: Med. et Jur.

A plasztikai sebészeti tevékenység áfakötelezettsége I. rész

2013-ban olyan ellenőrzési folyamatok indultak el, amelyek nyomán plasztikai sebészeti beavatkozásokat végző társaságoknál a bevallások utólagos vizsgálatára kerül sor, és amelyek során az adóhatóság azt kéri a vizsgált társaságoktól, hogy válasszák külön a terápiás és a pusztán szépészeti célokat szolgáló plasztikai sebészeti beavatkozásokat, mert utóbbiak – álláspontja szerint – áfakötelesek.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2016-05-22 | Kategória: Med. et Jur.

Nem lehetetlen küldetés! Pervesztes: a magyar állam

Sokan értékelik úgy, ha olyan hatalommal szemben kell pert indítani, mint az állam, a pernyertesség lehetősége igen csekély. Erre cáfol rá alábbi jogesetünk, ahol a bíróság hatmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a magyar államot.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2016-03-13 | Kategória: Med. et Jur.

Orvos szakértői kompetenciakörök célkeresztben
Szakkonzultánsok és társszakértők az orvos szakértői bizonyításban

Az igazságügyi szakértők szakmai kompetenciájára, eljárási jogosultságára, véleményalkotási körére vonatkozó kérdések az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kaptak. Gyakorta egymástól lényegesen eltérő véleményeket olvashatunk arra nézve, hogy egy adott szakkérdés mely igazságügyi szakértői szakterület körébe sorolható.

Feltöltve: 2016-03-06 | Kategória: Med. et Jur.

Egészségügyi civil szervezetek

A közfeladatok ellátásának támogatásában a nonprofit szféra kivívta magának a helyet az állami és magánszektor szereplői mellett az egészségügyi ellátások területén is, azonban a nyugat-európai mintákhoz képest a hazai egészségügyi szervezetek még mindig erőtlenek, és ritkán tudnak hatékonyan becsatlakozni az állami egészségügyi rendszer kiegészítésébe.

Feltöltve: 2016-02-21 | Kategória: Med. et Jur.

A kiskorú egészségügyi ellátásával kapcsolatos döntések komplexitása

Az egészségügyi ellátást igénybe vevő vagy abban részesülő személy – azaz a beteg1 – számára az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) részletes jogokat és kötelezettségek állapít meg. Ebbe a körbe tartozik a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes kiskorú beteg egészségügyi ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala is, melyek közül jelen cikk szerzője az egészségügyi ellátásba történő beleegyezés jogára fókuszál.

Feltöltve: 2016-02-14 | Kategória: Med. et Jur.

Az orvosi kezelési szerződés a magyar jogban - 2. rész

Az orvosi jogviszony jellemző – eltérő – jegyei a megbízási típusú szerződésektől.

Feltöltve: 2016-01-31 | Kategória: Med. et Jur.

Az alkotmányos egészségvédelem zajártalom esetén a bírói gyakorlat tükrében

A testi épséghez és egészséghez való jog az ember személyhez fűződő jogai közé tartozik. Az emberi méltósághoz való jognak része az, hogy a személy félelemmentesen élhessen. A személyiségi jog általános érték, az ember értékminőségének a kifejeződése, és – mint ilyen – a törvény védelme alatt áll.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-12-26 | Kategória: Med. et Jur.

Vissza az alapokhoz – betegápolás otthon

Nemzetközi tendencia, hogy a hosszú lábadozást a beteg az otthonában tölti, és az ellátásához kapcsolódó szakszolgálatot a helyi kormányzati szervek biztosítják számára. A legtöbb európai országban az egészségügyi és a szociális ellátás szétválik egymástól, azonban a skandináv példák azt mutatják, hogy ezen területek egy szervezetbe tömörítésével hatásosabb, komplexebb ellátást kaphat az ápolt, rövidebb idő alatt.

Feltöltve: 2015-12-20 | Kategória: Med. et Jur.

Kompenzációs modellek az egészségügyi szolgáltatásokkal összefüggésben keletkezett károk megtérítésére

Az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során bekövetkező káresemények kompenzálására két modell alakult ki. A döntő többség – hazánk is – a klasszikus, peres rendszert működtető országokhoz tartozik, melyeknek alapvető jellemzője, hogy az adott ország polgári törvénykönyvében megjelenő kártérítési jogi szabályokat alkalmazzák az egészségügyi ellátás során bekövetkező károk megtérítésére, és az eljárás bíróság előtt zajlik.

Feltöltve: 2015-12-13 | Kategória: Med. et Jur.

Megesett jogeset: Nyughatatlan szív

Vannak jogesetek, ahol a beteg – elveszítve a kontrollt – irreális kártérítési követelésekkel lép fel; ilyenkor az ügyvéd kollégáknak van nagyfokú felelőssége, a tekintetben, hogy milyen reális esély mutatkozik a per megnyerésére, hiszen a vesztes peres félnek kell a perköltségeket állni.

2 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-12-06 | Kategória: Med. et Jur.

Legelső Előző 1 2 3 4 5 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld