Bőrgyógyászat

A közeljövő terápiái dermatomyositisben

Az egészségügyi állapotok kezelésében elért előrelépések ritkán jelennek meg egyenes vonalban. Gyakran az előrelépés megáll aztán újra megjelenik, és ez alól a cutan lupus és a dermatomyositis (DeM)  kezelésére szolgáló terápiák sem jelentenek kivételt.

2024.03.26. Bőrgyógyászat

Az arthritis psoriatica előjelző biomarkerei?

Arról számoltak be kutatók egy új tanulmányban, hogy 15 génen találtak olyan epigenetikus metilációs markereket, amelyek úgy tűnik, előre jelzik az arthritis psoriatica (PsA) kialakulását. Ez közelebb viheti a tudósokat egy olyan DNS-teszt kifejlesztéséhez, amely előrevetíti, hogy mely pikkelysömörös betegnél fog kialakulni a betegség.

2024.01.24. Bőrgyógyászat

A szájon át szedhető roflumilast alkalmazása pikkelysömörben

A roflumilast a foszfodiészteráz (PDE)-4 célzott gátlója, és már több mint egy évtizede engedélyezték a súlyos krónikus elzáródásos tüdőbetegség kezelésére. A generikus változata az Egyesült Államokban kapható. A PDE-4 részt vesz a pikkelysömör patogenezisében, de a szájon át szedett roflumilast hatékonyságát és biztonságosságát a pikkelysömörös betegek körében korábban még nem vizsgálták.

2023.10.27. Bőrgyógyászat

A podiátriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilja

A podiatriai fertőzések gyakoriak a cukorbetegségben szenvedő és a cukorbetegségben nem szenvedő betegek körében. A biofilm kimutatása segítené a lábfertőzések súlyosságának meghatározását és a kezelésükre irányuló megelőző stratégiákat. A szerzők a podiatriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilját vizsgálták.

2023.10.19. Bőrgyógyászat

Hajhullás és a fogyasztószerek

Aggódniuk kell-e az embereknek az esetleges hajhullás miatt, ha a Wegovy, az Ozempic vagy a Mounjaro gyógyszerek fogyókúrás célú szedése esetén (ahol az utóbbi két gyógyszert off-labelként alkalmazzák) - ahogyan azt nemrégiben néhányan állították a közösségi médiában, és ahogyan arról a hírekben beszámoltak?

2023.06.16. Bőrgyógyászat

Methotrexát és bőrrák kockázat?

A methotrexátot szedő pikkelysömörös betegeknél 2,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki nem-melanomas bőrrák, mint azoknál, akik nem szedték a gyógyszert. A methotrexátot szedő betegeknek a kezelés ideje alatt rendszeres bőrvizsgálatot kell végezni.

2023.05.17. Bőrgyógyászat