Szakma

A marihuána és a perifériás artériás betegség szoros kapcsolata

A Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI) 2023 tudományos ülésszakán bemutatták a marihuánafogyasztás és a perifériás artériás betegség (PAD) közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány eredményeit. Az eredmények szerint a marihuánát fogyasztóknál az általános népességhez képest jelentősen nagyobb volt a PAD kialakulásának kockázata.

Kiknél érdemel odafigyelést a magnéziumpótlás?

A magnézium létfontosságú ásványi anyag. Mégis, a fejlett országok lakosságának a magnézium-bevitele elmarad az ajánlottól (1,2). A magnéziumhiány okai között kiemelt helyen említhetők bizonyos életmódbeli faktorok, főként a nyugati típusú táplálkozás, amely révén 30-50 %-kal kevesebb magnézium jut be a szervezetbe, mint a napi beviteli ajánlás (RDA-érték). Emellett, a stressz, a fokozott fizikai igénybevétel, bizonyos alapbetegségek fennállása és egyes gyógyszerek alkalmazása is ahhoz vezethet, hogy negatív eredményű a szervezet magnézium egyenlege (3).

2023.06.01. Háziorvostan

Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciójának 61. Vándorgyűlése

A kongresszus hagyományosan igyekszik tájékoztatást adni a belgyógyászat újdonságairól, az innovatív diagnosztikai és terápiás lehetőségekről, foglalkozik a kardiovaszkuláris intervenció kérdéseivel, lehetőséget nyújt a dunántúli belgyógyászati osztályok bemutatkozására és a kiemelkedő szakmai eredmények elismerésére. Fő témái között szerepelnek az új, reményteljes onko-hematológiai kezelések és a sokakat érintő infektológiai aktualitások.

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.

2023.05.30. Háziorvostan