Háziorvostan

Az agyhártyagyulladás a trigeminális neuralgia kockázati tényezője

Az agyhártyagyulladást a trigeminus neuralgia (TN) új kockázati tényezőjeként emelték ki a kórházi felvételek országos, propensity-matched vizsgálatában. A többváltozós elemzésben a meningitis esélye háromszor nagyobb volt a TN-nel felvett betegeknél, mint a TN nélküli, kontrollcsoportnál. Ez a ritka, krónikus fájdalomzavar az első olyan országos, populáción alapuló vizsgálat, amely azonosítja a kórházi TN-felvételek gyakoriságát az Egyesült Államokban és a TN kialakulásához hozzájáruló kockázati tényezőket.

2024.07.19. Háziorvostan

Tirzepatid és hasnyálmirigy-gyulladás

Belgyógyászati és endokrinológiai konferenciákon olyan esetjelentéseket mutattak be, amelyekben tirzepatidot szedő betegek hasnyálmirigy-gyulladását írják le. Az egyik esetben egy 64 éves beteg meghalt. Dr. Krista Grennan, a floridai Jacksonville-i Mayo Klinika rezidense és munkatársai a halálos szövődményt az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság májusi ülésén bemutatott poszterben ismertették. 

2024.07.17. Háziorvostan

Gyermek kontaktus és pneumococcus fertőződés?

Továbbra is fontos kérdések merülnek fel a pneumococcus közösségben élő, idősebb felnőttekre történő átvitelének forrásaival kapcsolatban. Ez egy kritikus pont a pneumococcus konjugált vakcinák (PCV) gyermekek és idősebb felnőttek körében történő alkalmazásának lehetséges közvetett hatásai megértéséhez.

2024.07.04. Háziorvostan

Egyre több a 60-as éveiben lévő nő csípőtáji törése

Az alacsony csontsűrűséggel élő nők nagyobb valószínűséggel számolnak be a sérülésből adódó, első alkalommal bekövetkező csípőtáji törésről a 60-as éveikben, mint idősebb korban. A kutatók a 2009-2010-es, 2013-2014-es, valamint a 2017-2018-as Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés csípőtöréssel kapcsolatos adatait értékelték.

2024.07.03. Háziorvostan

A savcsökkentő terápia és a migrén

A fejfájás a protonpumpa-gátlók (PPI-k) alkalmazása kapcsán előforduló mellékhatás. A közelmúltban a migrén kifejezetten a PPI-használat egy lehetséges mellékhatásaként jelent meg. Egy kutatás célja az volt, hogy a rendelkezésre álló adatok felhasználásával feltárja a migrén és a súlyos fejfájás előfordulása, valamint a savcsökkentő terápia – beleértve a PPI-ket, a H2-receptor-antagonistákat (H2RA-kat) és a generikus savlekötőket – alkalmazása közötti összefüggést, összehasonlítsa a PPI-k és a H2RA-k okozta kockázatot, valamint felmérje, hogy a savcsökkentő terápia által befolyásolt étrendi változtatások enyhíthetik-e a kockázatot.

2024.06.13. Háziorvostan

Súlyos mellékhatások kockázatának csökkentése a JAK-gátlók alkalmazásakor?

A Janus-kináz-gátlók (JAKi) hatékony terápiás lehetőséget biztosítanak a reumatoid artritisz (RA) kezelésére. A biztonságosságukkal kapcsolatos aggodalmak azonban bizonyos „veszélyeztetett” betegcsoportok esetében azt eredményezték, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2023 januárjában kockázatminimalizáló intézkedéseket vezetett be, amelyek a JAKi felírását bizonyos betegek alcsoportjaira korlátozzák, hacsak nem áll rendelkezésre megfelelő alternatíva.

2024.06.11. Háziorvostan