Diabetológia

Együnk egészségesen tavasszal is!

Az egészséges táplálkozási minták betartása, bizonyos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) bevitele vagy meghatározott élelmiszerek (olajos magvak, hüvelyesek) fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a depressziós és a szorongásos tüneteket, melyek részei lehetnek a tavaszi fáradtságnak.

2023.05.01. Diabetológia

Van értelme a HbA1c-szűrésnek?

A szűrőprogramok a nem diagnosztizált cukorbetegség eseteit hamarabb felderíthetik, mint a tüneti vagy véletlen diagnózis. A szűrőprogramok által a rutinszerű klinikai ellátáshoz képest elért időbeni javulás a diagnózis felállítását illetően azonban nem egyértelmű.

2022.12.29. Diabetológia

Elektrolit-rendellenességek és evészavar?

Az evészavarok fokozott halálozáshoz és csökkent életminőséghez vezetnek. Bár az evészavarok akut megjelenése gyakran jár elektrolit-rendellenességekkel, továbbra sem ismert, hogy az elektrolit-rendellenességek megelőzhetik-e az evészavar jövőbeli diagnózisát.

2022.12.21. Diabetológia

Téli, ünnepi étkezés

Az év végi ünnepek közeledtével, megérkeznek a tradicionális karácsonyi ételek is, a forralt bor, a beigli a hal és velük együtt az emésztőrendszeri túlterheltség. Tudatosággal, némi módosítással elkészítve a fogásokat ez a kellemetlenség elkerülhető, ráadásul nem kerül sokba.

2022.12.16. Diabetológia

GLP-1-analóg már tablettában is

A 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére május óta hazánkban is rendelkezésre áll az első és ezidáig egyetlen tablettás GLP-1-receptor agonista készítmény, a RYBELSUS®. Glükagonszerű peptid-1-analóg (GLP-1-analóg) szer mostanáig csak oldatos injekciós formában létezett.

2022.12.06. Diabetológia

Mindenkinek joga, hogy megfelelő táplálékhoz és dietetikai ellátáshoz jusson

Ma tartotta Budapesten éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.

2022.10.24. Diabetológia

Megújult a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége öt éve készítette el az egészséges, hazai felnőtt lakosságnak szóló OKOSTÁNYÉR®-t. A legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozták meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

2022.10.04. Diabetológia