Infektológia

Gyermek kontaktus és pneumococcus fertőződés?

Továbbra is fontos kérdések merülnek fel a pneumococcus közösségben élő, idősebb felnőttekre történő átvitelének forrásaival kapcsolatban. Ez egy kritikus pont a pneumococcus konjugált vakcinák (PCV) gyermekek és idősebb felnőttek körében történő alkalmazásának lehetséges közvetett hatásai megértéséhez.

2024.07.04. Infektológia

A védőoltással megelőzhető betegségek száma megugrott: Európa riadót fúj

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint a COVID-19 világjárvány idején tapasztalt csökkenő szintek után a védőoltással megelőzhető betegségek, például a kanyaró és a szamárköhögés száma Európa-szerte aggasztóan megugrott. Az eredményeket az április 21-27. között megrendezésre kerülő 2024. évi Európai Immunizációs Hét részeként tették közzé, és hangsúlyozzák, hogy a közegészség védelme érdekében fokozott oltási kampányokra van szükség.

2024.05.22. Infektológia

A Dengue-láz eszkalációja Brazíliában egy globális válságot tükröz

A Flaviviridae családba tartozó Dengue-vírus (DENV) jelentős globális egészségügyi fenyegetést jelent, ami 3,9 milliárd ember által lakott területeket érint. A DENV-t elsősorban az Aedes-szúnyogok, különösen az Aedes aegypti terjesztik, és négy szterotípusuk van (DEN-1, DEN-2, DEN-3 és DEN-4), melyek mindegyike okozhat emberi fertőzést.

2024.05.17. Infektológia

A reumatoid artritisz és a Staphylococcus aureus bacteraemia

Az oszteoartikuláris fertőzés (OAI) a Staphylococcus aureus bacteraemia (SAB) rettegett szövődménye, és rossz kimenetellel jár. Egy vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az OAI és a halálozás kockázatát az SAB-ot követően rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő és abban nem szenvedő betegek körében, valamint hogy azonosítsa az OAI kockázati tényezőit az RA-ban szenvedő betegeknél.

2024.05.10. Infektológia