Főoldal » Összes hír

Ki ismerte el magáról, hogy enyhe Asperger szindrómája van?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Gyermekek és COVID-19 Helicobacter fertőzés és acne vulgaris kapcsolata A koronavírus jelentősen megnöveli a műtét utáni halál kockázatát Idén különösen fontos, hogy fokozatosan kezdjenek napozni az emberek Kitüntették a 9 éves kenyai kisfiút, aki egy érdekes kézmosóval küzd a koronavírus ellen Újabb 10 embernél mutatták ki a koronavírust, meghalt 2 beteg A Távmozi ingyenfilmekkel készül a Trianon-évfordulóra A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt Kortársunk, Shakespeare - A koronavírus-járvány új kifejezési módokra sarkallta az alkotókat
A Magyar Orvosi Kamara javaslata a járóbeteg-ellátás megújítására,,Csak egy kis szelet: az első megakarjuk szüntetni a hálapénzt? ha igen akkor csak úgy lehet ha megs...''A Magyar Orvosi Kamara javaslata a járóbeteg-ellátás megújítására,,Normális fizetést bérek rendezését minnél hamarabb!!Ez a legekdő LéoésUtánna jöhet a fejlesztés ,e...''Magyarország megdöntött egy szomorú világrekordot,,Már ismert a tesztelések eredménye: kevés a fertőzött nálunk, az elhunytak fertőzöttekhez viszonyít...''Az egészségügy leállítása több kárt okozott, mint a járvány,,Miért építették meg a konténerkórházat Kiskunfélegyházán, ha nem használták ki az izolációs lehetős...''Más tüneteket produkálnak az új koronavírus-fertőzöttek Kínában,,Ph.D. Peresztegi Sándor: SARS-CoV-2 Koronavírus és COVID-19 Koronavírus – 2020. Nemzetköz...''
Betöltés...

Az alvászavar az Alzheimer-kór korai jele lehet

Science Translational Medicine szeptemberi kiadásában megjelent tanulmány szerint, az alvászavar az Alzheimer–kór egyik legkorábbi indikátora lehet. Erre a következtetésre jutottak a Washington University kutatói, mivel rágcsálómodellel folytatott kísérletük során megállapították, hogy az Alzheimer-kór első jeleként tekintett béta–amyloid plakkok képződésének mértékét a normál alvás - ébrenlét ciklus szignifikánsan csökkenti.

Feltöltve: 2012-09-26 | Kategória: Neurológia

A gyógyszerkibocsátó ballonos tágítás nem javította a STEMI miatt végzett PCI kimenetelét

Egy mostanában - Hollandiában és Olaszországban - végzett vizsgálat szerint a koszorúér elzáródás miatt végzett fém stentelés előtt használt ú.n. gyógyszer kibocsátó ballonos dilatáció nem javította a beavatkozás kimenetelét. A tanulmány a Journal of the American Collage of Cardiology júniusi számában jelent meg.

Feltöltve: 2012-09-26 | Kategória: Kardiológia

A magzat nemének meghatározása ultrahanggal a 12. terhességi héten

A magzat nemének ultrahangvizsgálattal történő meghatározása manapság komoly elvárás a várandós nők részéről. A szokásos módszerrel viszonylag megbízható eredmény a 18. heti vizsgálat során adható. Egy másik technikával azonban közel 100% biztonsággal meghatározható a nem már a 12. terhességi héten.

Feltöltve: 2012-09-25 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Gondolatelnyomás OCD-ben 3.

A kényszerbetegségben az akaratlan módon felbukkanó kellemetlen gondolatok értelmezésének és kontrollálásának folyamata sajátos jellemzőket mutat. Miközben a betegek a teljes kontrollra törekednének a negatív gondolataik fölött, addig a figyelmük görcsösen a kontroll hibáira (is) irányul, ami a szorongás fokozódását és a tünetek felerősödését vonja maga után.

Feltöltve: 2012-09-24 | Kategória: Pszichiátria

A myeloma multiplex potenciális új kezelése

A Karolinska Institutet kutatói kimutatták, hogy az előrehaladott vese- és májdaganat kezelésére használt sorafenib a myeloma multiplex terápiájaként is hatékony lehet. – számolt be róla a Cancer Research.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2012-09-24 | Kategória: Hematológia

Az agresszióval járó REM alvási viselkedészavar potenciális rizkófaktorai

A Neurology online kiadása egy ritka alvászavar, az alvás közben agresszióval társult REM alvási viselkedészavar tanulmányozásáról számol be, melyből kiderül, hogy az alvási rendellenesség eddig ismert rizikófaktorai mellett újabb potenciális tényezőket is számba kell vennünk.

Feltöltve: 2012-09-23 | Kategória: Háziorvostan

A vércukorszint emelkedése veszélyezteti az agyszövet integritását

Egy 60-as éveik elején járó, egészséges felnőttek bevonásával folytatott ausztrál tanulmány szerint a plazma glükóz koncentrációjának emelkedése még a normál tartományon belül is az agyszövet atropiáját eredményezi. – számolt be a Neurology szeptemberi kiadása.

