Neurológia

Ígéretes gyógyszer az Alzheimer-kórra

Egy 2. fázisú vizsgálat egy orális antiamiloid hatóanyag potenciális Alzheimer-kór (AK) módosító hatását mutatják, amelyet az AK patológiájának plazma- és képalkotó biomarkereinek pozitív változásai képviselnek.

2023.05.18. Neurológia

Fiatalkori stroke és a daganatok?

A stroke lehet egy rejtett daganatos megbetegedés első megnyilvánulása, vagy a későbbi életkorban a megnövekedett daganatok kockázatának indikátora. Az adatok azonban, különösen a fiatalabb felnőttekre vonatkozóan, korlátozottak.

2023.04.19. Neurológia

Tumor kezelési mezők sugárzással a glioblasztóma esetében

Tekintettel arra, hogy jelenleg folyamatban van egy 3. fázisú klinikai kutatás a glioblasztómás (GBM) betegeknél az egyidejű kemoradiáció és a tumor kezelési mezők (TTFields) potenciális előnyeit vizsgálja, az alábbi narratív áttekintés szolgál az ezen megközelítést támogató jelenlegi bizonyítékokra.

2023.03.28. Neurológia

D-vitaminnal gyógyítható lesz a demencia?

Annak ellenére, hogy a D-vitamin-hiány a demencia előfordulásával összefüggésbe hozható, a pótlásának a szerepe nem egyértelmű. Egy tanulmány prospektív módon vizsgálta a D-vitamin-pótlás és a demencia előfordulása közötti összefüggéseket a Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ 12.388 demenciamentes személyénél.

2023.03.16. Neurológia