Reumatológia

A reumatoid artritisz és a Staphylococcus aureus bacteraemia

Az oszteoartikuláris fertőzés (OAI) a Staphylococcus aureus bacteraemia (SAB) rettegett szövődménye, és rossz kimenetellel jár. Egy vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az OAI és a halálozás kockázatát az SAB-ot követően rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő és abban nem szenvedő betegek körében, valamint hogy azonosítsa az OAI kockázati tényezőit az RA-ban szenvedő betegeknél.

2024.05.10. Reumatológia

Mesterséges intelligencia a reumatológiában?

A jövő reumatológusa olyan betegeket fog látni, akiket mesterséges intelligencia (AI) révén, távoli kitelepüléseken elhelyezett ultrahangos szkennerek adatai, illetve az orvos által megadott algoritmusok felhasználásával értékeltek és triázsoltak. A praxisokat széles körben az AI fogja támogatni, ami átvizsgálja a kórlapokat, jegyzeteket készít, kezeli az előzetes engedélyeket és egészségbiztosítási kérdéseket, segít a korábbi diagnózisok felállításában, klinikai vizsgálatokhoz kutat fel betegeket, és talán még egyéb, optimális terápiát is javasol egyes betegek számára.

2024.04.25. Reumatológia

Lokális diclofenac gél kéz-láb szindrómában

A Lokális diclofenac alkalmazása a kapecitabinhoz-kapcsolódó kéz-láb szindróma (HFS) csökkentésében (D-TORCH) III. fázisú randomizált vizsgálatban a helyi alkalmazásra szánt diclofenac szignifikánsan alacsonyabb 2. vagy 3. fokozatú HFS-el járt együtt a placebóhoz képest az orális kapecitabinnal kezelt emlő- és emésztőrendszeri daganatos betegeknél.

2024.04.22. Reumatológia

A közeljövő terápiái dermatomyositisben

Az egészségügyi állapotok kezelésében elért előrelépések ritkán jelennek meg egyenes vonalban. Gyakran az előrelépés megáll aztán újra megjelenik, és ez alól a cutan lupus és a dermatomyositis (DeM)  kezelésére szolgáló terápiák sem jelentenek kivételt.

2024.03.26. Reumatológia

A gyulladásos ízületi betegség és a gyermektelenség kapcsolata férfikban

Egy országos, népesség-alapú retrospektív kohorsz vizsgálat a norvég arthritis-regiszterben szereplő, gyulladásos izületi betegségben szenvedő férfi betegeket (n = 10.865) a születési év és a lakóhely szerinti megye alapján 1:5 arányban párosította az országos népesség-nyilvántartásból származó, gyulladásos izületi betegségben nem szenvedő férfiakkal (n = 54.325). A születési adatokat a norvégiai orvosi születési nyilvántartásból nyerték. Összehasonlították az egy férfira jutó gyermekek átlagos számát és a gyermektelen férfiak arányát, valamint elemezték az életkor és a diagnózis évének hatását.

2024.02.07. Reumatológia

Az arthritis psoriatica előjelző biomarkerei?

Arról számoltak be kutatók egy új tanulmányban, hogy 15 génen találtak olyan epigenetikus metilációs markereket, amelyek úgy tűnik, előre jelzik az arthritis psoriatica (PsA) kialakulását. Ez közelebb viheti a tudósokat egy olyan DNS-teszt kifejlesztéséhez, amely előrevetíti, hogy mely pikkelysömörös betegnél fog kialakulni a betegség.

2024.01.24. Reumatológia

Mik az axiális spondyloarthritis kezelésének sarokkövei az alapellátásban?

Amikor felmerül az axiális spondyloarthritis (SpA) gyanúja, a beteget lehetőség szerint azonnal beutalják reumatológushoz. Ez a folyamat azonban a világ egyes részein több hétig, akár hónapokig is eltart, hogyan kezelhetik addig az alapellátásban dolgozó orvosok az ilyen típusú, krónikus hátfájással küzdő betegeket? Mi az alapellátó orvos szerepe hosszú távon a fenti betegséggel diagnosztizált személy kezelésében? A Medscape Medical News dr. Marina Magrey reumatológus és dr. Debra Leizman általános belgyógyász szakorvos tanácsát kérte.

2024.01.23. Reumatológia