Kardiológia

Ideje abbahagyni a magas trigliceridek kezelését? Változnak az idők….

A legújabb bizonyítékok nem igazolták a magas trigliceridszint kezelésének kardiovaszkuláris előnyeit. A PROMINENT vizsgálat - amelyben a pemafibrát sikeresen csökkentette a magas szinteket, nem járt együtt a kardiovaszkuláris események alacsonyabb kockázatával - megerősítette ezt az álláspontot. Itt az ideje, hogy felhagyjunk a magas trigliceridszint mérésével és kezelésével?

2023.04.10. Kardiológia

TAVI vagy sebészet?

Két randomizált vizsgálat összevont elemzése szerint a transzkatéteres aortabillentyű-implantáció (TAVI) szignifikánsan kevesebb bioprotetikai billentyű diszfunkcióval (BVD) járt együtt, mint a sebészi protézis beültetés, a MedStar Heart & Vascular Institute által szponzorált Cardiovascular Research Technologies konferencián nem sokkal a vége előtt ismertetett adatok szerint.

2023.03.21. Kardiológia

Bradyarrhythmia pitvarfibrillációra szűrt betegeknél

A bradyarrhythmiák igen gyakoriak időskorban, és bár ezek a ritmuszavarok kockázati markereket jelenthetnek, felismerésük és kezelésük nem jár együtt a klinikai kimenetel csökkenő gyakoriságával. Egyre nagyobb az érdeklődés a szívritmus-monitorozás és a szubklinikus pitvarfibrilláció (AF) kimutatására szolgáló technológiák iránt, ami a bradyarrhythmiák eseti diagnózisához vezethet.

2023.03.17. Kardiológia

A béta-blokkolók és az erőszak kapcsolata

A béta-adrenerg blokkolót (β-blokkolót) szedő egyéneknél az erőszak csökkenése figyelhető meg azokhoz az időszakokhoz képest, amikor nem szedik a gyógyszert - derül ki egy 2023. január 31-én a PLOS Medicine nyílt hozzáférésű folyóiratban közzétett tanulmányból. Ha az eredményeket más tanulmányok is megerősítik, a β-blokkolók megfontolhatók az agresszió és az ellenséges viselkedés kezelésének egyik módjaként a pszichiátriai betegségekben szenvedő egyéneknél.

2023.02.21. Kardiológia

Új célértékek a vérnyomás kezelésében?

Az Amerikai Családorvosi Akadémia (AAFP) új klinikai gyakorlati útmutatót tett közzé. Kevés olyan dolog van, amit gyakrabban kezelünk, mint a magas vérnyomást, ezért azt gondolnánk, hogy az irányelvek már régen egyértelműek kellenének, hogy legyenek. Kevesebb mint 10 évvel ezelőtt, 2014-ben a JNC 8 (Eighth Joint National Committee) a 60 év alattiak számára 140/90 Hgmm alatti, a 60 év felettiek számára pedig 150/90 Hgmm alatti célértékeket javasolt.

2023.02.20. Kardiológia