Diabetológia

Többen szenvednek krónikus vesebetegségben, mint gondolnánk

Sokkoló adatokról lehet tudni világszerte a krónikus vesebetegséget illetően. Magyarországon a becslések szerint mintegy 1,5 millió vesebeteg él, de ez a szám nem tükrözi hűen a valóságot, ugyanis a CKD-sek (idült vesebetegség) száma aluldiagnosztizáltnak számít, így ennél valójában jóval több is lehet a vesebeteg hazánkban.

2024.03.08. Diabetológia

A DPP-4 gátlók helye a diabéteszes vesebetegek kezelésében

Az inzulin érát követően a 2-es típusú diabétesz kezelésére sorra jelentek meg az orális készítmények, illetve az injekciós, non-inzulin alapú terápiás lehetőségek. Hiába rendelkezünk modern, jól kombinálható készítményekkel, napjainkban a diabétesz kezelése egyáltalán nem egyszerű feladat.

2023.10.20. Diabetológia

Együnk egészségesen tavasszal is!

Az egészséges táplálkozási minták betartása, bizonyos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) bevitele vagy meghatározott élelmiszerek (olajos magvak, hüvelyesek) fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a depressziós és a szorongásos tüneteket, melyek részei lehetnek a tavaszi fáradtságnak.

2023.05.01. Diabetológia

Van értelme a HbA1c-szűrésnek?

A szűrőprogramok a nem diagnosztizált cukorbetegség eseteit hamarabb felderíthetik, mint a tüneti vagy véletlen diagnózis. A szűrőprogramok által a rutinszerű klinikai ellátáshoz képest elért időbeni javulás a diagnózis felállítását illetően azonban nem egyértelmű.

2022.12.29. Diabetológia

Elektrolit-rendellenességek és evészavar?

Az evészavarok fokozott halálozáshoz és csökkent életminőséghez vezetnek. Bár az evészavarok akut megjelenése gyakran jár elektrolit-rendellenességekkel, továbbra sem ismert, hogy az elektrolit-rendellenességek megelőzhetik-e az evészavar jövőbeli diagnózisát.

2022.12.21. Diabetológia

Téli, ünnepi étkezés

Az év végi ünnepek közeledtével, megérkeznek a tradicionális karácsonyi ételek is, a forralt bor, a beigli a hal és velük együtt az emésztőrendszeri túlterheltség. Tudatosággal, némi módosítással elkészítve a fogásokat ez a kellemetlenség elkerülhető, ráadásul nem kerül sokba.

2022.12.16. Diabetológia

GLP-1-analóg már tablettában is

A 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére május óta hazánkban is rendelkezésre áll az első és ezidáig egyetlen tablettás GLP-1-receptor agonista készítmény, a RYBELSUS®. Glükagonszerű peptid-1-analóg (GLP-1-analóg) szer mostanáig csak oldatos injekciós formában létezett.

2022.12.06. Diabetológia

Mindenkinek joga, hogy megfelelő táplálékhoz és dietetikai ellátáshoz jusson

Ma tartotta Budapesten éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.

2022.10.24. Diabetológia