Gasztroenterológia

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.

A kora életkori antibiotikum-használat és a korai vastagbélrák kockázata

A korai stádiumban jelentkező vastagbélrák (EOCRC) világszerte egyre nagyobb számban fordul elő. A potenciális kockázati tényezők gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkezhetnek. Egy vizsgálat a korai életkori tényezők és az EOCRC kockázata közötti összefüggéseket értékelte különös tekintettel a hosszú távú vagy ismétlődő antibiotikum-használatra (LRAU) és annak a genetikai tényezőkkel való kölcsönhatására.

A juvenilis idiopátiás arthritis és a reumatoid arthritis kockázata lisztérzékenységben

A lisztérzékenység számos immunmediált betegséggel társul, de a lisztérzékeny és a juvenilis idiopátiás arthritis (JIA) vagy a rheumatoid arthritis (RA) közötti végleges epidemiológiai összefüggést nem sikerült megállapítani. A JIA és az RA kockázatát számszerűsítettük a lisztérzékeny betegek körében egy népesség-alapú kohorsz segítségével.

Az FDA jóváhagyta az első szájon át szedhető gyógyszert Crohn-betegségre

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a szájon át szedhető Janus kináz (JAK) gátló upadacitinib (Rinvoq, AbbVie) alkalmazását a mérsékelten vagy súlyosan aktív Crohn-betegségben szenvedő felnőttek számára, akiknek az állapota nem reagált megfelelően, vagy akik nem tolerálnak egy vagy több tumor nekrózis faktor (TNF) gátlót - jelentette be a vállalat.

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.

Széklettranszplantáció egy tablettával?

Az első szájon át szedhető, székletből származó mikrobióta-terápia közelmúltbeli jóváhagyása a Clostridioides difficile colitis (CDI) fertőzés kiújulásának megelőzésére üdvözlendő hír volt az orvosok számára, akik azzal a teherrel küzdenek, hogy túl kevés kezelési lehetőségük van a CDI kiújulásának megelőzésére.