Pszichiátria

Van kapcsolat a zsigeri és a hasi zsír és az agyi térfogatvesztés között?

A hasi zsír egyre inkább összefüggésbe kerül az agy egészségével. Összesen 10.001 egészséges résztvevőt vizsgáltak egész testre kiterjedő MR-képalkotó protokollal. A FastSurferrel végzett mélytanulás 96 agyi régiót szegmentált. Külön modellek szegmentálták a zsigeri és a bőr alatti hasi zsírt. A hasi zsírtípusok és a normalizált agytérfogatok regressziós elemzéseit értékelték, az életkor és a nem kontrollálása mellett. Logisztikai regressziós modellek határozták meg az agyi teljes szürke- és fehérállomány térfogatvesztésének kockázatát a zsigeri zsír legmagasabb kvartiliséből és ezen agyi térfogatok legalacsonyabb kvartiliséből.

2023.09.27. Pszichiátria

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórban: a neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára. Mivel ezek az új antiamyloid monoklonális antitestek (mAbs) nem elhanyagolható kockázatokkal és kezelési terhekkel járnak, amelyek gyökeresen eltérnek az Alzheimer-kór kezelésének jelenlegi fő pilléreitől, alkalmazásuk hatékony és méltányos átültetése a valós klinikai ellátásba a meglévő munkafolyamatok és infrastruktúra szisztematikus és gyakorlat-specifikus módosítását teszi szükségessé.

2023.09.21. Pszichiátria

A skizofrénia diagnózisát követő halálozás előrejelzői

A skizofréniával diagnosztizált betegek várható élettartama 10-12 évvel alacsonyabb, mint az általános populációban, és a halálozási szakadék a jelek szerint egyre súlyosbodik. E halálesetek közül sok elkerülhető lenne. Egy vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a halálozási arányokat és a halálozási okokat az első pszichózis-epizódot követően, valamint, megvizsgálja, hogy a kiinduláskor vagy a betegség alatt fennálló klinikai jellemzők előre jelezhetik-e a halálozást.

2023.09.13. Pszichiátria

Az éjszakai illat gazdagítás hatása a kognitív funkciókra

Az idősebb felnőttek kognitív vesztesége egyre nagyobb problémát jelent társadalmunkban, és ezért szükség van olcsó, egyszerű és hatékony otthoni kezelések kifejlesztésére. Egy vizsgálatot azzal a céllal végeztek, hogy feltárják az éjszakai illat gazdagítás alkalmazását a kognitív képességek javítására egészséges idős felnőtteknél.

2023.08.24. Pszichiátria

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórra: A neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára.

2023.08.08. Pszichiátria

A multivitaminos kiegészítők javítják az időskori memóriát

A kognitív képességek fenntartása kritikus fontosságú az idősebb felnőttek számára, ugyanakkor jelenleg kevés hatékony stratégia létezik a kognitív hanyatlás lassítására. A multivitaminos kiegészítőket az általános egészség elősegítésére használják; azonban nem világos, hogy kedvezően befolyásolják-e a kognitív funkciókat idősebb korban.

2023.07.27. Pszichiátria

Kognitív visszajelzés hatása az alkoholfogyasztási viselkedésre

Az alkoholfogyasztás világszerte jelentős mértékben hozzájárul a betegségek kialakulásához és a halálozáshoz. Jelentős szakirodalom utal arra, hogy a rövid webalapú beavatkozások, amelyek személyre szabott normatív és/vagy egészségügyi következményekre vonatkozó visszajelzést tartalmaznak, hatékonyan csökkentik az alkoholfogyasztást.

2023.07.25. Pszichiátria

Új gyógyszer az Alzheimer-kór kezelésére: az FDA is támogatja!

Egy vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a lecanemab hatékony, így 2023 elején gyorsított FDA-engedélyt kapott a korai Alzheimer-kór (AK) kezelésére. A vállalatnak egy megerősítő vizsgálatot kellett elvégeznie a termék klinikai előnyeinek igazolására és leírására. A perifériás és központi idegrendszeri gyógyszerek tanácsadó bizottsága összeült, hogy megvitassa ezt a 3. fázisú vizsgálatot (CLARITY-AD).

2023.07.19. Pszichiátria

Az L-metilfolát mint kiegészítő terápia súlyos depresszióban

Az összefoglaló célja az L-metilfolát (LMF) súlyos depressziós rendellenesség (MDD) kiegészítő terápiájaként való alkalmazásának lehetőségeinek vizsgálata, valamint a túlsúlyos/elhízott és krónikus gyulladásban szenvedő betegek jelenlegi kezelési hiányosságainak betöltésében játszott szerepének értékelése.

2023.07.13. Pszichiátria