Bőrgyógyászat

Methotrexát és bőrrák kockázat?

A methotrexátot szedő pikkelysömörös betegeknél 2,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki nem-melanomas bőrrák, mint azoknál, akik nem szedték a gyógyszert. A methotrexátot szedő betegeknek a kezelés ideje alatt rendszeres bőrvizsgálatot kell végezni.

2023.05.17. Bőrgyógyászat

Atópiás dermatitis és a környezeti allergének

Az atópiás dermatitist (AD) a bőrgát hibáinak, az immunrendszer diszregulációjának és a külső ingereknek, például allergéneknek, irritáló anyagoknak és mikrobáknak a kombinációja okozza. A környezeti allergének (aeroallergének) szerepe az AD előidézésében továbbra is tisztázatlan. Egy vizsgálat szisztematikusan szintetizálta az allergén immunterápia (AIT) előnyeire és ártalmaira vonatkozó bizonyítékokat az AD esetében.

2023.04.04. Bőrgyógyászat

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben1, Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.

2023.03.31. Bőrgyógyászat

A pikkelysömörös beteg ízületi gyulladása

A célzott biológiai immunterápiák rendkívül hatékonyak a pikkelysömörös betegek bőrbetegségének kontrollálásában, de nem világos, hogy a terápia késlelteti-e a gyulladásos artritisz kialakulását. A vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a gyulladásos artritisz kialakulásáig eltelt időt a pikkelysömörre alkalmazott biológiai terápiában újonnan részesülő betegek körében.

2023.03.27. Bőrgyógyászat

Pikkelysömör és a depresszió

A pikkelysömörben szenvedők közel másfélszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziós tünetektől, és közel kétszer nagyobb valószínűséggel élnek át öngyilkossági gondolatokat azokhoz képest, akiknek nincs ilyen betegségük.

2022.09.22. Bőrgyógyászat

Szívizomgyulladás majomhimlőben?

Egy 31 éves férfi, akinél megerősített majomhimlő-fertőzést állapítottak meg, egy esettanulmány szerint körülbelül egy héttel a majomhimlő tüneteinek megjelenése után akut szívizomgyulladást diagnosztizáltak.

2022.09.20. Bőrgyógyászat