Gyermekgyógyászat

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.

Az invazív pneumococcus megbetegedések epidemiológiája: tanulságos adatok

Az ausztrál immunizálási ütemtervben 13-valens pneumococcus konjugált vakcinát (PCV13) használnak, míg Új-Zélandon (NZ) 2017-ben a PCV13-ról 10-valens PCV-re (PCV10) tértek át. Új-Zélandon a 19A szerotípusos (a PCV10-ben nem szereplő) megbetegedések száma 2017 óta növekszik. Egy tanulmányban összehasonlították az invazív pneumococcus betegségek (IPB) epidemiológiáját Ausztrália és Új-Zéland között 2017-2021-es időszakban, az IPD előfordulási arányokat, és felmérték a 19A szerotípus arányát, valamint rétegezték etnikai hovatartozás és az életkor szerint.

Gyermekkori melanoma? Mit is kell erről tudnunk?

A melanoma előfordulása ritka, különösen a pubertás kor előtt. A világon a melanomáknak mindössze 1-2%-a fordul elő gyermekeknél - mondta Dr. Piggott, a San Diegó-i Scripps MD Anderson Rákközpont gyermekbőrgyógyásza a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedéseiről szóló éves konferencián.

Ennivaló nikotin?

Egy nemrégiben Dél-Kalifornia középiskoláiban végzett felmérés szerint a 9. és 10. osztályosok több mint 3%-a kipróbálta már a nem terápiás nikotinos rágógumit, gumicukrot, tablettát vagy cukorkát.