Szakma

Hét jel, hogy a tél ellenére is az allergia áll nyerésre

Bár a szezonális allergiák ideje mostanra lecsengett, a hideg évszak nem jelenti az allergiák eltűnését. Ilyenkor az időjárásváltozás hatására, különösen a fűtési szezon megkezdésével a levegőbe kerülő szennyeződések, például az állati eredetű korpa, por és a poratkák, illetve a penészgombák veszik át a szerepet a pollenek helyett. Az alábbi jelek a perenniális rhinitis vagy egyéb allergiás betegség kialakultára utalhatnak.

Beszédfelismerésen alapuló technológiák a mentális betegségek szolgálatában

A mentális betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalomra, korai felismerésük égető probléma, mégsem jut erre a területre elegendő erőforrás. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás a szakemberek munkáját nagyban segítheti a betegségek diagnosztizálásában, illetve a kontrollvizsgálatok során, és a gyógyszerbeállítást követő állapotváltozások detektálásában támogathatja a szakemberek munkáját.

2023.12.07. Pszichiátria

Daganat-terápia utáni menopauza menedzselése

A daganat miatt kezelt nőknél "a menopauzával kapcsolatos tünetek a rákellenes terápia egyik leggyakoribb következménye" - mondta Hickey. Ezek a tünetek súlyosbítják a fáradtságot és az alvásproblémákat, és befolyásolhatják a kezelés hatékonyságát is, ami miatt a betegek elhanyagolják a kezelést, vagy akár teljesen abbahagyják azt.

Javuló eredmények enzalutamiddal a biokémiailag recidiváló prosztatarákban

Egy 3. fázisú vizsgálatba olyan prosztatarákos betegeket vontak be, akiknél magas kockázatú biokémiai kiújulás volt, és a prosztata-specifikus antigén megduplázódási ideje legfeljebb 9 hónap volt. A betegeket véletlenszerűen, 1:1:1 arányban vonták be úgy, hogy naponta enzalutamidot (160 mg) és 12 hetente leuprolidot kapjanak (kombinációs csoport), placebót és leuprolidot (csak-leuprolid csoport) vagy enzalutamid-monoterápiát (monoterápiás csoport). Az elsődleges végpont az áttétmentes túlélés volt a kombinációs csoportban, összehasonlítva a csak-leuprolid csoporttal ahogyan azt egy vak, független, központi felülvizsgálat alapján értékelték. A kulcsfontosságú másodlagos végpont az áttétmentes túlélés volt a monoterápiás csoportban a csak-leuprolid csoporttal összehasonlítva. Más másodlagos végpontok a betegek által jelentett eredmények és a biztonságosság voltak.

Új gyógyszer a szülés utáni depresszió kezelésére?

A szülés utáni depresszió (PPD) gyakori perinatális szövődmény, amely kedvezőtlen kimenettel járhat az anyára és a csecsemőre nézve. Egy tanulmány a zuranolon hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta, ami egy szinaptikus és extraszinaptikus GABAA-receptorok pozitív alloszterikus modulátora és neuroaktív szteroid, súlyos PPD-ben szenvedő betegek orális, napi egyszeri dózisban, 14 napos kezeléseként.

A Tai Chi Chuan képzés klinikai hatékonysága a globális kognícióra

Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a kognitívan megerősített tai chi chuan, a standard tai chi chuan és a nyújtógyakorlatok hatékonyságát a globális kogníció javításában és a kettős feladatú járás költségeinek csökkentésében az enyhe kognitív károsodással (MCI) vagy önbevallás szerint memóriaproblémákkal küzdő idős felnőtteknél.

2023.11.29. Pszichiátria