Főoldal » Összes hír

Mi a Harrison szindróma?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Hat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt Több száz tudós szerint a levegőben is terjedhet a koronavírus Telemedicina és opioid felhasználás terheseknél Agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában RTL Híradó interjúja Dr. Álmos Péter alelnökkel - Sok orvostanhallgató menne külföldre Kit véd a kuruzsló törvény és honnan kezdődik az igazi segítség Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház Űrballonnal szállítanának turistákat a sztratoszférába, akár már jövőre
A balatoni hajókatasztrófa, amit harminc évig próbáltak eltitkolni,,ötvenes évek!!''Jól vannak az orosz vakcinateszt önkéntesei,,Pakson túl , talán vakcinák előállítása , fejlesztése , tesztelése területeken is érdemes lenne Oro...''Kásler: szerdán kapja meg 170 ezer egészségügyi dolgozó a bruttó 500 ezer forintos juttatását,,A magánorvosok nem az egészségügy részei, hiába vettek le terhet az államilag finanszírozott egészs...''Kásler: szerdán kapja meg 170 ezer egészségügyi dolgozó a bruttó 500 ezer forintos juttatását,,Nálunk kapott a több hónapja fizetés nélküli szabadságon és 5 éve GYES-en lévő, de nem kapott a nyu...''A rémes egészségügytől félnek a magyarok, nem a migrációtól,,Amig -szerencsénkre-nem szembesülünk valamivel, addig "nem probléma". Ilyen pl az elsivatagosodás i...''
Betöltés...

A beteg felkészítése a kolonoszkópia előtti béltisztításra

Mivel a vastagbélbetegségek diagnosztikája, esetenként terápiás megoldása csak úgy lehet teljes, ha a vastagbél jól vizsgálható, az orvos mellett a betegnek is rendkívül fontos a sikeres béltisztítás. Ennek alapja a páciens minél teljesebb körű felvilágosítása. A beteg megfelelő együttműködése elengedhetetlen, amely aggodalmainak eloszlatásával, kéréseinek megválaszolásával növelhető.

Feltöltve: 2012-11-05 | Kategória: Korszerű kolonoszkópos előkészítés

Összehasonlító vizsgálatok a béltisztító szerekről

Klinikai kutatások során összehasonlították a piacon lévő, kolonoszkópia előkészítésére leggyakrabban használt béltisztító készítmények hatékonyságát és tolerálhatóságát. A különbségek a tolerálhatóság és a mellékhatások területén voltak a legszembetűnőbbek.

Feltöltve: 2012-11-05 | Kategória: Korszerű kolonoszkópos előkészítés

A béltisztítószerek jelentősége és jellemzői

A nem kielégítő béltisztítás a magas szakmai színvonalon végzett kolonoszkópia legnagyobb akadálya lehet. A megfelelően előkészített, tiszta bél lehetővé teszi a nyálkahártya pontos megítélését minimális székletmaradványok mellett is.

Feltöltve: 2012-11-05 | Kategória: Korszerű kolonoszkópos előkészítés

A methadone felére csökkenti a HIV átvitel rizikóját

Egy nemzetközi kutatócsoport metaanalízise szerint a methadone szubsztitúció szignifikánsan csökkenti a HIV transzmisszió rizikóját az ópiát származékokat injektáló droghasználók körében.

Feltöltve: 2012-11-05 | Kategória: Infektológia

Fogamzásgátlás cukorbetegségben

A cukorbeteg nő számára annak eldöntése, hogy vállal-e és ha igen, mikor vállal gyermeket, nem csupán választás kérdése. Tervezett vagy nem tervezett terhességének lefolyása és kimenetele ugyanis rövid és hosszú távon egyaránt döntő hatással lehet mind a saját, mind jövendő gyermeke egészségi állapotára és életkilátásaira.

Feltöltve: 2012-11-05 | Kategória: Háziorvostan

A LIFR protein gátolja az emlődaganat lokális és távoli terjedését

A The University of Texas kutatói szerint, egy bizonyos receptor fehérje képes gátolni az emlődaganat mortalitása szempontjából legfontosabb folyamatokat, azaz a daganat lokális invázióját illetve metasztatizáló képességét.

