Főoldal » Szakterületek » Med. et Jur.

Ki volt az első gyermekgyógyászati tanszék vezetője?

Kép
 
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést Helyi megoldások COVID idején Milyen különbségek vannak a füst és az aeroszol között? Az MRI vizsgálatok mágneses térereje biztonságos, nem terheli a szervezetet! Állami támogatással is elérhető lesz az SMA-s gyerekek terápiája Rendkívül alacsony a gyógyszerszennyezettség koncentrációja a Budapest környéki csapvízben Korcsolyával közlekedik egy 79 éves orosz asszony Szívtelenség vagy evolúciós késztetés által diktált stratégia? A fia esküvőjén jött rá, hogy a leendő ara a saját lánya
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést,,Ennyit fejlődhettünk volna vissza 100+ év alatt?''Operatív törzs: a teraszvendégeknek nem kötelező a maszkviselés,,Valakiknek csak el kell temetni a sok oltottat. A nem "oltakozottak" meg tesznek mindent Istenhitü...''A járvány újabb hulláma érkezhet, amivel rosszabb esetben a határainkon belül kell harcolnunk,,PELENKA OSZTÁST INGYEN MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!! ez lenne a megoldás????? 100 éve mind t megoldód...''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''

Med. et Jur.

A kommunikáció szerepének felértékelődése az „Állami vs. magán egészségügy?” kérdésben

Egy tavaly év végén megrendezett konferencián Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár közölte: a magán- és közfinanszírozott egészségügyi ellátás egyértelműen elválik a jövőben. Jelen cikkünk tanulsága szerint valóban vegyes a megítélése annak, mennyire van, lehet helye a privát fizetős ellátás lehetőségének egy állami intézmény falain belül, ugyanakkor a szolgáltatások bármely formáját tekintjük, fontos, hogy egyértelmű kommunikáció legyen azok valós tartalmát illetően.

Feltöltve: 2015-07-29 | Kategória: Med. et Jur.

Egészségügyi ügyeletre vonatkozó munkaidő- szabályok

Az egészségügyben elrendelhető ügyeletre vonatkozó speciális munkajogi rendelkezések ismeretét sohasem árt felfrissíteni, ezért a jelen cikkben az egészségügyi ügyelet elrendelésének, beosztásának lehetőségei, szabályai kerülnek áttekintésre.

3 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-07-26 | Kategória: Med. et Jur.

Miért is van mai napig nagy jelentősége az egyik legősibb jogunknak, az orvosi titoktartásnak?

Az egészségügyi etika (orvosetika) alapelvének meghatározó részét képezi a titoktartás kötelezettsége.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2015-07-19 | Kategória: Med. et Jur.

Extrémsport-baleset

Az Ebtv. végrehajtásáról szóló kormányrendelet határozza meg, hogy melyek azok a különösen veszélyes, extrém sportok, amely tevékenységek végzése közben bekövetkezett baleset miatt szükségessé vált ellátások nem vehetőek igénybe az Egészségügyi Alap terhére. Időről időre egy-egy nagy nyilvánosságot kapó baleset kapcsán felmerül az igény a kormányrendelet szabályozásának pontosítására. Ilyen volt Erőss Zsolt, néhai hegymászónak a Magas-Tátrában bekövetkező balesete, majd azt követő lábamputációja is.

Feltöltve: 2015-07-07 | Kategória: Med. et Jur.

Magánpraxis alapítása I.

Egyre több orvos érzi annak fontosságát, hogy magánrendelést nyisson, de vajon melyik forma a legideálisabb, a legelőnyösebb az adott tevékenység végzéséhez? Ennek eldöntésében adhat segítséget cikkünk.

Feltöltve: 2015-02-23 | Kategória: Med. et Jur.

Az „új Btk.” egyes rendelkezései a jogász-igazságügyi pszichiáter szemével

A már nem is annyira „új” Büntető Törvénykönyvünk, a 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) jelentősen átalakította a kóros elmeállapottal kapcsolatos korábbi szabályozást, amely így szólt: „Nem büntethető, aki a cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában - így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban vagy személyiségzavarban - követi el, amely képtelenné teszi a cselekmény következményeinek felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.”

Feltöltve: 2014-08-31 | Kategória: Med. et Jur.

Joghallgató versus józan ész

Az amerikai jogrendszer jócskán különbözik a magyar jogrendszerünktől, mégis a tengerentúlon, vagy Európa más országaiban történt jogviták tanulságosak lehetnek számunkra is. A kártérítési pereket illetően nem is a más jogszabályok a legnagyobb különbözőség, hanem az állampolgárok öntudata, amely tisztában van a jogaival és olykor - európai szemmel nézve - megdöbbentő igényeket támaszt.

Feltöltve: 2014-08-28 | Kategória: Med. et Jur.

Kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon!

Mondta nekem gyakran Édesapám, amikor arra okított, miként kell kiharcolni eredményesen azt, amit akarok. Ekkor nem gondoltam, hogy ugyanezt az elvet követi majd az egészségügyi szolgáltatók szakmai kártérítési felelőssége akkor, amikor az új Polgári Törvénykönyv hatályba lép.

Feltöltve: 2014-08-24 | Kategória: Med. et Jur.

Med. et Jur. 5. évfolyam, 1. szám | 2014. március

A Med. et Jur. magazin márciusi száma teljes egészében elolvasható a DRportalon.

Feltöltve: 2014-07-11 | Kategória: Med. et Jur.

Med. et Jur. 4. évfolyam, 3. szám | 2013. október

A Med. et Jur. magazin októberi száma teljes egészében elolvasható a DRportalon.

Feltöltve: 2014-04-14 | Kategória: Med. et Jur.

Miért érdekelt a gyógyszeripar az etikus gyógyszerpromócióban?

Annyit lehetett olvasni az elmúlt években a gyógyszeripart sújtó problémákról – lejáró szabadalmak, K+F-kihívások, finanszírozói megszorítások –, hogy kevesebb figyelmet kapott a gyógyszerpromóciós gyakorlat megváltozása.

Feltöltve: 2014-04-13 | Kategória: Med. et Jur.

Vesztegetés bűncselekménye az egészségügyben

A paraszolvenciát, azaz a hálapénzt a nemzetközi gyakorlatban „informal payment”-nek, informális fizetésnek is hívják, azaz egészségügyi szolgáltatásokkal összefüggésben a beteg vagy a hozzá kötődő személy által az ellátást végző (orvos, nővér) számára fizetett, a hivatalos pénzforgalmat kikerülő, zsebből zsebbe vándorló pénz gyűjtőfogalma.

Feltöltve: 2014-03-09 | Kategória: Med. et Jur.

Legelső Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld