Háziorvostan

A marihuána és a perifériás artériás betegség szoros kapcsolata

A Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI) 2023 tudományos ülésszakán bemutatták a marihuánafogyasztás és a perifériás artériás betegség (PAD) közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány eredményeit. Az eredmények szerint a marihuánát fogyasztóknál az általános népességhez képest jelentősen nagyobb volt a PAD kialakulásának kockázata.

2023.06.02. Háziorvostan

Kiknél érdemel odafigyelést a magnéziumpótlás?

A magnézium létfontosságú ásványi anyag. Mégis, a fejlett országok lakosságának a magnézium-bevitele elmarad az ajánlottól (1,2). A magnéziumhiány okai között kiemelt helyen említhetők bizonyos életmódbeli faktorok, főként a nyugati típusú táplálkozás, amely révén 30-50 %-kal kevesebb magnézium jut be a szervezetbe, mint a napi beviteli ajánlás (RDA-érték). Emellett, a stressz, a fokozott fizikai igénybevétel, bizonyos alapbetegségek fennállása és egyes gyógyszerek alkalmazása is ahhoz vezethet, hogy negatív eredményű a szervezet magnézium egyenlege (3).

2023.06.01. Háziorvostan

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.

2023.05.30. Háziorvostan

Ígéretes gyógyszer az Alzheimer-kórra

Egy 2. fázisú vizsgálat egy orális antiamiloid hatóanyag potenciális Alzheimer-kór (AK) módosító hatását mutatják, amelyet az AK patológiájának plazma- és képalkotó biomarkereinek pozitív változásai képviselnek.

2023.05.18. Háziorvostan

Széklettranszplantáció egy tablettával?

Az első szájon át szedhető, székletből származó mikrobióta-terápia közelmúltbeli jóváhagyása a Clostridioides difficile colitis (CDI) fertőzés kiújulásának megelőzésére üdvözlendő hír volt az orvosok számára, akik azzal a teherrel küzdenek, hogy túl kevés kezelési lehetőségük van a CDI kiújulásának megelőzésére.

2023.05.12. Háziorvostan

Multicentrikus vizsgálat az empirikusan alkalmazott antibiotikumok nefrotoxicitásáról

A vancomycin és piperacillin-tazobaktám (VPT) egyidejű adásával összefüggésbe hozható akut vesekárosodással (AKI) kapcsolatos bizonyítékok ellentmondásosak, különösen az intenzív osztályon fekvő betegek esetében. Kutatási kérdés volt, vajon van-e különbség az intenzív osztályra való felvételkor gyakran felírt empirikus antibiotikumok (vancomycin és piperacillin-tazobaktám: VPT, vancomycin és cefepim: VC, vancomycin és meropenem: VM) és az akut vesekárosodás között?

2023.05.11. Háziorvostan