Feltöltve: 2012-11-04 | Kategória: Klinikai onkológia

Az ibuprofen-famotidine kombináció csökkenti a gasztrointesztinális fekélyek rizikóját

Az ibuprofen-famotidin kombinációt tartalmazó új készítmény alkalmazásakor jóval kisebb az esélye a gasztrointesztinális fekélyek kialakulásának, mint az ibuprofen önmagában történő alkalmazása során.

Feltöltve: 2012-11-03 | Kategória: Gasztroenterológia

A gyermekkori Multidrog-rezisztens tuberkulózis kezelésének összefoglalása

Cikksorozatunk első két része a Multidrog-rezisztens diagnózisát és kezelését taglalta. Jelen cikkünk összefoglalja a DR-TB-ben alkalmazott gyógyszerek dozírozását és mellékhatás-profiljukat.

Feltöltve: 2012-11-02 | Kategória: Infektológia

Császármetszés hegében kialakult méhen kívüli terhesség kemoembolizációval való terminálása

A methorexattal kombinált bilaterális arteria uterina kemoembolizációval biztonságosan és hatékonyan terminálható a korábbi császármetszés miatt kialakult műtéti hegesedés miatt létrejött ektópiás terhesség. - számol be egy kínai kutatás eredményéről az American Journal of Obstetrics and Gynecology online kiadása.

Feltöltve: 2012-11-01 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Ritka tüdőbetegségek és a tüdők veleszületett rendellenességei

A tüdőgyógyászat régen a tbc kezelését jelentette, ma már szerteágazó azon diagnosztikai és terápiás lehetőségek tárháza, mellyel a pulmonológus szakorvosok a betegeiket vizsgálni és gyógyítani tudják.

Feltöltve: 2012-11-01 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Trazodon – régi szer, új terápiás targetek?

A trazodon egy triazolopiridin származék, az 1960-as évek végén fejlesztették ki. A hangulatjavítók között speciális helyet foglal el, jelentősen különbözik ugyanis a többi forgalomban lévő antidepresszívumtól. Eredetileg hangulatjavítóként törzskönyvezték, az irodalmi adatok viszont arra utalnak, hogy számos más kórképben és tünetegyüttesben alkalmazható monoterápiában és adjuvánsként is (ezek viszont jelenleg off-label alkalmazási területek). Jelen cikkben a trazodon hatásmechanizmusát, főbb tulajdonságait és klinikai alkalmazását tekintjük át.

Feltöltve: 2012-10-31 | Kategória: Pszichiátria

Köszvény terápiás irányelvek az ACR-től

Az Arthritis Care & Research októberi kiadása két részben adta közre az Amerikai Reumatológiai Kollégium (ACR) által összeállított köszvény terápiás irányelveket, mely a húgysav csökkentő terápiára, a krónikus tophusos köszvényes arthropathia (CTGA) terápiájára, a köszvényes arthritis fájdalomcsillapító és gyulladásgátló kezelésére, és az akut rohamok gyógyszeres profilaxisára vonatkozó ajánlásokat tartalmazza. Az ajánlás a nemrégiben jóváhagyott új gyógyszeres kezelési módokkal (febuxostat és pegloticase) is foglalkozik.

Feltöltve: 2012-10-31 | Kategória: Reumatológia

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos érdekes újdonságok

Az Alzheimer-kór az utóbbi évtizedekben igen intenzív kutatások tárgyát képezi. A betegség okait, öröklődését, kezelését tekintve az utóbbi hónapok nemzetközi tanulmányai sokszor igen meglepő következtetésekkel szolgálnak. Ezekből szemezgetünk az alábbiakban.

Feltöltve: 2012-10-30 | Kategória: Pszichiátria

A colonoscopiás gondozás új irányelvei

A U.S. Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer közzétette a colonoscopia felülvizsgálatra vonatkozó irányelveit, melynek lényeges eleme, hogy az átlagos rizikójú betegeknél két vizsgálat közt 10 év szünetet kell tartani.

Feltöltve: 2012-10-30 | Kategória: Gasztroenterológia

A húgysav, mint szív- és érrendszeri kockázati faktor

Nőknél 60-65 éves korig szignifikánsan alacsonyabb a szint, mint a férfiaknál, ugyanakkor a nők érzékenyebbek a húgysavszint emelkedésére. Így a klinikai tünetek is korábban, alacsonyabb szintnél lépnek fel. 70 év felett már csaknem egyenlő szinttel találkozunk.

Feltöltve: 2012-10-30 | Kategória: Kardiológia

Magánegészségügy: tilt, tűr vagy támogat?

