Szülészet-nőgyógyászat

A glutation, mint az öngyilkossági kockázat biomarkere?

Az öngyilkossági kockázat kiemelkedő a lakosságot érintő problémák között, főként a széles körű családi, pszichoszociális és gazdasági hatások miatt. Az öngyilkossági kockázatnak kitett egyének többsége valamilyen mentális zavarral küzd. Számos bizonyíték van arra, hogy a pszichiátriai zavarokat a neuroimmun és neurooxidatív útvonalak aktiválódása kíséri.

A rendszeres magnézium-bevitel várandósság és szoptatás alatt is fontos

A várandósság és a szoptatás időszakában a szervezet magnézium-egyensúlya külön odafigyelést igényel. A terhességgel összefüggő, magas mortalitású és morbiditású állapotok, úgymint a gesztációs diabétesz, a koraszülés, a preeclampsia és az intrauterin növekedés visszamaradása esetén vizsgálatok mutatnak rá a várandósság alatti inadekvát magnézium-ellátottsággal való kapcsolatra (1). Emellett, a magnézium-szupplementáció szerepet kaphat a terhesség alatti migrén és a terhesség alatti lábszárgörcsök megelőzésében, kezelésében (1). A várandós nők 30 %-át érintő lábszárgörcsök kezelésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orális magnézium-pótlást ajánl (2).

Nőtt az anyai halálozási arány?

Az ENSZ-ügynökségek szerdán közzétett jelentése szerint 2020-ban a világ szinte minden régiójában emelkedett vagy stagnált az anyai halálozási ráta, ami jelentős visszaesést jelent a szülés vagy terhesség alatti komplikációk leküzdésére irányuló globális erőfeszítésekben.