Szülészet-nőgyógyászat

Új gyógyszer a szülés utáni depresszió kezelésére?

A szülés utáni depresszió (PPD) gyakori perinatális szövődmény, amely kedvezőtlen kimenettel járhat az anyára és a csecsemőre nézve. Egy tanulmány a zuranolon hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta, ami egy szinaptikus és extraszinaptikus GABAA-receptorok pozitív alloszterikus modulátora és neuroaktív szteroid, súlyos PPD-ben szenvedő betegek orális, napi egyszeri dózisban, 14 napos kezeléseként.

A triplex fertőzés gyakorisága nigériai terhesek között

A triplex fertőzések gyakoriságára vonatkozó információk összegyűjtése érdekében a PubMed, a CINAHL és a Google Scholar adatbázisokban történt felmérés nyelvre való tekintet nélkül. Olyan keresőkifejezéseket alkalmaztak, amelyek a humán immunhiány vírusra (HIV), a hepatitis B vírusra (HBV), a hepatitis C vírusra (HCV) és a terhességre vonatkoztak. A HIV, HBV és HCV triplex fertőzésben szenvedő terhes nőket olyan tanulmányokba vonták be, amelyek a triplex fertőzések gyakoriságát is vizsgálták. A meta-analízis elvégzéséhez a Review Manager 5.4.1-et alkalmaztuk. A kritikai értékelés és az elfogultsági eszköz kockázati adatait százalékos arányokban adták meg 95%-os konfidenciaintervallumokkal (95% CI), és a heterogenitás statisztikai mérőszámaként az I2-t használták.

A premenopauzális idiopátiás csontritkulás kezelése

A menopauza előtti idiopátiás csontritkulásban szenvedő nőknél a teriparatid és a denosumab egymást követő alkalmazása utáni biszfoszfonát kezeléssel a csont ásványi sűrűsége (BMD) a denosumab abbahagyását követő első évben megmaradt, egy 2. fázisú vizsgálat kicsi, nem randomizált kiterjesztésének eredményei szerint.

Aktív életmóddal az aranyérbetegség ellen - PODCAST

Az aranyérbetegséget az emberiség régóta ismeri, az első orvostörténeti leírás Kr. u. 37-ből származik. Aulo Cornelio Celso római orvos-enciklopédista De Medicina című értekezésének hetedik könyvében foglalkozik a proktológiai betegségekkel, egyebek között az aranyérrel1. Nem tudjuk, hogy akkoriban milyen volt az előfordulási gyakorisága, de ma az aranyér-betegség a végbél leggyakoribb kóros elváltozása. Előfordulása a felnőtt lakosság körében meghaladhatja a 30%-ot, de az 50 éven felülieknél az érintettség az 50%-ot is elérheti2.

Idősebb korban a mammográfia túldiagnosztizált lehet?

Azoknál a nőknél, akiknél 70 éves koruk után történik emlőrákszűrés, jelentős a túldiagnosztizálás kockázata. A túldiagnosztizálás - az olyan daganatok felismerésének és kezelésének kockázata, amelyek soha nem okoztak volna problémát az egyén élete során - egyre inkább az emlőrákszűrés káros hatásaként ismert; a probléma mértéke azonban az idősebb nők körében továbbra is bizonytalan.

WHO jelentés a HPV elleni vakcinák biztonságosságáról

Több évtizedes tapasztalat és erős orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja a HPV elleni immunizáció, különösen a szexuális élet megkezdése előtt beadva. A HPV elleni vakcinák engedélyezése óta több mint 500 millió dózis került beadásra. A WHO rendszeres jelentései szerint a vakcinák* megalapozott biztonságossággal és hatékonysággal rendelkeznek. Az alábbiakban a biztonságosságra helyezett fókusszal összegezzük a HPV elleni immunizációban szerzett eddigi tapasztalatokat. (*Kieg.- Magyarországon csak a 9-komponensű HPV elleni védőoltás érhető el patikai forgalomban.)

Egy, a Lancet-ben megjelent új meta-analízis eredménye szerint világszerte minden harmadik férfi HPV fertőzött lehet.

A szakirodalmi elemzés és meta-analízis 65 tanulmány (n=44 769) eredményeit összegzi összesen 35 ország adatait felhasználva. A hiánypótló eredmények szerint világszerte közel minden harmadik férfi fertőzött valamilyen HPV-törzzsel, és hozzávetőlegesen minden ötödik férfinél egy vagy több magas kockázatú törzs is azonosítható.