Kardiológia

Új gyógyszer vérzsírcsökkentésre?

A Silence Therapeutics sikeres, 36. hét utáni eredményeket jelentett be a zerlasiranról, egy hosszú hatású, lipoprotein „a”, Lp(a) szint csökkentésére irányuló, folyamatban lévő 2. fázisú vizsgálatából. A vállalat közleményében elmondta, hogy a vizsgálat a zerlasiránt a placebóval összehasonlítva az Lp(a)-szintek szignifikáns csökkenését mutatta a kiindulási értékhez képest a 36. héten, ami az elsődleges végpont.

2024.04.11. Kardiológia

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.

2024.03.28. Kardiológia

EMA figyelmeztetés: az Omega-3-sav etil-észterek pitvarfibrillációt okozhatnak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága (Farmakovigilanciai Kockázatértékelési Bizottság [PRAC]) 2023. szeptemberi ülésén megerősítette, hogy a pitvarfibrilláció ezentúl gyakori mellékhatásként szerepel majd az omega-3-sav etil-észtereket tartalmazó gyógyszerek alkalmazási előírásában. Amennyiben pitvarfibrilláció alakul ki, a gyógyszer szedését véglegesen abba kell hagyni.

2023.11.06. Kardiológia