Szakma

A demenciára alkalmazott antipszichotikumok kockázata

Az antipszichotikumok használata demenciában szenvedő idős felnőtteknél a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a tüdőgyulladás, a törés, az akut vesekárosodás és egy sor más egészségügyi probléma jelentősen megnövekedett kockázatával hozható kapcsolatba azokkal összehasonlítva, akik nem használnak ilyen gyógyszereket, mutatta ki egy új kutatás.

2024.05.24. Neurológia

A szemaglutid javítja a térdízületi gyulladásos fájdalmat?

A glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) receptor agonista szemaglutid (Wegovy) nemcsak fogyást idézett elő, hanem javította a térdfájdalmat térdízületi artritiszben (OA) és elhízásban szenvedő embereknél, a STEP 9 vizsgálat eredményei szerint. A kiindulási értéktől a 68. hétig a Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) fájdalom-pontszámmal értékelt térdfájdalom átlagos változása a szemaglutid esetében 41,7 pont csökkenést, míg az ezzel párosított placebo esetében 27,5 pont csökkenést mutatott szignifikáns mértékben (p <0,001).

2024.05.23. Radiológia

A védőoltással megelőzhető betegségek száma megugrott: Európa riadót fúj

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint a COVID-19 világjárvány idején tapasztalt csökkenő szintek után a védőoltással megelőzhető betegségek, például a kanyaró és a szamárköhögés száma Európa-szerte aggasztóan megugrott. Az eredményeket az április 21-27. között megrendezésre kerülő 2024. évi Európai Immunizációs Hét részeként tették közzé, és hangsúlyozzák, hogy a közegészség védelme érdekében fokozott oltási kampányokra van szükség.

A Dengue-láz eszkalációja Brazíliában egy globális válságot tükröz

A Flaviviridae családba tartozó Dengue-vírus (DENV) jelentős globális egészségügyi fenyegetést jelent, ami 3,9 milliárd ember által lakott területeket érint. A DENV-t elsősorban az Aedes-szúnyogok, különösen az Aedes aegypti terjesztik, és négy szterotípusuk van (DEN-1, DEN-2, DEN-3 és DEN-4), melyek mindegyike okozhat emberi fertőzést.

2024.05.17. Háziorvostan

Stroke megelőzés pitvarfibrillációban dabigatránnal

A pitvarfibrilláció (AF) növeli a stroke és az elhalálozás rizikóját. A K-vitamin-antagonista hatóanyagok (pl. warfarin) ugyan lehetőséget kínálnak a rizikócsökkentésre, azonban a kontroll terápiával való összehasonlításban emelik a hemorrhagiás események kockázatát. Emellett a K-vitamin-antagonisták alkalmazása nehézségekbe ütközhet gyógyszerekkel és ételekkel kialakuló interakcióik, valamint a rendszeres laboratóriumi monitorozás szükségessége miatt. A dabigatrán mint direkt orális antikoaguláns hatóanyag, a trombin inhibitora, alternatívát kínál a stroke megelőzésére AF-ban1.

2024.05.15. Háziorvostan

Terhességi komplikációk és hosszú távú halálozás a nőknél

Komplikációval járó terhesség, például koraszülés vagy preeklampszia esetén nagyobb a kardiometabolikus rendellenességek kockázata a későbbiekben, az érintettek hosszú távú halálozási kockázatáról azonban keveset tudunk. Az ilyen jellegű kockázatok jobb megértésére van szükség a veszélyeztetett nők korai azonosítása, valamint a prevenciós lépések megkönnyítése érdekében.

A preventív perkután koszorúér-beavatkozás és az optimális gyógyszeres terápia összehasonlítása

Akut koszorúér-szindrómát és hirtelen szívhalált gyakran a lipidekben gazdag ateroszklerotikus koszorúér-plakkok (ún. sérülékeny plakkok) megrepedése és trombózisa okoz, amelyek közül sok nem korlátozza a véráramlást. A sérülékeny plakkok perkután koszorúér-beavatkozással végzett fokális megelőző terápiájának biztonsági és hatékonysági foka a kedvezőtlen kardiális események csökkentésének szempontjából nem ismert. A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy a véráramlást nem korlátozó, sérülékeny plakkok preventív perkután koronária-beavatkozása javítja-e a klinikai kimeneteleket az optimális, de kizárólag gyógyszeres terápiához képest.

2024.05.13. Kardiológia