Gyermekgyógyászat

Bizonyítékalapú útmutató az akut fogászati fájdalom csökkentésére gyermekkorban

Az Amerikai Fogászati Egyesület Tudományos Tanácsa, az Amerikai Fogászati Egyesület Tudományos és Kutatóintézete, a Pittsburghi Egyetem Fogorvosi Iskolája és a Pennsylvaniai Egyetem Integratív Globális Szájegészségügyi Központja által összehívott irányelvekkel foglalkozó testület szakirodalmi áttekintést és meta-analízist végzett, és bizonyítékokon alapuló ajánlásokat fogalmazott meg az 1 vagy több egyszerű és sebészi foghúzást követő akut fogfájdalom farmakológiai kezelésére, valamint a gyermekkori (< 12 éves) pulpa (fogbél) - és furkáció (szétválás) - vagy periapikális betegségekkel összefüggő fogfájás ideiglenes kezelésére (azaz amikor a végleges fogászati kezelés nem áll azonnal rendelkezésre).

Az FDA jóváhagyta a legelső új gyógyszert egy ritka csontbetegségre

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a palovarotént (Sohonos), a ritka és súlyos fogyatékosságot okozó csontbetegségben, a fibrodysplasia ossificans progressivaban (FOP). Az Egyesült Államokban körülbelül 400, világszerte pedig 900 embert érintő FOP egy autoszomális domináns állapot, amelyben a csontosodás a test olyan kötőszöveti területein alakul ki, ahol normális esetben nincs jelen (heterotóp csontosodás), például a szalagokban, az inakban és a vázizmokban. Ez a mobilitás és a funkciók súlyos korlátozásához vezet olyannyira, hogy az emberek elveszítik az önellátás vagy az öngondoskodás képességét. A legtöbben 30 éves korukra teljesen rokkanttá válnak, és a várható átlagos élettartam 56 év, a halál oka gyakran a mellkas körüli csontképződés, ami korlátozza a légzést.

A kora életkori antibiotikum-használat és a korai vastagbélrák kockázata

A korai stádiumban jelentkező vastagbélrák (EOCRC) világszerte egyre nagyobb számban fordul elő. A potenciális kockázati tényezők gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkezhetnek. Egy vizsgálat a korai életkori tényezők és az EOCRC kockázata közötti összefüggéseket értékelte különös tekintettel a hosszú távú vagy ismétlődő antibiotikum-használatra (LRAU) és annak a genetikai tényezőkkel való kölcsönhatására.

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.