Feltöltve: 2012-09-21 | Kategória: Háziorvostan

Immunterápiával hosszútávra stabilizálhatók az Alzheimer-kór tünetei

Az Alzheimer's Association International Conference (AAIC) 2012-es konferenciáján ismertették a Weill Cornell Medical College alacsony esetszámú, nyílt címkés, 2 fázisú kísérletét, melyben enyhe vagy mérsékelt Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél intravénás immunoglobulin terápiával sikerült lelassítani, sőt a betegek egy részénél hosszú távon leállítani a kognitív hanyatlást.

Feltöltve: 2012-09-20 | Kategória: Pszichiátria

A Th2 sejtek genetikai átprogramozása új asthma terápiás módszer lehet

Rágcsálókkal folytatott kísérletek során, az asthmát kiváltó immunsejtek genetikai átprogramozása csökkentette a légutak károsodását és a gyulladás mértékét, ami potenciálisan új kezelési lehetőséget ígér az asthmás betegeknek.

Feltöltve: 2012-09-19 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Az aspirin meghosszabbíthatja a prostatacarcinomás betegek életét

A Journal of Clinical Oncology legutóbbi kiadásában megjelent tanulmány szerint, a napi rendszerességgel alkalmazott aspirin összefüggésben áll a prostata carcinoma okozta halál rizikócsökkenésével, különösen a fokozott kockázatú, előzőleg operáción vagy radioterápián átesett férfiaknál.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2012-09-19 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

A vérnyomáscsökkentők növelik az ajaktumorok kockázatát

Az ajkak daganatos megbetegedése meglehetősen ritka. A rendszerint az alsó ajkat érintő malignancia a barna bőrűeknél gyakoribb, ami azt jelzi, hogy a napfény expozíció a betegség kialakulásának egyik fő oka lehet. Bizonyos epidemiológia tanulmányok összefüggést mutattak ki a laphámrák és az antihypertenzív terápia között, aminek oka vélhetőleg a fotoszenzibilizációban keresendő, ezért a kutatók hasonló összefüggést kerestek az ajaktumor esetén is.

Feltöltve: 2012-09-19 | Kategória: Belgyógyászat

Elvárások és a legújabb hatóanyagkombináció az orális fogamzásgátlásban

2012. június 1-jén, a Magyar Nőorvos Társaság 2. Szakmai Továbbképző Tanfolyamán, Dr. Ács Nándor az MSD Szimpóziumon tartott előadást a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásáról, az azzal szemben támasztott követelményekről, a jelenlegi fejlesztési irányokról és a természetes ösztrogént, valamint nomegesztrol-acetátot tartalmazó tabletta alkalmazásáról.

Feltöltve: 2012-09-19 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A prosztata-specifikus antigén szűrés és az életminőség

A prosztata-specifikus antigén (PSA) szűrés a potenciális mortalitási haszon mellett a „túldiagnosztizálás” ártalmait is magában hordozza, ezért a kutatók egy szimulációs modell segítségével megbecsülték a szűrés életminőséggel korrigált életévben mért potenciális előnyeit.

Feltöltve: 2012-09-18 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Rehabilitáció reintegráció – interjú Dr. Simon Lajos egyetemi docenssel

A rehabilitáció minden esetben fontos, és része kell, hogy legyen a pszichiátriai betegek kezelésének, mert nélküle jelentős életminőség-romlás következhet be. - mondta Dr. Simon Lajos. Szerinte egyre nagyobb teret nyer a művészetterápia minden típusa a gyógyítási folyamat során.

Feltöltve: 2012-09-17 | Kategória: Abilify - Adherencia

Ahogy magamat látom, ahogy a világ lát engem

Sajó Boglárka szereti, ha egy kép hamar kész van, ezért szeret akrillal dolgozni, de szívesen kipróbálná az olajat is. Kedvenc színe a narancssárga, azokat a képeit tartja a legjobbnak, amelyeket indulatból festett, nem szeret a múlton merengeni, mert az nem segít, pedig éveket töltött a „szürke függöny” mögött, Boglárka ugyanis mániás depressziós.

Feltöltve: 2012-09-17 | Kategória: Abilify - Adherencia

Folyamatos orális fogamzásgátló tabletták a dysmennorhea tüneteinek enyhítésére

A folyamatosan szedhető orális fogamzásgátlók a súlyos menstruációs görcsöket hatékonyan, és a ciklikus kontraceptívumoknál hamarabb csillapítják. – számoltak be a Penn State College of Medicine kutatói az Obstetrics and Gynecology egyik kiadásában.

