Infektológia

A triplex fertőzés gyakorisága nigériai terhesek között

A triplex fertőzések gyakoriságára vonatkozó információk összegyűjtése érdekében a PubMed, a CINAHL és a Google Scholar adatbázisokban történt felmérés nyelvre való tekintet nélkül. Olyan keresőkifejezéseket alkalmaztak, amelyek a humán immunhiány vírusra (HIV), a hepatitis B vírusra (HBV), a hepatitis C vírusra (HCV) és a terhességre vonatkoztak. A HIV, HBV és HCV triplex fertőzésben szenvedő terhes nőket olyan tanulmányokba vonták be, amelyek a triplex fertőzések gyakoriságát is vizsgálták. A meta-analízis elvégzéséhez a Review Manager 5.4.1-et alkalmaztuk. A kritikai értékelés és az elfogultsági eszköz kockázati adatait százalékos arányokban adták meg 95%-os konfidenciaintervallumokkal (95% CI), és a heterogenitás statisztikai mérőszámaként az I2-t használták.

2023.11.23. Infektológia

Új meningococcus vakcinát engedélyeztek

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezte 2023. októberben a gyermekek és fiatal felnőttek megbetegedését okozó öt leggyakoribb szerocsoport ellen kifejlesztett meningococcus elleni vakcinát.

2023.11.07. Infektológia

Nirmatrelvir-Ritonavir és a COVID-19 halálozás, kórházi kezelés kapcsolata

A nirmatrelvirt és ritonavirt (Paxlovid [Pfizer]) kapó egyének forgalomba hozatalt követő elemzése elengedhetetlen, mivel lényegesen különböznek a publikált klinikai vizsgálatokban szereplő egyénekétől. Egy vizsgálat célja az volt, hogy a nirmatrelvir és a ritonavir kapcsolatának vizsgálata a halálozás vagy a kórházi felvétel megelőzésével a COVID-19 fertőzés szövődményeinek különböző kockázatával rendelkező egyéneknél.

2023.10.25. Infektológia

A podiátriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilja

A podiatriai fertőzések gyakoriak a cukorbetegségben szenvedő és a cukorbetegségben nem szenvedő betegek körében. A biofilm kimutatása segítené a lábfertőzések súlyosságának meghatározását és a kezelésükre irányuló megelőző stratégiákat. A szerzők a podiatriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilját vizsgálták.

2023.10.19. Infektológia

A hosszú távú glükokortikoid terápiához társuló opportunista fertőzések kockázata

A glükokortikoidok az orvosi gyakorlatban széles körben alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A szisztémás glükokortikoidok immunszuppresszív hatása és a fertőzésekre való fokozott fogékonysága széles körben ismert. A gyakran alkalmazott dózisfüggő modell azonban nem biztos, hogy pontosan megjósolja a fertőzés kockázatát minden, hosszan-tartó glükokortikoidokkal kezelt betegnél.

2023.10.10. Infektológia

A CDC által támogatott univerzális monovalens COVID vakcinák

Miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezte az új monovalens COVID-vakcinákat, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) Immunizációs Gyakorlatok Tanácsadó Bizottsága egyhangú szavazással támogatta a döntést az általános XBB-tartalmú oltások mellett. A mutálódó vírusról és az Egyesült Államokban hetente mintegy 17 ezer embert érintő COVID kórházi kezelésről szóló jelentések, az egészségvédelmi hivatal szerint, 13:1 arányú bizottsági szavazáshoz vezettek. Minden eddiginél több eszközünk van arra, hogy megelőzzük a COVID-19 legrosszabb kimenetelét - jegyezte meg a szavazás utáni nyilatkozatában a CDC igazgatója, Dr. Mandy Cohen, MPH. A CDC mostantól a 6 hónapos és annál idősebb korúaknak ajánlja a frissített COVID-19 elleni védőoltást, hogy jobban megvédjük Önt és szeretteit.

2023.10.03. Infektológia

Mi újság a koronavírus körül 2023 nyárutón?

Az Omicron koronavírus variánsát először 2021. novemberben azonosították Dél-Afrikában és Botswanában, ami december 1-én már megjelent az Egyesült Államokban is. Futótűzként terjedve megérkezett legújabb törzse (Eris) is 2022 nyarán. 2023. augusztusában aztán a BA.2.86 (becenevén Pirola) kezdett el terjedni. Az Omicron variánsaival szemben a szakértők aggodalmukat fejezték ki számos mutációjuk miatt, melynek száma megközelítőleg 50. Az 50 mutációból 26 kimondottan az Omicronra jellemző, illetve ennek a változatnak a tüskeproteinjében több mint 30 mutációt találtak.

2023.09.27. Infektológia

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) endocarditis kezelésére vonatkozó irányelvek

A fertőzéses endocarditis (FE) jelentős közegészségügyi kihívást jelent. 2019-ben az FE becsült incidenciája 13,8 eset volt évente 100.000 alanyra vetítve, és az FE 66.300 halálesetért volt felelős világszerte. Az ehhez kapcsolódó magas morbiditás és mortalitás (1723,59 fogyatékossággal korrigált életév és 0,87 haláleset 100.000 lakosra vetítve) miatt a legjobb megelőző stratégiák azonosítása áll a kutatások középpontjában. Az ESC 2015-ös, a fertőzéses endocarditis kezelésére vonatkozó iránymutatásának közzététele óta fontos új adatok jelentek meg, amelyek az ajánlások aktualizálását tették szükségessé.

2023.09.12. Infektológia

Preexpozíciós profilaxis a HIV-fertőzés megelőzésére

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 1,2 millió HIV-fertőzött él, és az első esetek 1981-es bejelentése óta több mint 760.000 ember halt meg a HIV-vel kapcsolatos szövődményekben. Bár a HIV kezelhető, nem gyógyítható, és jelentős egészségügyi következményekkel jár. Ezért a HIV megelőzésére irányuló hatékony stratégiák fontos közegészségügyi és klinikai prioritást jelentenek.

2023.09.11. Infektológia