Háziorvostan

Beszédfelismerésen alapuló technológiák a mentális betegségek szolgálatában

A mentális betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalomra, korai felismerésük égető probléma, mégsem jut erre a területre elegendő erőforrás. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás a szakemberek munkáját nagyban segítheti a betegségek diagnosztizálásában, illetve a kontrollvizsgálatok során, és a gyógyszerbeállítást követő állapotváltozások detektálásában támogathatja a szakemberek munkáját.

2023.12.07. Háziorvostan

Új gyógyszer a szülés utáni depresszió kezelésére?

A szülés utáni depresszió (PPD) gyakori perinatális szövődmény, amely kedvezőtlen kimenettel járhat az anyára és a csecsemőre nézve. Egy tanulmány a zuranolon hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta, ami egy szinaptikus és extraszinaptikus GABAA-receptorok pozitív alloszterikus modulátora és neuroaktív szteroid, súlyos PPD-ben szenvedő betegek orális, napi egyszeri dózisban, 14 napos kezeléseként.

2023.12.01. Háziorvostan

A triplex fertőzés gyakorisága nigériai terhesek között

A triplex fertőzések gyakoriságára vonatkozó információk összegyűjtése érdekében a PubMed, a CINAHL és a Google Scholar adatbázisokban történt felmérés nyelvre való tekintet nélkül. Olyan keresőkifejezéseket alkalmaztak, amelyek a humán immunhiány vírusra (HIV), a hepatitis B vírusra (HBV), a hepatitis C vírusra (HCV) és a terhességre vonatkoztak. A HIV, HBV és HCV triplex fertőzésben szenvedő terhes nőket olyan tanulmányokba vonták be, amelyek a triplex fertőzések gyakoriságát is vizsgálták. A meta-analízis elvégzéséhez a Review Manager 5.4.1-et alkalmaztuk. A kritikai értékelés és az elfogultsági eszköz kockázati adatait százalékos arányokban adták meg 95%-os konfidenciaintervallumokkal (95% CI), és a heterogenitás statisztikai mérőszámaként az I2-t használták.

2023.11.23. Háziorvostan

Új tanulmány a tüdőembólia terápiájáról

A tüdőembólia egy olyan potenciálisan életveszélyes állapot, amikor egy vérrög emboliája során elzárja a tüdő véráramlását. Hagyományosan a kezelési lehetőségek közé tartozik a véralvadásgátlóval történő kezelés és súlyos esetekben a sebészeti beavatkozás. Az orvostechnológia közelmúltbeli fejlődése azonban olyan új, minimálisan invazív eljárásokat vezetett be, mint az ultrahang-vezérelt katéteres trombolízis (USCDT) és a mechanikus trombektómia (MT).

2023.11.21. Háziorvostan

A metformin védhet a demenciával szemben?

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a metformin összefüggésbe hozható a demencia előfordulásának csökkenésével, de az összefüggéseket a betegség súlyossága és a felírási trendek összezavarhatják. A metformin kezelés leállítása cukorbetegeknél jellemzően a veseműködési zavar miatt történik, de néha a metforminnal kapcsolatos kevésbé súlyos mellékhatások miatt.

2023.11.20. Háziorvostan

Egy tabu, amelyről beszélni kell!

A vizeletinkontinencia nem csak azért népegészségügyi probléma, mert számos betegség tünete lehet, nem csak azért, mert gyakori, és előfordulási gyakorisága az életkorral emelkedik, hanem azért is, mert tabu róla beszélni. Az erről mégis megnyilvánuló páciensek sokszor stigmatizálva érzik magukat, és azt tapasztalják, hogy problémájukat háziorvosuk sem veszi komolyan.

2023.11.14. Háziorvostan