Feltöltve: 2012-09-17 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A pszichózis rizikótényezői

A pszichózisra a realitáskontroll hiánya, illetve több pszichiátriai tünet együttes fennállása jellemző, ezek közül a legszembetűnőbb a téveszmék és/vagy hallucinációk jelenléte. Nem önálló pszichiátriai diagnózisról, hanem egy tünetegyüttesről van szó, mely számos pszichiátriai kórképben megjelenhet (pl. szkizofrénia, affektív pszichózisok, paranoid pszichózisok, drog indukálta pszichotikus állapotok, stb.). A pszichózis irányú rizikó meghatározása intenzíven kutatott terület, mivel egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a korai intervenció kedvezően befolyásolja a pszichotikus kórképek kimenetelét. Jelen cikkben Stephan Heckers 2009-ben a Schizophrenia Bulletin-ben leközölt „Who is at Risk for a Psychotic Disorder?” című cikkének főbb kérdésfelvetéseit tekintjük át.

Feltöltve: 2012-09-17 | Kategória: Pszichiátria

Érdekes fényképeim - Válogatás a Bőrgyógyász Info Online Portál eDiagnoszta felületén elhelyezett esetekből

A keratoacanthoma (1. kép) gyorsan növekvő daganat. Környezete gyulladásmentes. Többnyire félgömb alakú, közepe serlegszerűen besüppedt, szaruanyag tölti ki. Mérete attól függ, mikor veszik észre, mikor mennek vele orvoshoz, milyen türelmes a gazdája.

Feltöltve: 2012-09-17 | Kategória: Bőrgyógyászat

Az alkoholfogyasztás növeli a tüdőtumor kockázatát

Az American College of Chest Physicians (ACCP) tavalyi éves találkozóján elhangzott beszámoló szerint, a nagymértékű alkoholfogyasztás növeli, a magasabb testtömegindex, továbbá a fekete tea és gyümölcs nagyobb mennyiségű fogyasztásának növelése ellenben csökkenti a tüdőtumor kialakulásának kockázatát.

Feltöltve: 2012-09-16 | Kategória: Klinikai onkológia

A fizikailag aktív felnőtteknél alacsonyabb a gyulladásos paraméterek szintje

A gyulladásos immunmarkerek (CRP, IL-6) értéke a fizikailag aktív középkorúaknál általánosságban alacsonyabb a lustább kortársaikhoz képest. – állítják londoni kutatók a Circulation: Journal of the American Heart Association online kiadásában.

Feltöltve: 2012-09-15 | Kategória: Belgyógyászat

Magyarországon tartanak továbbképzést a kézsebészek

Magyarországon 12 ország 130 kézsebésze vesz részt a 4. kelet-európai kézsebészeti továbbképzésen, amelyen 15 világhírű szakember osztja meg elméleti és gyakorlati tudását a résztvevőkkel - mondta el az MTI-nek Szabó Zsolt, a Magyar Kézsebészeti Társaság elnöke.

Feltöltve: 2012-09-14 | Kategória: Konferenciák, kongresszusok

A gonorrhoea kezelésének új irányelvei

A Morbidity and Mortality Weekly Report nemrégiben publikálta a gonorrhoea kezelésének új irányelveit, melyet Dr. Bob Kirkcaldy a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) munkatársainak vezetésével állított össze. A gonorrhoea az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegség (STD). 2010-ben az USA-ban több mint 300 000 új megbetegedést jelentettek, de a CDC szerint, a fertőződések száma évente valójában a 700 000-et is meghaladja.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2012-09-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

A gyulladás és az alacsony B6 vitamin szint összefüggése

Egy új vizsgálat erős összefüggést talált a B6 vitamin szint és a szervezetben zajló krónikus gyulladás között. De a kutatók intenek attól, hogy rögtön étrend-kiegészítőért rohanjunk, hiszen ez az esszenciális vitamin a sovány húsokban, halban, hüvelyesekben, gyümölcsökben, zöldségekben (paprika, paradicsom) előfordul természetes formában.

Feltöltve: 2012-09-13 | Kategória: Háziorvostan

A terhesség megváltoztatja a bélflóra összetételét

Köztudott, hogy a terhesség számos élettani változással jár, a Cornell Egyetem kutatói szerint a graviditás a bélflóra baktérium-összetételét is megváltoztatja, ám ezek a változások a terhességre nézve ártalmatlanok, sőt előnyökkel járnak. – olvasható a Cell című szakmai folyóirat augusztusi kiadásában.

Feltöltve: 2012-09-12 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Emelkedik a syphilises és gonorrhoeas fertőzések száma

Az Országos Epidemiológiai Intézet második negyedéves jelentése szerint 16 százalékkal több syphilises megbetegedést jelentettek, mint tavaly ilyenkor és ugyanilyen arányban emelkedett a gonorrhoeas fertőzések száma is.

Feltöltve: 2012-09-12 | Kategória: Bőrgyógyászat

Első Előző 1 ... 161 162 163 164 165 ... 254 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld