Egyéb

A szifilisz felismerése nehéz

Mivel a szifiliszes esetek száma gyorsan emelkedik az Egyesült Államokban és máshol is, a klinikusoknak bele kell húzniuk, amikor egy olyan fertőzés diagnosztizálásáról és kezeléséről van szó, amelyre talán nem fordítanak elég figyelmet.

2024.04.12. Egyéb

Az intraoperatív anémia hatása szívkoszorúér műtét során

A szívkoszorúér áthidaló műtéten (CABG) átesett nők esetében magasabb a műtéti mortalitás, mint a férfiaknál. Egy vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az intraoperatív anémia (nadir intraoperatív hematokrit), a CABG műtéti mortalitás és a nemek közötti összefüggéseket.

2024.04.03. Egyéb

Összetett képet mutat a COVID-19 Európában 2024. elején

"A COVID itt van, és itt is marad" – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, dr. Hans Kluge egy 2024. január 16-i sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, folyamatos éberségre és erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a betegség a politikai és egészségügyi kérdések élén maradjon, miközben a figyelem esetleg más jelentős globális eseményekre terelődik.

2024.02.27. Egyéb

Kockázatos a Paxlovidot immunszuppresszánsokkal bevenni?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) farmakovigilanciai kockázatértékelési bizottsága (PRAC) emlékeztetőt adott ki az egészségügyi szakemberek számára a Paxloviddal kapcsolatos lehetséges súlyos mellékhatásokról, ha azt bizonyos immunszuppresszánsokkal együtt adják.

2024.02.19. Egyéb

Az Epstein-Barr vírus és a sclerosis multiplex: van kapcsolat?

A bostoni Harvard Medical School professzora, Dr. Alberto Ascherio az Epstein-Barr vírus (EBV) és az SM kapcsolatáról szóló, 2022-es, mérföldkőnek számító saját tanulmányának eredményeivel felfegyverkezve azt állítja, hogy a kettő szorosan összefügg. William H. Robinson a Stanford (Kalifornia) Egyetem reumatológusa azonban azt mondja, hogy bár ő is úgy véli, hogy az EBV jelentős szerepet játszik az SM-ben, "valószínűleg egy második találat" - valamilyen más tényező - is szerepet játszik. Miért van az, hogy 95%-unk EBV-vel fertőzött, de végül csak egy kis részhalmazban alakul ki SM vagy más autoimmun betegség?

2024.01.11. Egyéb

Recept nélkül alkalmazott antibiotikumok?

A Nyugat-Balkánon, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában megkérdezettek mintegy harmada használt antibiotikumokat az elmúlt évben recept nélkül - derül ki a Frontiers in Public Health című szaklapban 2023. novemberben közzétett felmérés eredményeiből. Az eredmény rávilágít az antimikrobiális rezisztenciával (AMR) kapcsolatos hiányosságokra az emberek körében, valamint arra, hogy sürgősen fel kell hívni a figyelmet az antibiotikumok helytelen és túlzott használatának következményeire.

2024.01.04. Egyéb

A gerincferdülés újszerű szűrési módszere

Számos gerincferdülés szűrési módszer, például a skoliométer és a Moiré-topográfia áll rendelkezésre a gerincferdülés kimutatására. Egy új tanulmányban a gerincferdülés újabb szűrési módszerét fejlesztették ki, ami egy 3D emberre illeszkedő alkalmazást és egy specifikus testruhát használ.

2023.11.14. Egyéb

Új meningococcus vakcinát engedélyeztek

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezte 2023. októberben a gyermekek és fiatal felnőttek megbetegedését okozó öt leggyakoribb szerocsoport ellen kifejlesztett meningococcus elleni vakcinát.

2023.11.07. Egyéb