Infektológia

Amit a West-Nile vírusról tudni érdemes

A nyugat-nílusi vírust (WNV) Uganda West Nile tartományában írták le először, neve innen származik. Ez az RNS vírus a Flavivírusok nemzetségébe tartozik. A vírusfertőzést főként a Culex szúnyogok terjesztik, melyek fertőzött madarak vérét szívják és csípésükkel viszik tovább a fertőzést. A vírusfertőzést az embereken kívül elsősorban a lovak kapják meg. Ritka esetben vértranszfúzióval, szervtranszplantációval, illetve szülés során vihető át a fertőzés.

2024.09.17. Infektológia

Valós adatok az RSV elleni védőoltás biztonságosságáról terhességben

Az anyák légúti szinciális vírus (RSV) elleni oltása a terhesség késői szakaszában újszülöttjeik védelme érdekében nem jár a koraszülés vagy más rossz kimenetel fokozott kockázatával - derül ki a Weill Cornell Medicine és a NewYork-Presbyterian kutatóinak tanulmányából. A csecsemők különösen érzékenyek a vírusra, ami súlyos alsó légúti megbetegedést okozhat.

2024.09.06. Infektológia

Tüdőgyulladás és antipszichotikum kapcsolata

Az antipszichotikus gyógyszereket (különösen a klozapint) megfigyelésen alapuló vizsgálatok során összefüggésbe hozták a tüdőgyulladással. Az antipszichotikum-használat és az esetleges tüdőgyulladás közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmányok ellenére továbbra sem világos, hogy az antipszichotikum alkalmazása milyen mértékben jár együtt a tüdőgyulladás fokozott kockázatával, hogy léteznek-e dózis-reakció összefüggések, és hogy mely hatóanyagok köthetők leginkább az esetleges tüdőgyulladáshoz.

2024.09.05. Infektológia

Felesleges az antibiotikum kezelés kötőhártya-gyulladás esetén?

A kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyermekek több mint kétharmada kapott antibiotikumot az első ambuláns ellátást követő első napon; azonban a kontroll vizsgálatok és az újabb antibiotikumok szedése a kezeléstől függetlenül ritkák voltak, ami arra utal, hogy az antibiotikumok elmaradása nem feltétlenül vezet további egészségügyi ellátás igénybevételéhez.

2024.08.09. Infektológia

Gyermek kontaktus és pneumococcus fertőződés?

Továbbra is fontos kérdések merülnek fel a pneumococcus közösségben élő, idősebb felnőttekre történő átvitelének forrásaival kapcsolatban. Ez egy kritikus pont a pneumococcus konjugált vakcinák (PCV) gyermekek és idősebb felnőttek körében történő alkalmazásának lehetséges közvetett hatásai megértéséhez.

2024.07.04. Infektológia

A védőoltással megelőzhető betegségek száma megugrott: Európa riadót fúj

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint a COVID-19 világjárvány idején tapasztalt csökkenő szintek után a védőoltással megelőzhető betegségek, például a kanyaró és a szamárköhögés száma Európa-szerte aggasztóan megugrott. Az eredményeket az április 21-27. között megrendezésre kerülő 2024. évi Európai Immunizációs Hét részeként tették közzé, és hangsúlyozzák, hogy a közegészség védelme érdekében fokozott oltási kampányokra van szükség.

2024.05.22. Infektológia