Reumatológia

Metotrexát osteoarthritisben?

A kézízületi gyulladás egy olyan rokkantságot okozó állapot, amelyre kevés hatékony terápia létezik. Egy vizsgálat célja a metotrexát hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata volt 6 hónapos időtartamban kézízületi gyulladásban szenvedő betegek körében.

2023.11.17. Reumatológia

A premenopauzális idiopátiás csontritkulás kezelése

A menopauza előtti idiopátiás csontritkulásban szenvedő nőknél a teriparatid és a denosumab egymást követő alkalmazása utáni biszfoszfonát kezeléssel a csont ásványi sűrűsége (BMD) a denosumab abbahagyását követő első évben megmaradt, egy 2. fázisú vizsgálat kicsi, nem randomizált kiterjesztésének eredményei szerint.

2023.11.16. Reumatológia

A gerincferdülés újszerű szűrési módszere

Számos gerincferdülés szűrési módszer, például a skoliométer és a Moiré-topográfia áll rendelkezésre a gerincferdülés kimutatására. Egy új tanulmányban a gerincferdülés újabb szűrési módszerét fejlesztették ki, ami egy 3D emberre illeszkedő alkalmazást és egy specifikus testruhát használ.

2023.11.14. Reumatológia

A szájon át szedhető roflumilast alkalmazása pikkelysömörben

A roflumilast a foszfodiészteráz (PDE)-4 célzott gátlója, és már több mint egy évtizede engedélyezték a súlyos krónikus elzáródásos tüdőbetegség kezelésére. A generikus változata az Egyesült Államokban kapható. A PDE-4 részt vesz a pikkelysömör patogenezisében, de a szájon át szedett roflumilast hatékonyságát és biztonságosságát a pikkelysömörös betegek körében korábban még nem vizsgálták.

2023.10.27. Reumatológia

A felnőttkori Still-kór kezelése: szakértők bizonyítékokon és konszenzuson alapuló ajánlásai

A felnőttkori Still-kór (AOSD) egy ritka betegség, amelyet láz, kiütés és arthralgia/arthritis jellemez. A legtöbb AOSD-t kezelő orvos Hollandiában évente <5 beteget kezel. Jelenleg nincs nemzetközileg elfogadott kezelési irányelv az AOSD-re. Egy Delphi-panel lebonyolítása során, konszenzus elérésére törekedtek az AOSD-ben szenvedő betegek diagnosztizálási és kezelési stratégiáival kapcsolatban mely eredmények kezelési algoritmus alapjául szolgáltak.

2023.10.12. Reumatológia

A hosszú távú glükokortikoid terápiához társuló opportunista fertőzések kockázata

A glükokortikoidok az orvosi gyakorlatban széles körben alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A szisztémás glükokortikoidok immunszuppresszív hatása és a fertőzésekre való fokozott fogékonysága széles körben ismert. A gyakran alkalmazott dózisfüggő modell azonban nem biztos, hogy pontosan megjósolja a fertőzés kockázatát minden, hosszan-tartó glükokortikoidokkal kezelt betegnél.

2023.10.10. Reumatológia

Kolchicin helye a köszvényes roham megelőzésére és terápiájára - VIDEÓ

A köszvény a reumatológiai gyulladásos kórképek közül az egyik leggyakoribb ízületi betegség, Magyarországon legalább 300 000 beteggel kell számolnunk. Fontos, hogy az orvosok és a betegek megértsék ennek a betegségnek az okait, tüneteit és hatékony kezelési módszereit. Az alábbi fél órás videó bemutatja a köszvény legfontosabb aspektusait, hogy segítse az orvosokat ezen a területen és hasznos információkat nyújtson a kollégák/szakemberek számára.

2023.10.05. Reumatológia

Az FDA jóváhagyta a legelső új gyógyszert egy ritka csontbetegségre

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a palovarotént (Sohonos), a ritka és súlyos fogyatékosságot okozó csontbetegségben, a fibrodysplasia ossificans progressivaban (FOP). Az Egyesült Államokban körülbelül 400, világszerte pedig 900 embert érintő FOP egy autoszomális domináns állapot, amelyben a csontosodás a test olyan kötőszöveti területein alakul ki, ahol normális esetben nincs jelen (heterotóp csontosodás), például a szalagokban, az inakban és a vázizmokban. Ez a mobilitás és a funkciók súlyos korlátozásához vezet olyannyira, hogy az emberek elveszítik az önellátás vagy az öngondoskodás képességét. A legtöbben 30 éves korukra teljesen rokkanttá válnak, és a várható átlagos élettartam 56 év, a halál oka gyakran a mellkas körüli csontképződés, ami korlátozza a légzést.

2023.09.14. Reumatológia