Sok a fóka és kevés az eszkimó. Vagyis egyre több magán egészségügyi szolgáltató jelenik meg a piacon, a fizetőképes kereslet azonban fogy. A jogszabályi környezet kusza és elavult, az OEP támogatások és normatívák egyre csökkennek, ráadásul nem mindenféle ellátás vehető igénybe magán szolgáltatóknál, az állam ugyanis a gyógyítás bizonyos területeit erősen a markában tartja. Hogyan kereshet mégis a magánszektor 120-150 milliárd forintot évente?

Feltöltve: 2012-10-29 | Kategória: Vélemény

Az AIDS vírus miatt terjed az afrikai halálos salmonella

A Salmonella baktériumok egyik törzse hastífuszt, a másik (non-typhoid Salmonella, NTS) ételmérgezést okoz. Kevésbé ismert típus az invazív non-typhoid Salmonella (iNTS), amely az elmúlt 50 évben robbanásszerű járványokat okozott a szubszaharai Afrikában.

Feltöltve: 2012-10-29 | Kategória: Infektológia

A génmintázat alapján megjósolható a prostata carcinoma túlélése

A Mount Sinai School of Medicine kutatói 6 olyan génmintázatot azonosítottak, melyek előre jelezhetik az agresszív prostata carcinoma túlélésének hosszát. – számol be a The Lancet Oncology októberi kiadása.

Feltöltve: 2012-10-29 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Az anyai D-vitamin koncentráció kapcsolatban áll a gyermek fejlődésével

A Pediatrics című szakmai folyóirat szeptemberi online kiadása egy spanyol tanulmányról számol be, mely szerint a terhesség alatti magasabb 25-hydroxyvitamin D3 koncentráció korrelációban áll a magzat mentális és pszichomotoros képességeivel.

Feltöltve: 2012-10-28 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A szociális visszahúzódás kezelése Fragilis X szindróma és autizmus esetén

A Science Translational Medicine szeptemberi száma egy új kísérleti vegyületről számol be, amellyel elsőként sikerült javulást elérni a Fragilis X szindrómával és egyéb viselkedési problémákkal járó szociális viselkedési zavarok kezelésében.

Feltöltve: 2012-10-27 | Kategória: Gyermekgyógyászat

A monocytákat körülvevő ATP molekulafelhő indítja be a gyulladásos folyamatokat

Az University of East Anglia (UEA) kutatói felfedeztek egy, a sejteket körülvevő konstans, potens inflammatorikus molekulafelhőt, amely az atherosclerosisért és a rheumatoid arthritishez hasonló gyulladásos megbetegedésekért felelős.

Feltöltve: 2012-10-26 | Kategória: Belgyógyászat

A gyermekkori Multidrog-rezisztens tuberkulózis diagnózisa és kezelése

Habár két évtized is eltelt már azóta, hogy a TB-t a World Health Organization globális veszélynek nyilvánította, újabb gyógyszerek vagy diagnosztika nem jelent meg ezen a területen.

Feltöltve: 2012-10-25 | Kategória: Infektológia

Az agresszív emlőtumor rizikófaktora a kialvatlanság

A Breast Cancer Research and Treatment kiadásában közölt tanulmányban amerikai kutatók összefüggést fedeztek fel az elégtelen alvásmennyiség és az agresszív emlőtumor kialakulásának illetve kiújulásának valószínűsége között.

Feltöltve: 2012-10-25 | Kategória: Klinikai onkológia

Harmat György: A gyerekorvos a család barátja

Tudjuk, hogy orvos és betege közötti kommunikáció nem minden esetben tökéletes, sok lehet a félreértés, az időhiány miatt pedig kétségek. Még nehezebb a helyzet, ha ebbe a folyamatba még egy személy, történetesen a szülő is belefolyik.

Feltöltve: 2012-10-24 | Kategória: Vélemény

Az AHA/ASA új ajánlása pitvarfibrilláló betegek stroke prevenciójára

Az Amerikai Szív- és Stroke társaság (AHA/ASA) új szakmai ajánlást adott ki a legújabb antitrombotikus szerek alkalmazásával kapcsolatban non-valvuláris pitvarfibrilláló betegek esetén.

Feltöltve: 2012-10-24 | Kategória: Kardiológia

Első Előző 1 ... 162 163 164 165 166 ... 258 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld