Fertőtlenítés

Használati tárgyak veszélyei a rendelőben: orvosi műszerek

A háziorvosi rendelőkben a napi betegellátási rutin során számos eszközt, személyes tárgyat érint meg az egészségügyi dolgozó. Minden egyes tárgy érintése fertőzés átvitelének veszélyét rejti magában. Hogyan is lehet minimálisra csökkenteni a fertőzés átvitelének rizikóját ezeken a tárgyakon?

2024.03.04. Fertőtlenítés

Hatékony eszköz- és felületfertőtlenítés: mit kell másképp csinálni a COVID-érában?

A megelőző fertőtlenítés a COVID-19 járvány előtti időszakban is fontos minőségbiztosítási részét képezte az egészségügyi ellátásnak. Az infekciókontrollt biztosító előírások és házi gyakorlatok a járványveszély miatt esetenként átgondolásra, frissítésre kerültek. Jelen cikkben összefoglalásra kerül, hogy melyek az eszköz- és felületfertőtlenítés általános és speciális szabályai a jelenlegi működési rendben.

2021.12.13. Fertőtlenítés

Kézmosás és kézfertőtlenítés: mire figyeljünk és hívjuk fel a figyelmet a helyes rutin kialakításához?

A kézmosás fontossága a fertőzések terjedésében az egészségügyi szakemberek számára sem volt mindig egyértelmű. A fertőtlenítő kézmosást Semmelweis Ignác a klinikai gyakorlatba – mai ismereteink mellett – megdöbbentő ellenszélben tette kötelezővé két beteg vizsgálata között. A fertőtlenítő kézmosás fontosságát alátámasztó orvosi bizonyítékok a XIX. századi orvostársadalmat nem győzték meg. Semmelweist egész egyszerűen nem vették komolyan. Hol tart ma, a COVID-19 járvány fényében, a fertőtlenítő kézmosás kultúrája? Hogyan változott a jó gyakorlat?

2021.12.07. Fertőtlenítés

Kézhigiéné: a bőr normálflórája és a kézfertőtlenítés szabályai

A COVID-19 járvány okozta fokozott, időszakosan változó fertőződésveszély miatt a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés korábban talán soha nem látott gyakorisággal kerül említésre. Jól lehet, egy rendkívül hétköznapi gyakorlatról van szó, mégis biztosak lehetünk abban, hogy a kézfertőtlenítéssel sokat tehetünk saját egészségünk és környezetünk védelme érdekében. A rendszeres kézfertőtlenítés mégsem egyenlő a megfelelő kézhigiénével.

2021.11.15. Fertőtlenítés

Együtt élve a koronavírussal: otthon és a lakáson kívül

A pandémia során megtapasztalt higiéniai előírások - a megfelelő kézmosás, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás és a maszkhasználat - mindenki számára bevésődtek. Igaz, a kötelező járványügyi intézkedések most lazultak, azonban önmagunk és környezetünk érdekében nem árt továbbra is betartani a főbb higiéniai szabályokat. Összegyűjtöttük a leghasznosabb gyakorlati praktikákat a megfelelő védekezéshez. (X)

2021.10.12. Fertőtlenítés

Használati tárgyak veszélyei a rendelőben: mobiltelefon

A háziorvosi rendelőkben a napi betegellátási rutin során számos eszközt, személyes tárgyat érint meg a nővér és az orvos. Minden egyes tárgy érintése fertőzés átvitelének veszélyét rejti magában. Hogyan is lehet minimálisra csökkenteni a fertőzés rizikót ezeken a tárgyakon?

2021.10.12. Fertőtlenítés

Koronavírusveszély a rendelőben: általános szabályok a koronavírus eliminálására

A COVID-19 különböző variánsairól időszakosan hallani, hogy fertőzőképesebbek, mint a korábbi hullámokért felelős szerotípusok. A tavaszi hullámhoz képest országszerte fellélegezhettünk az oltási program előrehaladásának és a korlátozások hosszútávú eredményeinek köszönhetően, annak érdekében viszont, hogy ez így is maradjon, nem szabad megfeledkezni az óvintézkedésekről. A COVID-19 variánsok mindegyike főként közvetlen kontaktussal, levegőn keresztül, illetve cseppfertőzéssel terjed. A légúti vagy atípusos tüneteket mutató betegek esetében továbbra is felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, amit az orvosi rendelők megszokott működésének újraindításával sem szabad szem elől téveszteni.

2021.08.18. Fertőtlenítés

Koronavírusveszély a rendelőben: meddig „él” a COVID-19 az élettelen felületeken?

Az új koronavírus okozta COVID-19 világjárvány több, mint egy éve velünk van a mindennapokban. A fertőzés terjedésének mérséklésére, megelőzésére számos hétköznapi és speciális módszer létezik. Idővel a járványt okozó SARS-CoV-2 tulajdonságairól is egyre többet tudhatunk, ami hatékonyabbá teheti a megbetegedés elleni védekezést. Az orvosi rendelőben is.

2021.07.29. Fertőtlenítés

Infekciókontroll – A háziorvosi rendelők specifikumai

Az infekciókontroll, mai értelmezés szerint, hangsúlyozottan az egészségügyi ellátás teljes vertikumával összefüggő fertőzések és ártalmak megelőzésével foglalkozó gyakorlat. Alapellátás szintjén is az összes szereplőt – beteg, egészségügyi dolgozó – védik a lehetséges fertőzések kialakulásától az egészségügyi ellátás során.

2021.06.14. Fertőtlenítés