Neurológia

A savcsökkentő terápia és a migrén

A fejfájás a protonpumpa-gátlók (PPI-k) alkalmazása kapcsán előforduló mellékhatás. A közelmúltban a migrén kifejezetten a PPI-használat egy lehetséges mellékhatásaként jelent meg. Egy kutatás célja az volt, hogy a rendelkezésre álló adatok felhasználásával feltárja a migrén és a súlyos fejfájás előfordulása, valamint a savcsökkentő terápia – beleértve a PPI-ket, a H2-receptor-antagonistákat (H2RA-kat) és a generikus savlekötőket – alkalmazása közötti összefüggést, összehasonlítsa a PPI-k és a H2RA-k okozta kockázatot, valamint felmérje, hogy a savcsökkentő terápia által befolyásolt étrendi változtatások enyhíthetik-e a kockázatot.

2024.06.13. Neurológia

A demenciára alkalmazott antipszichotikumok kockázata

Az antipszichotikumok használata demenciában szenvedő idős felnőtteknél a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a tüdőgyulladás, a törés, az akut vesekárosodás és egy sor más egészségügyi probléma jelentősen megnövekedett kockázatával hozható kapcsolatba azokkal összehasonlítva, akik nem használnak ilyen gyógyszereket, mutatta ki egy új kutatás.

2024.05.24. Neurológia

Stroke megelőzés pitvarfibrillációban dabigatránnal

A pitvarfibrilláció (AF) növeli a stroke és az elhalálozás rizikóját. A K-vitamin-antagonista hatóanyagok (pl. warfarin) ugyan lehetőséget kínálnak a rizikócsökkentésre, azonban a kontroll terápiával való összehasonlításban emelik a hemorrhagiás események kockázatát. Emellett a K-vitamin-antagonisták alkalmazása nehézségekbe ütközhet gyógyszerekkel és ételekkel kialakuló interakcióik, valamint a rendszeres laboratóriumi monitorozás szükségessége miatt. A dabigatrán mint direkt orális antikoaguláns hatóanyag, a trombin inhibitora, alternatívát kínál a stroke megelőzésére AF-ban1.

2024.05.15. Neurológia

Az epilepszia és a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és halálozás kockázata: egy populáció-alapú tanulmány

Epilepsziás embereknél (PWE) a gyanú szerint fokozottan fennáll a súlyos COVID-19 kockázata. Fontos ennek a kockázatnak a megismertetése az érintettekkel, a tervezhető egészségügyi ellátás a és gondozás érdekében is. A tanulmány készítői megvizsgálták, hogy a PWE-k esetében nagyobb-e a kockázata annak, hogy ezek a betegek COVID-19 miatt kórházba kerülnek vagy meghalnak.

2024.04.16. Neurológia

Az új meningococcus elleni védőoltások ütemezése

A meningococcus-fertőzés mind az öt fő szerocsoportja ellen engedélyezett, első ötkomponensű vakcina egy új kutatás szerint arra készteti a klinikusokat, hogy meghatározzák az oltás optimális idejét. A vakcinák az elmúlt 20 évben nagymértékben hozzájárultak az invazív meningococcus-fertőzések arányának csökkenéséhez a serdülők körében, az új készítmény pedig, ami a baktérium minden fő típusát lefedi, segíthet javítani az oltási lefedettséget és még alacsonyabbra szorítani a fertőzési arányt – számolt be a Gregory Zimet, az Indiana University School of Medicine Indianapolis (Indiana állam) gyermekgyógyászati tanszékének senior szerzője által vezetett kutatócsoport.

2024.04.15. Neurológia

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.

2024.03.28. Neurológia

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.

2024.02.20. Neurológia

A policisztás ovárium szindróma és az agyi egészség mutatóinak összefüggései

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy gyakori reprodukciós rendellenesség, ami az élet korai szakaszában kedvezőtlen kardiometabolikus profillal jár együtt. Egyre több bizonyíték köti össze a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, például a cukorbetegséget és a magas vérnyomást a kognitív öregedés felgyorsulásával. Kevesebbet tudunk azonban a PCOS-ről és az agy egészségével való kapcsolatáról, különösen a középkorúak esetében. Egy vizsgálat célja z volt, hogy elemezze a PCOS és a középkorú személyek kognitív funkcióit, valamint az agyi MRI leletek közötti lehetséges összefüggéseket.

2024.02.09. Neurológia

Iatrogén Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kórt patológiailag az amiloid-béta (Aβ) lerakódása és a hiperfoszforilált tau neurofibrilláris csomói jellemzik az agyi parenchymában és az erekben (mint cerebrális amiloid angiopátia, CAA). Meggyőző genetikai és biomarker bizonyítékok támasztják alá, hogy az Aβ az Alzheimer-kór kiváltó oka.

2024.02.06. Neurológia