Háziorvostan

Otrivin Breathe Clean és Otrivin Rapid Mentol

A mindennapi jó közérzet egyik fontos feltétele az akadálymentes légvétel, ami azonban a levegőben terjedő szennyeződések, allergén anyagok és kórokozók miatt időről időre veszélybe kerülhet. E problémák esetén jó megoldást jelenthet egy hatékony, megbízható orrspray használata. Orrtisztításra az Otrivin Breathe Clean,megfázás, influenza esetén az Otrivin Rapid Mentol. Mit érdemes tudni róluk?

2024.02.22. Háziorvostan

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.

2024.02.20. Háziorvostan

Penicillin allergia: dilemmák a döntéshozatalban

A penicillin allergia egy olyan lenyomat a betegen, ami élete végégig mint egy tetoválás kerül rá, és amit igen nehéz onnan leszedni. Az allergia rendszerint akkor kerül látótérbe először, amikor antibiotikum kezelés szükséges, és legtöbbször sürgető annak felírása. A döntés nehéz, amikor a beteg nincs jól, megoldás kell a kezelésre vonatkozóan, és az alapellátásban tanácstalan az ellátó, mi is lenne a legjobb alternatív szer, ami egyrészt hatékony, másrészt nem fog egyéb galibát okozni.

2024.02.19. Háziorvostan

Kockázatos a Paxlovidot immunszuppresszánsokkal bevenni?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) farmakovigilanciai kockázatértékelési bizottsága (PRAC) emlékeztetőt adott ki az egészségügyi szakemberek számára a Paxloviddal kapcsolatos lehetséges súlyos mellékhatásokról, ha azt bizonyos immunszuppresszánsokkal együtt adják.

2024.02.19. Háziorvostan

A gyulladásos ízületi betegség és a gyermektelenség kapcsolata férfikban

Egy országos, népesség-alapú retrospektív kohorsz vizsgálat a norvég arthritis-regiszterben szereplő, gyulladásos izületi betegségben szenvedő férfi betegeket (n = 10.865) a születési év és a lakóhely szerinti megye alapján 1:5 arányban párosította az országos népesség-nyilvántartásból származó, gyulladásos izületi betegségben nem szenvedő férfiakkal (n = 54.325). A születési adatokat a norvégiai orvosi születési nyilvántartásból nyerték. Összehasonlították az egy férfira jutó gyermekek átlagos számát és a gyermektelen férfiak arányát, valamint elemezték az életkor és a diagnózis évének hatását.

2024.02.07. Háziorvostan

Újdonságok: Long-COVID, 2024

A Long-COVID multiszisztémás betegségben közel 65 millió ember szenvedett és szenved világszerte tekintettel arra, hogy a fertőzött betegek (651 millió) számából a becsült incidencia 10%.

2024.01.31. Háziorvostan

A nátrium-glükóz-kotranszport fehérje 2 gátlók pozitív hatása

A nátrium-glükóz-kotranszport fehérje 2 gátlók (SGLT-2s) a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél pozitív összefüggést mutattak mind a renalis, mind a kardiovaszkuláris kimenetellel. Azonban az összefüggés SGLT-2is és a 2-es típusú cukorbetegségben és akut vesebetegségben (AKD) szenvedő betegek körében lévő kimenetel továbbra is tisztázatlan.

2024.01.25. Háziorvostan

Mik az axiális spondyloarthritis kezelésének sarokkövei az alapellátásban?

Amikor felmerül az axiális spondyloarthritis (SpA) gyanúja, a beteget lehetőség szerint azonnal beutalják reumatológushoz. Ez a folyamat azonban a világ egyes részein több hétig, akár hónapokig is eltart, hogyan kezelhetik addig az alapellátásban dolgozó orvosok az ilyen típusú, krónikus hátfájással küzdő betegeket? Mi az alapellátó orvos szerepe hosszú távon a fenti betegséggel diagnosztizált személy kezelésében? A Medscape Medical News dr. Marina Magrey reumatológus és dr. Debra Leizman általános belgyógyász szakorvos tanácsát kérte.

2024.01.23. Háziorvostan