Gyermekkori ágybavizelés

Enuresis nocturna, székrekedés, funkcionális húgyhólyag működési zavarok

Az éjszakai bepisilés más húgyhólyag működési, vizelet- és székletürítési zavarokkal (elsősorban székrekedéssel) is társulhat. Az ilyen, ún. non-monosymptomas enuresis nocturna eseteiben a kezelés ezért részben (és a legtöbb esetben elsőként) a húgyhólyag és/vagy a székletürítési zavar megoldását célozza, hiszen ez az EN hatékony kezelésének is a feltétele.

Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) és a pszichológiai kórképek – ok, következmény vagy véletlen?

Az éjszakai bepisilést (EN) hosszú ideig pszichiátriai betegségnek tartották. Ez a nézet alapjaiban változott meg, amikor a kutatások igazolták, hogy az EN létrejöttében az éjszakai polyuria (a vasopressin hiány következményeként), a detrusor izomzat éjszakai hyperaktivitása és az alvás-ébreszthetőség eltérései (high arousal treshold) is alapvető szerepet játszanak.

Az enuresis nocturna kezelése

Az enuresis nocturna kezelésének elsődleges célja a gyermekre nehezedő pszichés teher és szorongás, illetve a környezeti elvárások csökkentése. Ennek része a szülők felvilágosítása is a bevizelés lehetséges okairól.

Az enuresis nocturna pszichológiai vonatkozásai

Míg korábban az enuresis nocturnát egy jóindulatú betegségnek tekintettük, amely évi 15 %-os valószínűséggel spontán gyógyul, az utóbbi évek kutatásai egyre inkább megkérdőjelezik ezt a vélekedést. A felnőttek több, mint 1 %-ánál fennmarad az alvás közbeni enuresis, vagyis a gyermekek egy része soha nem „növi ki” a problémát.

Az enuresis nocturna definíciója, osztályozása és komorbiditásai

Enuresis nocturnának az ötéves kor felett tartósan fennálló, rendszeresen előforduló, akaratlan éjszakai vizeletürítést tekintjük. Primer enuresisről beszélünk akkor, ha a gyermek élete folyamán ötéves korig nem alakul ki a stabil, megbízható ágytisztaság, vagy egy hat hónapnál rövidebb száraz időszak után újra megjelenik az akaratlan éjszakai bevizelés.