Gasztroenterológia

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.

Széklettranszplantáció egy tablettával?

Az első szájon át szedhető, székletből származó mikrobióta-terápia közelmúltbeli jóváhagyása a Clostridioides difficile colitis (CDI) fertőzés kiújulásának megelőzésére üdvözlendő hír volt az orvosok számára, akik azzal a teherrel küzdenek, hogy túl kevés kezelési lehetőségük van a CDI kiújulásának megelőzésére.

Együnk egészségesen tavasszal is!

Az egészséges táplálkozási minták betartása, bizonyos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) bevitele vagy meghatározott élelmiszerek (olajos magvak, hüvelyesek) fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a depressziós és a szorongásos tüneteket, melyek részei lehetnek a tavaszi fáradtságnak.

Tofacitinib vagy vedolizumab colitis ulcerosaban?

A tofacitinib és a vedolizumab összehasonlító adatai colitis ulcerosaban (UC) vonatkozóan hiányoznak. Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a tofacitinib és a vedolizumab hatékonyságát olyan UC-s betegeknél, akik korábban anti-TNF terápiában részesültek.

Antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok vastagbélgyulladásban?

Az antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos bizonyítékok a Crohn-betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC) kockázatával kapcsolatban korlátozottak és ellentmondásosak. Ennek a mendeli randomizációs (MR) vizsgálatnak a célja az volt, hogy megvizsgálja a keringő antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok szintjének okozati összefüggéseit a CD-vel és az UC-vel.

Kihívások a peptikus fekélybetegség kezelésében

A peptikus fekélybetegség világszerte a lakosság 5-10%-át érinti, a magas jövedelmű országokban a közelmúltban csökkent az életprevalencia. A Helicobacter pylori (H.pylori) fertőzés és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) használata a gyomorfekélybetegség legfontosabb kiváltó okai.

Akut gastroenteritises jellemzők az USA-ban

Az akut gasztroenteritisz (AGE) gyakori az USA-ban, évente átlagosan körülbelül egy eset jut egy főre - derül ki egy új epidemiológiai tanulmányból. A tanulmány becslése szerint 10 esetből 1 olyan ember által terjesztett vírusfertőzés, aki tünetmentesen üríti a vírusokat.