Belgyógyászat

Széklettranszplantáció egy tablettával?

Az első szájon át szedhető, székletből származó mikrobióta-terápia közelmúltbeli jóváhagyása a Clostridioides difficile colitis (CDI) fertőzés kiújulásának megelőzésére üdvözlendő hír volt az orvosok számára, akik azzal a teherrel küzdenek, hogy túl kevés kezelési lehetőségük van a CDI kiújulásának megelőzésére.

2023.05.12. Belgyógyászat

Multicentrikus vizsgálat az empirikusan alkalmazott antibiotikumok nefrotoxicitásáról

A vancomycin és piperacillin-tazobaktám (VPT) egyidejű adásával összefüggésbe hozható akut vesekárosodással (AKI) kapcsolatos bizonyítékok ellentmondásosak, különösen az intenzív osztályon fekvő betegek esetében. Kutatási kérdés volt, vajon van-e különbség az intenzív osztályra való felvételkor gyakran felírt empirikus antibiotikumok (vancomycin és piperacillin-tazobaktám: VPT, vancomycin és cefepim: VC, vancomycin és meropenem: VM) és az akut vesekárosodás között?

2023.05.11. Belgyógyászat

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása

A táplálkozással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség (T2D) globális terhe nem pontosan meghatározott. Egy kockázatbecslési modell 1990-2018 között 184 országban 11 táplálkozási tényező közvetlen és testtömeg-közvetített hatásának tulajdonítható T2D előfordulását becsülte meg a felnőttek körében.

2023.05.05. Belgyógyászat

A magnéziumbevitel és az agytérfogat kapcsolata

A vizsgálatba a UK Biobank (n = 6001) 40-73 év közötti résztvevőit vonták be nemek szerint. A napi magnézium (Mg) bevitel becslésére a táplálékból származó Mg mennyiségét egy online számítógépes, 24 órára visszaemlékező kérdőív segítségével mérték.

2023.05.04. Belgyógyászat

A prediabétesz és a cukorbetegség szűrése az USA-ban

Az Amerikai Preventív Szolgáltatások Munkacsoportja 2021-ben a 35-70 éves, tünetmentes, túlsúlyos/elhízott felnőttek számára ajánlotta a prediabétesz és a cukorbetegség szűrését, tovább csökkentve a 2015-ös ajánlásban szereplő 40 éves korhatárt. Javasolta, hogy a magas cukorbetegség-kockázattal rendelkező faji és etnikai csoportokban fiatalabb életkorban vagy alacsonyabb testtömeg-index mellett fontolják meg a korábbi szűrést.

2023.05.03. Belgyógyászat