Életstílus

Mi köze a vitaminoknak a csirkékhez?

A különféle vitaminok ma már sokaknak a mindennapjaik részei, és 2024-ben már bőven eljutottunk oda, hogy tudjuk, az egészséges életmód és táplálkozás, a kiegyensúlyozott étrend a leginkább felelős az egészségünkért, ám alapvető vitaminokkal érdemes az étrendünket kiegészíteni. A vitaminok születése pedig néha egy-egy nem mindennapi történetnek köszönhető.

2024.05.28. Életstílus

Gépészmérnökből lesz a következő magyar űrhajós

Szinte napra pontosan 44 évvel ezelőtt indult el az űrutazására Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, és most megvan, hogy ki lehet a következő. Kapu Tibor 32 éves gépészmérnököt a Hunor nemzeti kutató-űrhajós programban 244 fő közül választották ki.

2024.05.27. Életstílus

A magyar hegyi patakok felét kiszáradás fenyegeti

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) munkatársai folyamatosan vizsgálják a klímaváltozás hazai ökoszisztémára gyakorolt hatásait – olvasható az intézmény közleményében. Új tanulmányuk alapján a legdrámaibb átalakulás a korábban állandó vizű hegyi patakokban figyelhető meg: egyre gyakrabban száradnak ki, ami felkészületlenül éri élővilágukat. Az eredmények szerint a kiszáradás miatt a fajok és az egyedek száma csökken, ám az első, rövid idejű kiszáradások után megnő azon fajok aránya a közösségben, amelyek helyben ki tudják várni a víz visszatérését.

2024.05.27. Életstílus

Újfajta csokit találtak ki a svájci tudósok

Ha egy kis boldogsághormonra vágyunk, sokszor hajlamosak vagyunk a csokoládékhoz nyúlni, melyek fogyasztása egyszerre tölt el minket eufóriával és bűntudattal is. Ezt jól tudják Svájcban is, éppen ezért kitaláltak egy egészséges megoldást a csokoládéra. 

2024.05.24. Életstílus

A hangunk is öregedhet

A testünkön markánsabban látszanak az öregedés jelei, ám az idő múlásával a hangunk is változik. De nem csak az idősödés okozhat hangunkban változást, hanem akár az elhízás vagy a reflux is.

2024.05.23. Életstílus

A Pomodoro technikával megkönnyíthetjük a mindennapokat

Az egyre rohanósabb hétköznapokon mindenki érezheti a bőrén, hogy sokszor úgy érzi összecsaptak a feje felett a hullámok, nincs ideje semmire, és kifolyik a kezei közül az idő. Ennek megoldásában segíthet a pomodoro technika. A pomodoro módszer világszerte egyre népszerűbb időgazdálkodási technika, mely tényleg pofonegyszerűen működik, és talán népszerűsége is ebben keresendő.

2024.05.23. Életstílus

Tornagyakorlatok, melyekkel sikeresen csökkenthető a magas vérnyomás

Egy új tanulmány szerint olyan mozgásformákkal csökkenthető leginkább a vérnyomás, melyekkel statikus testhelyzetet kell megtartani testünkkel hosszabb időn keresztül. Ilyen izometrikus gyakorlat a fekvőtámasz, és az arra hajazó planking is, mely során szintén a fekvőtámaszhoz hasonló testhelyzetet kell felvenni, viszont azt ki is kell tartani a levegőben.

2024.05.22. Életstílus