Főoldal » Összes hír

Mi a Harrison szindróma?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Új tanulmány a gyermekkori májbetegségek diagnózisáról és kezeléséről Diabetes és cardiovascularis betegségek: klinikai ajánlás (2019) - 2.rész 5 fontos tudnivaló a zoonózisokról 2.rész Újabb pályázat családbarát szülészetek kialakítására November 21-én senki ne gyújtson rá A világ első robotasszisztált agyi aneurizma műtétjét hajtották végre Kanadában Bizarr módszerekkel mérték régen a fájdalmat 70 év felett kiderül, min múlott a boldogság Legyőzte a gyermekbénulást, majd az olimpia dobogójára állt
Orális patogén stroke betegek agyi embóliáiban,,Neurológus vagyok, nagyon fontosnak tartom az információt. Erről most értesültem''5 fontos tudnivaló a zoonózisokról 1.rész,,Nagyon sokan az állattal alszik,hülyeségnek tartom''5 fontos tudnivaló a zoonózisokról 1.rész,,Nagyon sokan az állattal alszik,hülyeségnek tartom''Transzgenerációs átok,,Örömmel üdvőzlőm a kezdeményezést , biztos,hogy munkájuk nagyon fontos , hiánypœtló.Dr Nagy Al...''A gingivitis és az Alzheimer-kór kapcsolata,,[email protected]''
Betöltés...

Női egészség és táplálkozás – a 2011. év tudományos eredményei

Az egészségesnek gondolt táplálkozással kapcsolatban a tudományos kutatások az elmúlt évben is számos feltételezést támasztottak alá, továbbá számtalan tévhitet cáfoltak meg. Cikkünkben ezekből szemezgetünk.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2012-03-26 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A probiotikumok kivédik az atópiát?

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a probiotikumok hatékonyan képesek a csecsemőkori bélcsatornán keresztüli fertőzésekkel szemben védeni a babát. Sok tanulmány állítása szerint megfelelő alkalmazásukkal akár az atópiás ekcéma is kivédhető.

Feltöltve: 2012-03-23 | Kategória: Bőrgyógyászat

Szív eredetű őssejtek alkalmazása akut miokardiális infarktust követően

A Lancet c. folyóiratban most publikált CADUCEUS tanulmány eredményei alapján akut miokardiális infarktust követően a konvaleszcens fázisban adott autológ szív eredetű őssejt elősegíti a szívizom regenerációját.

Feltöltve: 2012-03-22 | Kategória: Kardiológia

A basilaris meningitis jellegzetességei

Egy elképesztő adat szerint jelenleg a Föld népességének egyharmada fertőzött Mycobacterium tuberculosissal, közülük 10%-nak vannak manifeszt tbc-s tüneteik. Az egyik legrettegettebb extrapulmonalis megnyilvánulása a betegségnek a basilaris meningitis (TBM).

Feltöltve: 2012-03-21 | Kategória: Infektológia

Kongresszusok és konferenciák májusban is

A májusi konferenciákról cikkünkben olvashat bővebben.

Feltöltve: 2012-03-21 | Kategória: Konferenciák, kongresszusok

Idős nőbeteg gyengesége...

A 72 éves hölgy kórelőzményében I-es stádiumú krónikus veseelégtelenség, oralis antidiabeticummal kezelt 2-es típusú diabetes, hypertonia, hypercholesterinaemia szerepelt. A gyógyszerei között ACE gátló, béta-blokkoló, metformin, szulfanilurea, atorvastatin, acetilszalicilsav, amilorid szerepelt.

Feltöltve: 2012-03-20 | Kategória: Esettanulmányok

Cervixhossz mérés terhességben: ultrahang vagy manuális vizsgálat?

A koraszülés előrejelzésében mind nagyobb szerepet tulajdonítanak a méhnyak hosszának. Az ultrahang korában joggal vetődik fel a kérdés: a digitális vizsgálattal meghatározott cervicalis index vagy az ultrahanggal végzett cervixhossz mérés alkalmazása a célszerűbb? S ha ultrahang: hasi vagy hüvelyi?

