Hírek

Kivonták a forgalomból a népszerű antbiotikumot

Három Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulát vont ki a forgalomból a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy minőségi hiba miatt rendelték el a három Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula visszahívását és forgalomból kivonását. 

2024.05.30. Hírek

Az EU egymilliárd eurós állami támogatást hagyott jóvá hat tagállam, köztük Magyarország közös egészségügyi projektjének megvalósítására

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd. 

2024.05.29. Hírek

Európa fürdővizeinek többsége bakteriológiai szempontból biztonságos

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.

2024.05.29. Hírek

Egyre több ember választja a magánegészségügyi szolgáltatást

Az elmúlt 6 hónapban ötből négy ember vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, miközben a válaszadók több mint harmada 50 és 100 ezer forint közötti összeget költött e célra - derült ki a Digital Health Essential megbízásából végzett kutatásból. A jövőben digitális egészségügyi megoldásokat a legtöbben a háziorvosi, a bőrgyógyászati és a sürgősségi ellátás területén, valamint a gyermekgyógyászatban használnának szívesen.

2024.05.28. Hírek

Még mindig népszerűek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, de lassú halált okozhatnak

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek csoportjába tartoznak azok az élelmiszerek, melyeket iparilag állítanak elő és sok sót, tartósítószert, zsírt vagy cukrot tartalmaznak. A gyorsételek, a mirelitek és a készételek világszerte mind megtalálhatóak a boltok polcain, és nagy rájuk a kereslet, ám komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat ezek fogyasztásával. 

2024.05.27. Hírek

Szaglásterápia segíthet a depressziós betegeken

A Semmelweis Egyetem kutatói a szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát vizsgálták és erről szóló eredményeiket nemzetközi szaklapban tették közzé. A több mint 300 ezer emberbevonásával készült felmérés alapján megállapítható, hogy előre lehet tudni ki az, aki hajlamosabb a depresszióra és milyen tényezőkön múlik ez a hajlam. A depresszió miatt évente több mint 700 ezer ember követ el öngyilkosságot világszerte, így ez a betegség nagyon is globális probléma és nem érdemes félállról venni.

2024.05.24. Hírek

Debrecenbe "költöznek" a jövő gyógyszerei

Május 23-25 között Debrecen ad otthont a gyógyszerésztudomány legnagyobb hazai konferenciájának. A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának több oktatója és kutatója is előad majd a Congressus Pharmaceuticus Hungaricus nevű eseményen, ahol főként a gyógyszerészet jövője és a gyógyszerészeti tudományok legújabb eredményei lesznek a témák.

2024.05.22. Hírek