Pszichiátria

A súlyos mentális betegség hatása a daganatos betegség kimenetelére

A súlyos mentális betegségben (SMI) szenvedők várható élettartama az átlagpopulációhoz képest körülbelül 15-20 évvel rövidebb. Az SMI-vel élő, emellett daganatos megbetegedéssel küzdő személyek esetében a halálozási arányok magasabbak, mint az SMI-ben nem szenvedő népesség körében. Ez az áttekintő elemzés a daganatos megbetegedések kimenetelére gyakorolt hatásokkal kapcsolatban fennálló jelenlegi bizonyítékokat vizsgálta abban az esetben, ha a beteget korábban SMI-vel diagnosztizálták.

2024.03.29. Pszichiátria

Észlelés és memória változás Covid-19 után

A 2019-es súlyos akut légzőszervi szindróma 2-es koronavírusa (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) utáni kognitív tünetek jól ismertek. Nem világos, hogy léteznek-e objektíven mérhető kognitív deficitek, és hogy ezek mennyi ideig maradnak fenn.

2024.03.27. Pszichiátria

Csodagyógyszer-e a metformin?

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség első vonalbeli kezeléseként az Egyesült Államokban a legszélesebb körben felírt gyógyszerek közé tartozik. Csak 2021-ben a klinikusok több mint 91 millió alkalommal írták fel a gyógyszert - a 2004-es 40 millióhoz képest.

2024.03.22. Pszichiátria

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.

2024.02.20. Pszichiátria

Iatrogén Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kórt patológiailag az amiloid-béta (Aβ) lerakódása és a hiperfoszforilált tau neurofibrilláris csomói jellemzik az agyi parenchymában és az erekben (mint cerebrális amiloid angiopátia, CAA). Meggyőző genetikai és biomarker bizonyítékok támasztják alá, hogy az Aβ az Alzheimer-kór kiváltó oka.

2024.02.06. Pszichiátria

Melyek a fiatalkori demencia módosítható kockázati tényezői

A szélesebb körben ismert kockázati tényezők, mint a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a depresszió mellett egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint a D-vitaminhiány, az emelkedett C-reaktív fehérje (CRP) szint és a társadalmi elszigeteltség növeli a fiatalon jelentkező demencia (YOD) kockázatát.

2024.02.05. Pszichiátria

Ígéretes vizsgálatok myasthenia gravis kezelésében

A nipokalimab monoklonális antitest dózisfüggő módon javítja a mindennapi életvitelhez kapcsolódó eredményeket, csökkenti a releváns autoantitest-szinteket, és elfogadható biztonságossági és tolerálhatósági profillal rendelkezik általános myasthenia gravisban (gMG) szenvedő betegeknél – amint azt egy II. fázisú vizsgálat eredményei kimutatták.

2024.02.02. Pszichiátria