Belgyógyászat

Melyek a fiatalkori demencia módosítható kockázati tényezői

A szélesebb körben ismert kockázati tényezők, mint a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a depresszió mellett egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint a D-vitaminhiány, az emelkedett C-reaktív fehérje (CRP) szint és a társadalmi elszigeteltség növeli a fiatalon jelentkező demencia (YOD) kockázatát.

2024.02.05. Belgyógyászat

A nátrium-glükóz-kotranszport fehérje 2 gátlók pozitív hatása

A nátrium-glükóz-kotranszport fehérje 2 gátlók (SGLT-2s) a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél pozitív összefüggést mutattak mind a renalis, mind a kardiovaszkuláris kimenetellel. Azonban az összefüggés SGLT-2is és a 2-es típusú cukorbetegségben és akut vesebetegségben (AKD) szenvedő betegek körében lévő kimenetel továbbra is tisztázatlan.

2024.01.25. Belgyógyászat

A vastagbélrák fokozott kockázata akut vakbélgyulladás után

Az akut vakbélgyulladás a leggyakoribb sürgősségi műtétet igénylő emésztőrendszeri betegség. A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés Franciaországban. Az akut vakbélgyulladás után a vastagbélrák fokozott kockázata feltételezhető. Egy vizsgálat célja az volt, hogy egy országos elemzésben felmérjék a vakbélgyulladás utáni vastagbélrák miatti kórházi kezelés gyakoriságát.

2024.01.05. Belgyógyászat

Egy új mérés a vesebetegség diagnózisához?

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kifejlesztette az első olyan emberi vizeletszabványt, ami pontosan méri az albumint, azt a biomarkert, amit a kreatininnel együtt használnak a vese értékelésére. Kreatinin mérését támogató szabványok már léteznek. Mostanáig azonban nem léteztek szabványok az emberi vizeletben lévő albuminra; ehelyett ez a szabvány a szérumon alapult. Az ideális standard mindig ugyanabban az anyagban van, mint a klinikai minta - mondta Ashley Beasley-Green bioanalitikai vegyész, aki a NIST vizelet-albumin standardizálási programját vezeti. Ha vizeletmintát küldünk egy laboratóriumba, elvárjuk, hogy a minőségellenőrző anyag is ugyanolyan legyen.

2023.12.29. Belgyógyászat

Metoklopramid orrspray diabéteszes gasztroparézisben

A metoklopramid orrspray-t (MNS) az orális metoklopramid alternatívájaként fejlesztették ki. Korábbi 2. fázisú vizsgálatok bizonyították a diabéteszes gasztroparézisben szenvedő nők tüneteinek csökkentésére vonatkozó hatékonyságát, férfiak esetében viszont nem. Ezen 3. fázisú vizsgálat célja az volt, hogy tovább vizsgálja az MNS biztonságosságát és hatékonyságát placebóval összehasonlítva diabéteszes nők gasztroparézis tüneteinek csökkentésében.

2023.12.28. Belgyógyászat

Jódhiány pajzsmirigy alulműködésben

Világszerte 21 olyan ország van, ahol az étrend nem tartalmaz elegendő jódot. A tartós jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet. Egy vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a jódmérések felhasználhatók-e a jódhiány prevalenciájának a meghatározására a (szubklinikai) pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegeknél egy kontrollcsoporttal összehasonlítva.

2023.12.19. Belgyógyászat

Az adiponektin-peptin arány diszkriminatív értéke COVID-pneumnoniában

Az elhízás a 2019. évi súlyos koronavírusos betegség (COVID-19) kockázati tényezője. A keringő adipokineket összefüggésbe hozták a gyulladásos terheléssel és a felerősített vagy diszregulált immunválaszokkal. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje az adipokinek diszkriminatív képességét a COVID-19 tüdőgyulladás azonosítására és a betegség súlyosságának értékelésére.

2023.12.18. Belgyógyászat