Reumatológia

A metotrexát alkalmazása és az interstitiális tüdőbetegség kockázata dermatomyositisben

A dermatomyositis (DM) gyakori szövődménye, az interstitiális tüdőbetegség (ILD) a DM-es betegek mintegy 23%-át érinti Észak-Amerikában. A metotrexát (MTX) a DM első vonalbeli szerének számít, de a reumatoid artritiszben (RA) szenvedő populáció 0,3-11,6%-ánál tüdőgyulladással és tüdőfibrózissal jár. A klinikusok habozhatnak a MTX alkalmazásával kapcsolatban a DM számára, mivel a tüdőtoxicitás miatt aggódnak, ebben a veszélyeztetett populációban.

2024.06.10. Reumatológia

A reumatoid artritisz és a Staphylococcus aureus bacteraemia

Az oszteoartikuláris fertőzés (OAI) a Staphylococcus aureus bacteraemia (SAB) rettegett szövődménye, és rossz kimenetellel jár. Egy vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az OAI és a halálozás kockázatát az SAB-ot követően rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő és abban nem szenvedő betegek körében, valamint hogy azonosítsa az OAI kockázati tényezőit az RA-ban szenvedő betegeknél.

2024.05.10. Reumatológia

Mesterséges intelligencia a reumatológiában?

A jövő reumatológusa olyan betegeket fog látni, akiket mesterséges intelligencia (AI) révén, távoli kitelepüléseken elhelyezett ultrahangos szkennerek adatai, illetve az orvos által megadott algoritmusok felhasználásával értékeltek és triázsoltak. A praxisokat széles körben az AI fogja támogatni, ami átvizsgálja a kórlapokat, jegyzeteket készít, kezeli az előzetes engedélyeket és egészségbiztosítási kérdéseket, segít a korábbi diagnózisok felállításában, klinikai vizsgálatokhoz kutat fel betegeket, és talán még egyéb, optimális terápiát is javasol egyes betegek számára.

2024.04.25. Reumatológia

Lokális diclofenac gél kéz-láb szindrómában

A Lokális diclofenac alkalmazása a kapecitabinhoz-kapcsolódó kéz-láb szindróma (HFS) csökkentésében (D-TORCH) III. fázisú randomizált vizsgálatban a helyi alkalmazásra szánt diclofenac szignifikánsan alacsonyabb 2. vagy 3. fokozatú HFS-el járt együtt a placebóhoz képest az orális kapecitabinnal kezelt emlő- és emésztőrendszeri daganatos betegeknél.

2024.04.22. Reumatológia

A közeljövő terápiái dermatomyositisben

Az egészségügyi állapotok kezelésében elért előrelépések ritkán jelennek meg egyenes vonalban. Gyakran az előrelépés megáll aztán újra megjelenik, és ez alól a cutan lupus és a dermatomyositis (DeM)  kezelésére szolgáló terápiák sem jelentenek kivételt.

2024.03.26. Reumatológia

A gyulladásos ízületi betegség és a gyermektelenség kapcsolata férfikban

Egy országos, népesség-alapú retrospektív kohorsz vizsgálat a norvég arthritis-regiszterben szereplő, gyulladásos izületi betegségben szenvedő férfi betegeket (n = 10.865) a születési év és a lakóhely szerinti megye alapján 1:5 arányban párosította az országos népesség-nyilvántartásból származó, gyulladásos izületi betegségben nem szenvedő férfiakkal (n = 54.325). A születési adatokat a norvégiai orvosi születési nyilvántartásból nyerték. Összehasonlították az egy férfira jutó gyermekek átlagos számát és a gyermektelen férfiak arányát, valamint elemezték az életkor és a diagnózis évének hatását.

2024.02.07. Reumatológia