Bőrgyógyászat

Ketokonazollal nemcsak a korpásodás és a seborrhoeás dermatitis, de közvetetten akár a hajhullás is kedvezően befolyásolható?

A seborrhoeás dermatitis és a hajas fejbőr korpásodása egy tőről fakadnak. Az állapotok hátterében a bőr mikrobiom változása, a Malassezia sarjadzógombák túlszaporodása mutatható ki. A széles hatásspektrumú antifungális ketokonazol (Nizoral korpásodás ellen 20 mg/g sampon) hatásossága korpásodás és seborrhoeás dermatitis kezelésében alátámasztott. Klinikai adatok arra mutatnak rá, hogy bizonyos esetekben a hajhullás összefüggésben áll a korpásodással és a seborrhoeás dermatitisszel, így a kiváltó kórok kezelése – közvetett módon – a hajhullás kivédésében is reménnyel kecsegtet.

2024.06.11. Bőrgyógyászat

A közeljövő terápiái dermatomyositisben

Az egészségügyi állapotok kezelésében elért előrelépések ritkán jelennek meg egyenes vonalban. Gyakran az előrelépés megáll aztán újra megjelenik, és ez alól a cutan lupus és a dermatomyositis (DeM)  kezelésére szolgáló terápiák sem jelentenek kivételt.

2024.03.26. Bőrgyógyászat

Az arthritis psoriatica előjelző biomarkerei?

Arról számoltak be kutatók egy új tanulmányban, hogy 15 génen találtak olyan epigenetikus metilációs markereket, amelyek úgy tűnik, előre jelzik az arthritis psoriatica (PsA) kialakulását. Ez közelebb viheti a tudósokat egy olyan DNS-teszt kifejlesztéséhez, amely előrevetíti, hogy mely pikkelysömörös betegnél fog kialakulni a betegség.

2024.01.24. Bőrgyógyászat

A szájon át szedhető roflumilast alkalmazása pikkelysömörben

A roflumilast a foszfodiészteráz (PDE)-4 célzott gátlója, és már több mint egy évtizede engedélyezték a súlyos krónikus elzáródásos tüdőbetegség kezelésére. A generikus változata az Egyesült Államokban kapható. A PDE-4 részt vesz a pikkelysömör patogenezisében, de a szájon át szedett roflumilast hatékonyságát és biztonságosságát a pikkelysömörös betegek körében korábban még nem vizsgálták.

2023.10.27. Bőrgyógyászat

A podiátriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilja

A podiatriai fertőzések gyakoriak a cukorbetegségben szenvedő és a cukorbetegségben nem szenvedő betegek körében. A biofilm kimutatása segítené a lábfertőzések súlyosságának meghatározását és a kezelésükre irányuló megelőző stratégiákat. A szerzők a podiatriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilját vizsgálták.

2023.10.19. Bőrgyógyászat