Főoldal » Szakterületek » Med. et Jur.

Ki volt az első gyermekgyógyászati tanszék vezetője?

Kép
 
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést Helyi megoldások COVID idején Milyen különbségek vannak a füst és az aeroszol között? Az MRI vizsgálatok mágneses térereje biztonságos, nem terheli a szervezetet! Állami támogatással is elérhető lesz az SMA-s gyerekek terápiája Rendkívül alacsony a gyógyszerszennyezettség koncentrációja a Budapest környéki csapvízben Korcsolyával közlekedik egy 79 éves orosz asszony Szívtelenség vagy evolúciós késztetés által diktált stratégia? A fia esküvőjén jött rá, hogy a leendő ara a saját lánya
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést,,Ennyit fejlődhettünk volna vissza 100+ év alatt?''Operatív törzs: a teraszvendégeknek nem kötelező a maszkviselés,,Valakiknek csak el kell temetni a sok oltottat. A nem "oltakozottak" meg tesznek mindent Istenhitü...''A járvány újabb hulláma érkezhet, amivel rosszabb esetben a határainkon belül kell harcolnunk,,PELENKA OSZTÁST INGYEN MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!! ez lenne a megoldás????? 100 éve mind t megoldód...''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''

Med. et Jur.

Az orvosi kezelési szerződés a magyar jogban – s az állam felelőssége 1. rész

Az orvosi kezelési szerződés elhelyezése és szabályozása a magyar jogalkotás és jogtudomány évtizedek óta megoldatlan – s mind ez ideig megoldhatatlannak tűnő kérdése. Történik mindez úgy, hogy évente hozzávetőleg 40 millió orvos-beteg kapcsolatra kerül sor.

Feltöltve: 2015-11-29 | Kategória: Med. et Jur.

Élettudományi és klinikai e-tananyagok szerzői jogi vonatkozásai

Az élettudományi és klinikai ismeretek átadása mind elméleti, mind gyakorlati úton megvalósulhat. Az egyetemi oktatás keretében – a XXI. század kihívásaival haladva – a hagyományos papír alapú tankönyveket az oktatók egyre szélesebb körben egészítik ki és támogatják elektronikus tananyagokkal. Ezek az új források több szempontból is sajátos szerzői jogi kihívásoknak kell, hogy megfeleljenek.

Feltöltve: 2015-10-18 | Kategória: Med. et Jur.

Nem vagyoni kártérítés helyett sérelemdíj – várható-e gyakorlati változás az egészségügyi kártérítési perekben?

Az egészségügyi szolgáltatók elleni kártérítési perekben a kórházakkal szemben fellépő betegek, hozzátartozók leggyakoribb kereseti kérelme az egyre növekvő összegű – bár a nyugat-európai vagy amerikai mértékhez nem hasonlítható – nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezés.

Feltöltve: 2015-10-11 | Kategória: Med. et Jur.

Jog a méltóságteljes halálhoz?
Az eutanáziával kapcsolatos alapjogi kérdések, a hazai szabályozás és AB-gyakorlat

A köznyelvben gyakran használt eutanázia szó leggyakoribb fordítása kegyes halál. Azt értjük alatta, hogy a gyógyíthatatlan beteget a szenvedéseitől való megkímélés érdekében, kérésére halálba segítik. Ez többféleképpen megvalósulhat.

2 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-10-04 | Kategória: Med. et Jur.

Kegyes halál

A jelenlegi magyar szabályozás szerint tilos valakit tevékenyen a halálba segíteni (aktív eutanázia). Ez vagy emberölésnek, vagy öngyilkosságban való közreműködésnek minősül, akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ugyanakkor a beteg önrendelkezési joga alapján szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza.

Feltöltve: 2015-09-27 | Kategória: Med. et Jur.

Az Európai Unió egészségpolitikája

Az Európai Unió tagállamainak nemzeti hatáskörébe tartozik az egészségügyi politika meghatározása és végrehajtása, azonban az Unió iránymutatással, bizonyos területeken közös szabályozással él.

Feltöltve: 2015-09-20 | Kategória: Med. et Jur.

Táppénz

2014 év végén jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal táppénzről szóló tanulmánya, amely a 2005 – 2013 közötti időszak táppénzre vonatozó statisztikai adatai alapján készült. A tanulmány rövid kivonatát itt olvashatják.

Feltöltve: 2015-09-13 | Kategória: Med. et Jur.

Védekező orvoslás

A kártérítési perek számának növekedésével egyre gyakoribbá válik a védekező orvoslás/defenzív medicina jelensége, amely az egészségügyi költségvetést jelentősen megterhelheti.

Feltöltve: 2015-09-06 | Kategória: Med. et Jur.

A rákbetegek ellátásának értékelése – ahogy azt egy betegszervezet látja

A rák gyakori betegség, és sokan meg is halnak rákban – de nem annyian, mint korábban. A 21. században a rákdiagnózis már nem egyértelmű halálos ítélet, hiszen nagyon sok esetben – helyes magatartással – a rákos megbetegedés elkerülhető, és a megbetegedettek felét meg lehet gyógyítani.

Feltöltve: 2015-08-30 | Kategória: Med. et Jur.

Szakértő vagy tanú?
Felkért szakértő – kavics a cipőben!

A korábbi eljárásjogi törvényünk egyáltalán nem tette lehetővé a védelem számára, hogy, igazságügyi szakértőt felkérve, az ilyen módon beszerzett szakvéleményt a hivatalból eljárt szakértő véleményével azonos módon értékeljék a büntetőeljárásban. A hatályos Be. szakított a korábbi mereven elutasító szemlélettel.

Feltöltve: 2015-08-23 | Kategória: Med. et Jur.

Ombudsmani jogvédelem az egészségügyi szolgáltatások területén

Napjainkra az egészségügyi ellátás szolgáltató jellege előtérbe került, a korábban tekintélyelvű orvos-beteg viszony egyenrangú partneri viszonnyá változott, melynek következtében a szolgáltatás minősége is gyakrabban kérdőjeleződik meg, csökken a toleranciaszint a nem megfelelő vagy nem megfelelőnek ítélt szolgáltatások tekintetében, nő az ellátás igénybevételével kapcsolatos konfliktusok száma.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-08-08 | Kategória: Med. et Jur.

Ha a magánorvosi rendelőben szól a zene - kell ezért jogdíjat fizetni?

Az Európai Bíróságnak kellett megválaszolni a címben feltett kérdést, miután olasz bírák keresték meg a bírói fórumot, és kérték előzetes állásfoglalásukat, hogy jogerős döntést hozhassanak.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-07-29 | Kategória: Med. et Jur.

Legelső Előző 1 2 3 4 5 6 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld