Tüdőgyógyászat

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben1, Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.

Kortikoszteroidok hatása COVID-19-ben

A súlyos SARS-CoV-2 pneumóniában szenvedő betegeknél gyakori a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás (VAP). A coVAPid multicentrikus megfigyeléses retrospektív vizsgálat kiegészítő elemzésének célja az volt, hogy felmérje az adjuváns kortikoszteroid-használat és a VAP előfordulása közötti kapcsolatot.

A fiatalkori tüdőrák késői diagnózisa?

Az idősebb tüdőrákos betegek körében előrelépés történt a korai diagnózis és a jobb általános túlélés terén, de a fiatalabb felnőttek nem tapasztalták ugyanezt az előnyt egy új tanulmány szerint. Az 55-80 éves betegeknél tapasztalt javulás valószínűleg összefügg az alacsony dózisú komputertomográfiás tüdőrákszűrés 2013-as bevezetésével.

Interstitiális pneumonia autoimmun jelleggel: mi az, amit a reumatológusoknak tudnia kell?

Ez a narratív áttekintés a reumatológus szakorvosok szerepére összpontosít a beazonosított reumatikus betegség nélküli interstitiális tüdőbetegségben (’interstitial lung disease’; ILD) szenvedő betegek értékelését illetően, és ismerteti az IPAF (interstitialis pneumonia autoimmun jelleggel) jelenlegi klasszifikációs kritériumait, valamint felvázolja az IPAF patho-biológiájával, természetes kórtörténetével, prognózisával és kezelésével kapcsolatos ismereteket. Végezetül a cikk kitér az ismeretbeli hiányosságokra és a jövőbeli kutatási lehetőségekre.