Kardiológia

A demenciára alkalmazott antipszichotikumok kockázata

Az antipszichotikumok használata demenciában szenvedő idős felnőtteknél a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a tüdőgyulladás, a törés, az akut vesekárosodás és egy sor más egészségügyi probléma jelentősen megnövekedett kockázatával hozható kapcsolatba azokkal összehasonlítva, akik nem használnak ilyen gyógyszereket, mutatta ki egy új kutatás.

2024.05.24. Kardiológia

Stroke megelőzés pitvarfibrillációban dabigatránnal

A pitvarfibrilláció (AF) növeli a stroke és az elhalálozás rizikóját. A K-vitamin-antagonista hatóanyagok (pl. warfarin) ugyan lehetőséget kínálnak a rizikócsökkentésre, azonban a kontroll terápiával való összehasonlításban emelik a hemorrhagiás események kockázatát. Emellett a K-vitamin-antagonisták alkalmazása nehézségekbe ütközhet gyógyszerekkel és ételekkel kialakuló interakcióik, valamint a rendszeres laboratóriumi monitorozás szükségessége miatt. A dabigatrán mint direkt orális antikoaguláns hatóanyag, a trombin inhibitora, alternatívát kínál a stroke megelőzésére AF-ban1.

2024.05.15. Kardiológia

Terhességi komplikációk és hosszú távú halálozás a nőknél

Komplikációval járó terhesség, például koraszülés vagy preeklampszia esetén nagyobb a kardiometabolikus rendellenességek kockázata a későbbiekben, az érintettek hosszú távú halálozási kockázatáról azonban keveset tudunk. Az ilyen jellegű kockázatok jobb megértésére van szükség a veszélyeztetett nők korai azonosítása, valamint a prevenciós lépések megkönnyítése érdekében.

2024.05.14. Kardiológia

A preventív perkután koszorúér-beavatkozás és az optimális gyógyszeres terápia összehasonlítása

Akut koszorúér-szindrómát és hirtelen szívhalált gyakran a lipidekben gazdag ateroszklerotikus koszorúér-plakkok (ún. sérülékeny plakkok) megrepedése és trombózisa okoz, amelyek közül sok nem korlátozza a véráramlást. A sérülékeny plakkok perkután koszorúér-beavatkozással végzett fokális megelőző terápiájának biztonsági és hatékonysági foka a kedvezőtlen kardiális események csökkentésének szempontjából nem ismert. A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy a véráramlást nem korlátozó, sérülékeny plakkok preventív perkután koronária-beavatkozása javítja-e a klinikai kimeneteleket az optimális, de kizárólag gyógyszeres terápiához képest.

2024.05.13. Kardiológia

Metabolikus szindróma és daganatkockázat

Ez a kutatás arra utal, hogy a metabolikus szindróma proaktív és folyamatos kezelése alapvető stratégiaként szolgálhat a daganat megelőzésében - mondja Dr. Han-Ping Shi, PhD. A Cancer című folyóiratban közzétett adatok szerint a metabolikus szindróma tartósan fennálló és romló pontszámai összefüggésbe hozhatók a daganat, köztük a veserák fokozott előfordulási gyakoriságával.

2024.05.02. Kardiológia

Új gyógyszer vérzsírcsökkentésre?

A Silence Therapeutics sikeres, 36. hét utáni eredményeket jelentett be a zerlasiranról, egy hosszú hatású, lipoprotein „a”, Lp(a) szint csökkentésére irányuló, folyamatban lévő 2. fázisú vizsgálatából. A vállalat közleményében elmondta, hogy a vizsgálat a zerlasiránt a placebóval összehasonlítva az Lp(a)-szintek szignifikáns csökkenését mutatta a kiindulási értékhez képest a 36. héten, ami az elsődleges végpont.

2024.04.11. Kardiológia

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.

2024.03.28. Kardiológia