Szülészet-nőgyógyászat

Posztmenopauza: 20 éves követéses vizsgálatok eredményei

Az Egyesült Államokban körülbelül 55 millió, világszerte pedig körülbelül 1,1 milliárd nő szenved posztmenopauzában. A klinikai gyakorlat számára a menopauzális hormonterápia, a kalcium- és D-vitamin-kiegészítők, valamint a zsírszegény táplálkozás egészségre gyakorolt hatásairól való tájékoztatás érdekében a Women's Health Initiative (WHI) 1993-1998 között 161.808 posztmenopauzális amerikai nőt (n = 68.132 a klinikai vizsgálatokban) vont be egy  vizsgálatba. A vizsgálat résztvevő a bevonáskor 50-79 év közöttiek voltak, majd 20 évig követték őket.

Terhességi komplikációk és hosszú távú halálozás a nőknél

Komplikációval járó terhesség, például koraszülés vagy preeklampszia esetén nagyobb a kardiometabolikus rendellenességek kockázata a későbbiekben, az érintettek hosszú távú halálozási kockázatáról azonban keveset tudunk. Az ilyen jellegű kockázatok jobb megértésére van szükség a veszélyeztetett nők korai azonosítása, valamint a prevenciós lépések megkönnyítése érdekében.

A szifilisz felismerése nehéz

Mivel a szifiliszes esetek száma gyorsan emelkedik az Egyesült Államokban és máshol is, a klinikusoknak bele kell húzniuk, amikor egy olyan fertőzés diagnosztizálásáról és kezeléséről van szó, amelyre talán nem fordítanak elég figyelmet.