Feltöltve: 2012-03-20 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A felkarokon mért vérnyomáskülönbség fokozott kardiovaszkuláris mortalitással jár

Egy 2012 január 30-án a Lancet nevű folyóiratban megjelent tanulmány alapján a két felkar között mért 15 Hgmm-nél magasabb vérnyomáskülönbség magasabb rizikót jelez cerebrovaszkularis betegség, perifériás érbetegség valamint összhalálozás szempontjából.

Feltöltve: 2012-03-19 | Kategória: Kardiológia

5 marketing trend, amit érdemes szem előtt tartani

A digitális marketing folyamatosan mozgásban lévő terület. Gyakran jelennek meg új technológiák, felületek, amelyek mindent átható változásokat ígérnek. Nap mint nap olvashatunk cikkeket forradalmian új eszközökről, alkalmazásokról, közösségi oldalakról. Bár ezek sokszor tűnékenynek bizonyulnak, nem árt lépést tartani a digitális marketing újdonságaival, fő trendjeivel.

Feltöltve: 2012-03-16 | Kategória: Marketing

A szükségtelen szelénpótlás növeli a cukorbetegség rizikóját

Bár a megfelelő szelénium státusz számos egészségügyi haszonnal jár, a szükségtelen vagy nem megfelelő pótlás károkat is okozhat, például néhány beteg esetében növelheti a 2-es típusú diabétesz rizikóját.

Feltöltve: 2012-03-16 | Kategória: Háziorvostan

Az álmokkal való munka a pszichoterápiában 4. rész

A pszichoanalitikus iskolák mellett más pszichoterápiás irányzatok is kialakították saját álláspontjukat az álomértelmezés lehetőségeivel kapcsolatban. Az egyik ilyen jelentős irányzat az egzisztencialista-fenomenológiai megközelítés, amelynek egyik legjelesebb képviselője Alfred Adler volt. Más szerzők az álmok értelmezésének kulturális megközelítését tartják hasznosnak.

Feltöltve: 2012-03-14 | Kategória: Pszichiátria

Kongresszusok és konferenciák áprilisban is

Az áprilisi konferenciákról cikkünkben olvashat bővebben.

Feltöltve: 2012-03-13 | Kategória: Konferenciák, kongresszusok

eMarketing Europe & Mobile 2012, Barcelona

2012. március 27-28. között kerül megrendezésre az eMarketing Europe & Mobile 2012 konferencia.

Feltöltve: 2012-03-13 | Kategória: Konferenciák, kongresszusok

Metformin alkalmazása IVF során PCOS-ben?

A policisztás ovarium betegség (polycystic ovarian syndrome, PCOS) kezelésének mára standard részévé vált a metformin. A lombikprogramba kerülő PCOS-es betegeknél azonban a nem megfelelően alkalmazott metforminkezelés kifejezetten káros lehet.

Feltöltve: 2012-03-13 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Egy elfeledettnek hitt fertőző kórkép

Jelenleg a Föld népességének egyharmada fertőzött Mycobacterium tuberculosissal, közöttük kb. 10%-ban alakul ki TBC-s tünet. A meningitis tuberculosa (TBM) incidenciája leginkább a TBC-s betegek prevalenciájától függ, a fejlődő országokban a krónikus meningitisek leggyakoribb kórokozója a Mycobacterium.

Feltöltve: 2012-03-12 | Kategória: Infektológia

Feledékenység és demencia

Tempora mutantur et nos mutamur in illis (változik az idő, s változunk mi is) - hangzik a mondás, mely a külső társadalmi változások mellett az öregedés során bennünk zajló folyamatokra is érvényes. Jelen cikkben definiálni próbáljuk az öregedés fogalmát, elméleteit, a kognitív teljesítmény változásokat és a korfüggő feledékenységről, az enyhe kognitív zavarról és a demenciáról szólunk.

Feltöltve: 2012-03-09 | Kategória: Háziorvostan

A Supraventrikuláris tachycardiák katéterablációs kezelése

A supraventrikuláris tachycardiák (SVT) viszonylag gyakori, sokszor perzisztens, magas kamrai frekvencia esetén életveszélyes ritmuszavarok. A ritmuszavartól függően a katéterablációs kezelés lehet első vonalbeli, vagy az antiaritmiás szerek hatástalansága esetén választandó eljárás. A beavatkozás hatásossága, illetve a szövődmények aránya függ az aritmia típusától.

