Bőrgyógyászat

Hajhullás és a fogyasztószerek

Aggódniuk kell-e az embereknek az esetleges hajhullás miatt, ha a Wegovy, az Ozempic vagy a Mounjaro gyógyszerek fogyókúrás célú szedése esetén (ahol az utóbbi két gyógyszert off-labelként alkalmazzák) - ahogyan azt nemrégiben néhányan állították a közösségi médiában, és ahogyan arról a hírekben beszámoltak?

2023.06.16. Bőrgyógyászat

Methotrexát és bőrrák kockázat?

A methotrexátot szedő pikkelysömörös betegeknél 2,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki nem-melanomas bőrrák, mint azoknál, akik nem szedték a gyógyszert. A methotrexátot szedő betegeknek a kezelés ideje alatt rendszeres bőrvizsgálatot kell végezni.

2023.05.17. Bőrgyógyászat

Atópiás dermatitis és a környezeti allergének

Az atópiás dermatitist (AD) a bőrgát hibáinak, az immunrendszer diszregulációjának és a külső ingereknek, például allergéneknek, irritáló anyagoknak és mikrobáknak a kombinációja okozza. A környezeti allergének (aeroallergének) szerepe az AD előidézésében továbbra is tisztázatlan. Egy vizsgálat szisztematikusan szintetizálta az allergén immunterápia (AIT) előnyeire és ártalmaira vonatkozó bizonyítékokat az AD esetében.

2023.04.04. Bőrgyógyászat

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben1, Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.

2023.03.31. Bőrgyógyászat

A pikkelysömörös beteg ízületi gyulladása

A célzott biológiai immunterápiák rendkívül hatékonyak a pikkelysömörös betegek bőrbetegségének kontrollálásában, de nem világos, hogy a terápia késlelteti-e a gyulladásos artritisz kialakulását. A vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a gyulladásos artritisz kialakulásáig eltelt időt a pikkelysömörre alkalmazott biológiai terápiában újonnan részesülő betegek körében.

2023.03.27. Bőrgyógyászat