Urológia-andrológia-uroonkológia

A prosztata-specifikus antigén prosztatarákban

A prosztata-specifikus antigén (PSA) sikertelenségéig eltelt rövidebb időintervallum rosszabb klinikai kimenetellel jár; az ezt az állapotot meghatározó konkrét tényezők azonban továbbra sem ismertek. A PSA-hiányig tartó rövid időintervallum tényezőinek értékelése annak érdekében, hogy be lehessen azonosítani a betegeket a kezelés eszkalációját célzó randomizált klinikai vizsgálatok számára.

A vizelet átfogó genomikai profilja az urothelialis hugyhólyagrák diagnózisára

A vizelet átfogó genomikai profilozása (uCGP) a legkorszerűbb (következő generációs) szekvenálást használja az urothelialis hugyhólyagrákkal összefüggő mutációk azonosítására, és a betegség noninvazív diagnosztizálásával, annak fokozatának és a stádiumának előrejelzésével, valamint a kiújulás kockázatának becslésével javíthatja a betegség kimenetelét.

A körülmetélés védelmet nyújthat a HIV ellen?

A 124 férfi közül, akiket a körülmetélésre jelöltek ki, egy randomizált, kontrollált vizsgálat 12 hónapja alatt nem történt szerokonverzió, míg a kontrollcsoport 123 tagja közül öt férfi fertőződött meg HIV-vel (p=0,025), jelentette Dr. Huachun Zou, a sencseni Sun Yat-Sen Egyetem munkatársa. Ez az első randomizált, kontrollált vizsgálat, amely bizonyítja az önkéntes orvosi férfi körülmetélés hatékonyságát a HIV megelőzésében a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében - mondta Zou a Nemzetközi AIDS Társaság HIV konferenciáján.

Biztonságos-e a metotrexát azon férfiak számára, akik még gyermeket nemzenének?

A jelenlegi tudományos bizonyítékok továbbra is ellentmondásosak annak eldöntésében, hogy az aktív apává válási szándékkal rendelkező férfiakat metotrexáttal (MTX) kell-e kezelni. Egy vizsgálat célja az MTX heretoxicitási profiljának prospektív értékelése volt, a férfi termékenység több markerére, köztük a sperma paramétereire és a spermium DNS-fragmentációs indexére (sDFI) összpontosítva.

Melyik a jobb prosztata biopsziás módszer?

Az Amerikai Urológiai Társaság (AUA) és az Urológiai Onkológiai Társaság (SUO) először foglalt állást a prosztata elváltozással rendelkező férfiaknál elvégzendő biopszia típusával kapcsolatban, mind a transzperineális, mind a transzrektális biopsziát támogatva, ahelyett, hogy az egyiket választanák a másik helyett.

Iránymutatások a prosztatarákról: 1. rész: Szűrés, diagnózis és helyi kezelés

Az Európai Urológiai Társaság, az Európai Nukleáris Medicina Szövetség, az Európai Sugárterápiás és Onkológiai Társaság, az Európai Urogenitális Radiológiai Társaság, a Nemzetközi Geriátriai Onkológiai Társaság a klinikailag lokalizált prosztatarák (PCa) szűréséről, diagnózisáról és helyi kezeléséről szóló iránymutatásának összefoglalása.