Klinikai onkológia

A vizelet átfogó genomikai profilja az urothelialis hugyhólyagrák diagnózisára

A vizelet átfogó genomikai profilozása (uCGP) a legkorszerűbb (következő generációs) szekvenálást használja az urothelialis hugyhólyagrákkal összefüggő mutációk azonosítására, és a betegség noninvazív diagnosztizálásával, annak fokozatának és a stádiumának előrejelzésével, valamint a kiújulás kockázatának becslésével javíthatja a betegség kimenetelét.

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.

A kora életkori antibiotikum-használat és a korai vastagbélrák kockázata

A korai stádiumban jelentkező vastagbélrák (EOCRC) világszerte egyre nagyobb számban fordul elő. A potenciális kockázati tényezők gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkezhetnek. Egy vizsgálat a korai életkori tényezők és az EOCRC kockázata közötti összefüggéseket értékelte különös tekintettel a hosszú távú vagy ismétlődő antibiotikum-használatra (LRAU) és annak a genetikai tényezőkkel való kölcsönhatására.

Az FDA jóváhagyta a dostarlimabot endometrium carcinoma kezelésére

Az FDA jóváhagyta a dostarlimab-gxly (Jemperli, GlaxoSmithKline) karboplatinnal és paclitaxellel, majd egy hatóanyagú dostarlimabbal történő alkalmazását olyan primer előrehaladott vagy recidiváló endometrium carcinoma kezelésére, amely mismatch repair hiányból fakad, amelyet az FDA által jóváhagyott teszt határoz meg vagy a mikroszatellita-instabilitás magas (MSI-H).

Egy mesterséges intelligenciamodell az emlőrák kockázati mérésére?

A negatív szűrési eredményt követő pontos emlőrák-kockázatbecslés jobb stratégiákat hozhat létre a korai felismerés érdekében. Egy retrospektív megfigyeléses, párosított eset-kontroll vizsgálatot terveztek az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat mammográfiás képadatbázisának felhasználásával 2010 február-2019 szeptemberig.

Valós adatok a súlyos tüdőrákról

A súlyos tüdőrák egy új fogalom, amely olyan beteget ír le, akinek rossz a teljesítményállapota (TÁ; 2-4), de nagy valószínűséggel nagyobb lesz a túlélési esélye egy jobb prognózissal a TÁ pontszámot illetően. Jelenleg azonban nincsenek releváns kutatási vagy valós adatok a súlyos tüdőrákban szenvedőkről, mint például az előfordulási gyakoriság, az ok, a klinikai jellemzők és a kockázati tényezők.

Methotrexát és bőrrák kockázat?

A methotrexátot szedő pikkelysömörös betegeknél 2,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki nem-melanomas bőrrák, mint azoknál, akik nem szedték a gyógyszert. A methotrexátot szedő betegeknek a kezelés ideje alatt rendszeres bőrvizsgálatot kell végezni.