szemészet

Új eljárással kezelik a zöldhályogot a Semmelweis szemészet klinikáján

Magyarországon elsőként gyógyítják vágás nélkül, lézersebészeti eljárással a zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Az eljárást három éve alkalmazzák egy kutatási program keretében, és eddig 70 páciens látását sikerült megmenteni. Most bárki jelentkezhet az ingyenes, úgynevezett femtoszekundum lézeres glaukómaműtétre, aki elmúlt 40 éves, magyar állampolgár, enyhe látótérkárosodása és diagnosztizált látóidegfő-kimélyülése van, de eddig nem kezelték műtéti úton a problémáját.
2023.08.24. Hírek

Az intravitreális injekciós szövődmények

Egy áttekintés rávilágít mind az intravitreális injekciós eljárás, mind a különböző intravitreális gyógyszerek, köztük az antivaszkuláris endoteliális növekedési faktorok, antibiotikumok, vírusellenes szerek, gombaellenes szerek, methotrexát és szteroidok szövődményeire. Az endophthalmitis arányának csökkentésére szolgáló technikák is szóba kerülnek.
2022.08.22. Szemészet

Frissített ajánlás gyermekkori uveitis kezelésére

A gyermekkori uveitis-szel foglalkozó multinacionális interdiszciplináris munkacsoport (’Multinational Interdisciplinary Working Group for Uveitis in Childhood’; MIWGUC) frissen kiadott ajánlása szerint a juvenilis idiopathiás arthritishez (JIA) társult uveitis (JIAU) és az idiopathiás krónikus anterior uveitis (CAU) kezelésében a glükokortikoidoknak áthidaló terápiának kellene lenniük.
2022.07.20. Szemészet

Lokális szteroidok és a ptosis

Miért állhat összefüggésben a lokális kortikoszteroidok instillálása a ptosis súlyosabb formájával és a sikertelen ptosis-helyreállítás magasabb arányával?
2022.01.24. Szemészet

Koffeinfogyasztás és a glaukóma kockázat?

Egy nemzetközi, multicentrikus vizsgálat szerint a napi szinten nagy mennyiségben elfogyasztott koffein több mint háromszorosára növelheti a glaukóma kockázatát azoknál, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy magasabb szemnyomás alakuljon ki náluk.
2021.09.22. Szemészet

Reménysugár a macula degeneráció kezelésében?

Kutatók megállapították, hogy az életkorral összefüggő makuladegeneráció (age-related macular degeneration, AMD) kezelése levodopával egy biztonságos és könnyen hozzáférhető, Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerrel stabilizálta és javította látásukat.
2021.09.02. Szemészet