Szülészet-nőgyógyászat

WHO jelentés a HPV elleni vakcinák biztonságosságáról

Több évtizedes tapasztalat és erős orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja a HPV elleni immunizáció, különösen a szexuális élet megkezdése előtt beadva. A HPV elleni vakcinák engedélyezése óta több mint 500 millió dózis került beadásra. A WHO rendszeres jelentései szerint a vakcinák* megalapozott biztonságossággal és hatékonysággal rendelkeznek. Az alábbiakban a biztonságosságra helyezett fókusszal összegezzük a HPV elleni immunizációban szerzett eddigi tapasztalatokat. (*Kieg.- Magyarországon csak a 9-komponensű HPV elleni védőoltás érhető el patikai forgalomban.)

Egy, a Lancet-ben megjelent új meta-analízis eredménye szerint világszerte minden harmadik férfi HPV fertőzött lehet.

A szakirodalmi elemzés és meta-analízis 65 tanulmány (n=44 769) eredményeit összegzi összesen 35 ország adatait felhasználva. A hiánypótló eredmények szerint világszerte közel minden harmadik férfi fertőzött valamilyen HPV-törzzsel, és hozzávetőlegesen minden ötödik férfinél egy vagy több magas kockázatú törzs is azonosítható.

Az FDA jóváhagyta a dostarlimabot endometrium carcinoma kezelésére

Az FDA jóváhagyta a dostarlimab-gxly (Jemperli, GlaxoSmithKline) karboplatinnal és paclitaxellel, majd egy hatóanyagú dostarlimabbal történő alkalmazását olyan primer előrehaladott vagy recidiváló endometrium carcinoma kezelésére, amely mismatch repair hiányból fakad, amelyet az FDA által jóváhagyott teszt határoz meg vagy a mikroszatellita-instabilitás magas (MSI-H).

Új terápiás lehetőségek menopauzában?

A fezolinetant (márkanév: Veozah), egy nem ösztrogén-alapú, 45 mg-os, szájon át szedhető olyan gyógyszer, ami az első neurokininreceptor-antagonista, melyet az FDA engedélyezett a menopauza okozta vazomotoros tünetek, köztük a hőhullámok és az éjszakai izzadás kezelésére.

A policisztás ovárium szindróma rövidebb élettartammal jár?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) újabb adatok szerint megrövidítheti a nők élettartamát. A közel 10.000 PCOS-ban szenvedő nő és kontrollcsoport bevonásával végzett finnországi vizsgálatban a PCOS-ban szenvedő nők átlagosan egy évvel korábban haltak meg, mint a hasonló korú társaik, elsősorban a keringési rendszer betegségei, daganat és cukorbetegség miatt.

A menopauza kezelésének buktatói

Az összetett, bioazonos hormonterápia - tablettákban, krémekben vagy pelletekben - a perimenopauza vagy a menopauza tüneteire történő off-label felírása jogi kockázatot jelenthet az orvosok számára, mivel a termékek hatásának nincs tudományos alátámasztása - állítja egy szakértő az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) 2023-as éves ülésén.