covid

Észlelés és memória változás Covid-19 után

A 2019-es súlyos akut légzőszervi szindróma 2-es koronavírusa (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) utáni kognitív tünetek jól ismertek. Nem világos, hogy léteznek-e objektíven mérhető kognitív deficitek, és hogy ezek mennyi ideig maradnak fenn.
2024.03.27. Pszichiátria

A monovalens új COVID-vakcinák kiszorítják a korábbi kétkomponensű vakcinákat

A COVID-vakcinák idén új formulát kapnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2023. szeptember 11-én bejelentett döntése szerint, ami a jelenleg keringő változatokra összpontosítja az erőfeszítéseket. A lépés kiszorítja a forgalomból a tavalyi kétkomponensű vakcinákat, mivel azok használatát a továbbiakban nem engedélyezik az Egyesült Államokban.
2024.01.02. Háziorvostan

A koronavírus legújabb variánsáról jelentett a WHO

Érdekes változatnak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a JN.1-es koronavírustörzset. A szervezet kedden jelentett az új variánsról, amelyről annyit mondtak, hogy jelenlegi információik szerint nem jelent nagy kockázatot a közegészségügyre.
2023.12.21. Hírek

Az adiponektin-peptin arány diszkriminatív értéke COVID-pneumnoniában

Az elhízás a 2019. évi súlyos koronavírusos betegség (COVID-19) kockázati tényezője. A keringő adipokineket összefüggésbe hozták a gyulladásos terheléssel és a felerősített vagy diszregulált immunválaszokkal. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje az adipokinek diszkriminatív képességét a COVID-19 tüdőgyulladás azonosítására és a betegség súlyosságának értékelésére.
2023.12.18. Tüdőgyógyászat