Fül-orr-gégegyógyászat

HIRDETÉS: Mikrobiom – legjobban együtt működünk

Egyre többet olvashatunk a mikrobiom egészségünk megőrzésében játszott szerepéről. A rajtunk és bennünk élő mikroorganizmusok összessége a mikrobióta, kollektív genomjuk pedig a mikrobiom. A mikrobiom kifejezést azonban gyakran használjuk a mikrobióta helyett is. Bár főként baktériumokra gondolunk a téma kapcsán, a mikroorganizmusok alatt nem csak baktériumokat értünk, az aktuálisan velünk élő vírusok, gombák, protozoonok is saját, egyedi mikrobiótánk részei.

Füstmentes jövő: a dohányzás ártalmainak csökkentése az orvosi bizonyítékok fényében

Az alternatív füstmentes technológiák az elmúlt pár évben jelentős, világszerte megfigyelhető változásokat indítottak a dohányzási szokásokban. A kezdetben laborkörülmények között és állatmodelleken vizsgált új technológia egészségre gyakorolt hatásai mára egyre több klinikai vizsgálat és valós életből vett adat alapján is nyomon követhetők. A kutatási kérdés nem kevesebb, minthogy alkalmasak lehetnek-e ezek az alternatív nikotinbeviteli eszközök a dohányzási ártalom és a következményes morbiditás csökkentésére?

A HPV és a fej-nyaki daganatok

„Az egy óriási dolog, hogy Magyarországon is már az iskolás lányokat beoltják HPV ellenes oltóanyaggal, hiszen az egy közismert dolog, hogy a méhnyakrákot a HPV-nek egy bizonyos csoportja okozza. Az kevésbé ismert, hogy nagyon sok más betegséget is okoznak a HPV vírusok.” – Interjú prof. Dr. Tamás László egyetemi tanárral.

Az új irányelv a középfülgyulladással veszélyeztetett gyermekek szűrését javasolja

Az amerikai Fül-orr-gégész Akadémia - Fej és nyaksebészeti Alapítvány (American Academy of Otolaryngology—Head and Neck Surgery Foundation) új irányelvei a serosus középfülgyulladás (effúziós otitis media -OME) kezelési gyakorlatában szemléletváltást javasolnak. A javaslatfrissítés az Otolaryngology–Head and Neck Surgery című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

A HPV és a fej-nyaki daganatok kialakulása

A fej-nyaki rákok kialakulásában – főleg az oropharyngealis és a gégét érintőknél – a dohányzás és az alkoholfogyasztás a legfontosabb rizikótényező, de az USA-ban például jelenleg gyakoribbak a HPV-fertőzéssel kapcsolatos szájrákos megbetegedések, mint a dohányzás miatt kialakuló szájüregi daganatok.1 Nem elhanyagolható kockázati tényezőről van tehát szó: az oropharyngealis laphámrákos esetek nagyjából 70 százalékában mutatható ki a HPV 16-os típusa.2 A HPV elleni védőoltások a jövőben nemcsak a méhnyakrák, hanem a fej-nyaki daganatok megelőzése szempontjából is fontosak lehetnek.