Feltöltve: 2012-03-08 | Kategória: Kardiológia

Enuresis gyermekkorban: A kombinált terápia hatékony

A desmopresszinnel és az antikolinergiás oxybutyninnal folytatott kombinált terápia hatékony a monoszimptómás nocturnális enuresis esetén (MNE; 45%-os eredményesség összehasonlítva a placebo csoportban észlelt 17%-os eredményességgel: odds ratio [OR], 0,24; 95% confidencia intervallumnál [CI], 0,10 – 0,56; P < 0,01).

Feltöltve: 2012-03-07 | Kategória: Belgyógyászat

Nem a Helicobakter pylori a hiperplasztikus adenoidok fő okozója

Az Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery-benn olvasható tanulmány szerint a gyermekeknél nem elsősorban a Helicobacter pylori és a Helicobakterek családjának egyéb képviselői állnak a hiperplasztikus adenoidvegatációk kialakulásának hátterében.

Feltöltve: 2012-03-07 | Kategória: Gasztroenterológia

HPV-szűrés és HPV-vakcináció

A humán papillóma vírus (HPV) részben a nemi szervi szemölcsök, részben a méhnyakrák okozójaként tett szert közismertségre. Cikkünkben a víruskimutatás és a megelőzés jelenlegi hazai lehetőségeit vesszük sorra.

Feltöltve: 2012-03-06 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Valóban káros a szoláriumozás?

Orvosként mindannyian tudjuk, hogy a szoláriumozás többek között a bőr idő előtti öregedéséhez vezet, fokozza a bőrrákok kialakulásának esélyét. A káros hatásokkal jórészt a betegeink is tisztában vannak, ennek ellenére sok esetben szembesülünk a praxisban azzal a kérdéssel, hogy mennyi az a szoláriumban eltöltött idő, ami még nem káros.

Feltöltve: 2012-03-05 | Kategória: Bőrgyógyászat

A demenciákról általában

A társadalom elöregedésével egyre nagyobb jelentőséget kapnak a különböző eredetű demenciák. Jelen cikkben a demencia definíciójáról, a diagnosztikai kritériumokról, illetve a tüneti lefolyásról szólunk.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2012-03-02 | Kategória: Háziorvostan

Entecavir (Baraclude) kontra HBV: a társszakmák bevonásának jelentősége a prevenció és a terápia sikerének érdekében

Földünk lakosságából közel 500 millió ember hepatitis B vírussal fertőzött. Afrika-, Ázsia- és Dél-Amerika egyes országaiban a prevalencia meghaladja a 10%-ot. Az elmúlt évtizedek során Magyarországon jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, jelenleg a prevalencia < 1%. A hepatitis B vírus jelentőségét illetve veszélyét azonban nem csupán infektológiai vonatkozása miatt kell hangsúlyozni.

Feltöltve: 2012-03-01 | Kategória: Infektológia

Változások az akut vesemedence-gyulladás kezelésében?

A New York-i Reuters Health február 1-jén megjelent közleményében olvasható, hogy francia kutatók szerint úgy tűnik, a kizárólagosan szájon át adott antibiotikumok hasonlóan jól használhatók akut vesemedence-gyulladás kezelésére, mint a váltott, pár napig intravénásan elkezdett, majd szájon át folytatott antibiotikus kezelések.

Feltöltve: 2012-02-29 | Kategória: Gyermekgyógyászat

Mire figyeljünk a köhögésre ható szerek alkalmazásakor?

A köhögésre ható gyógyszerek alkalmazásakor nem csak arra kell figyelnünk, hogy a kezelés a köhögés típusának megfelelő legyen, hanem a párhuzamosan alkalmazott egyéb szerekkel való interakciók lehetőségét is figyelembe kell vennünk, ami sok esetben fokozott odafigyelést igényel a kezelőorvos részéről.

Feltöltve: 2012-02-28 | Kategória: Háziorvostan

Első Előző 1 ... 161 162 163 164 165 ... 240 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld