Védőoltások

Európai HPV térkép: hol tartanak ma a prevenciós programok?

Az Európai Rákszervezet HPV fókuszú alhálózata átfogó jelentést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójába tartozó 53 országának (WHO EURO) HPV fertőzöttségéről és különböző prevenciós intézkedések aktuális helyzetéről. A jelentés kiemeli azt is, hogy a HPV okozta daganatok egy jelentős hányada a férfiakat érint.

2022.08.12. Védőoltások

Hátrányból indult a nem-semleges oltás: a hamis biztonságérzet és a tabutémák képezhetik a fő akadályt

Az iskoláskorú fiúk és a fiatal férfiak HPV elleni védőoltása egyre több országban válik általános gyakorlattá a magas kockázatú HPV törzsek okozta daganatos betegségek megelőzésében. A nem-semleges – fiúkat és lányokat egyaránt bevonó – oltási programok sikerét azonban még számos tényező korlátozza. Szakmai oldalon fel kell ismerni, és el kell hárítani ezeket az akadályokat.

2022.08.01. Védőoltások

Ritkasággá válik a genitális szemölcs diagnózisa Ausztráliában

Ausztrália az elsők közt indított oltási kampányt a humán papillomavírusok okozta betegségekkel szemben. A nemzeti oltóprogram már az elmúlt évek eredményei alapján is jelentős egészségnyereséghez vezetett. A nemi szemölcsök gyakorisága például általánosan közel 50-60%-kal csökkent. A fiatalabb, iskolai oltási kampányban résztvevő korcsoportokban pedig ennél is nagyobb, 70-80%-os csökkenés látható. Az ausztrál siker egyik titka a nem-semleges (univerzális) oltás korai bevezetése lehet.

2022.07.19. Védőoltások

A nemzeti HPV elleni oltóprogram hatásai Angliában a méhnyakrák és a rákmegelőző állapot gyakoriságára

Az Egyesült Királyságban több, mint 10 éve zajlik a nemzeti oltóprogram a méhnyakrákot és egyéb megbetegedéseket is okozó HPV-fertőzés ellen. Egy friss publikáció a kampányoltás korai hatásait vizsgálta a méhnyakrák és a cervikális diszplázia súlyos formájának (CIN3) incidenciája alapján. A kohorszvizsgálatban három különböző oltottsági státuszú csoport és az oltatlan csoport eredményeit hasonlították össze. A vizsgálati modell összesen 13,7 millió évnyi utánkövetés adatait foglalta magába.

2021.11.25. Védőoltások

Európai keretek közt: ideje a HPV okozta daganatok eliminációjának

Világszerte mintegy 690 000 beteget diagnosztizálnak évente, amiért a HPV fertőzések tehetők felelőssé. A HPV okozta daganat viszont a legkönnyebben megelőzhető rosszindulatú betegségek közé tartozik, ennek ellenére a szakpolitikai intézkedések sok európai országban elmaradnak a probléma nagyságától vagy a megelőzés lehetőségétől. A rendelkezésre álló orvosi technológia és tudás viszont lehetővé tenné az ilyen megbetegedések eliminációját.

2021.09.06. Védőoltások

Szeptember 13-ig igényelhető az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele alapján az iskolai kampányoltás keretében az idei tanévben is igényelhető az ingyenes, önkéntes HPV elleni védőoltás a hetedik osztályos lányok és fiúk számára. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani az ingyenes védőoltást, és tájékoztatni a szülőket a HPV okozta betegségekről, illetve a védőoltással kapcsolatban felmerülő kérdésekről.

2021.08.31. Védőoltások

Az egészségügyi szolgáltatók szerepe a HPV elleni oltási programok hatékonyságában

Napjainkban a HPV elleni védőoltással való átoltottság és a méhnyakszűrés együttesen képezik a méhnyakrák okozta idő előtti halálozás megelőzését, valamint a női egészség megőrzését. A sikeres stratégia azonban nem csak az egyéni egészségmegőrzésben, hanem társadalmi szinten is kedvező: csökkenti a HPV okozta betegségterhet is. A korszerű, komplex megelőzési program hatékonysági fokát az orvos-páciens találkozások szintjén az egészségügyi szakemberek állásfoglalása, az általuk képviselt szemlélet határozza meg.

2021.08.02. Védőoltások

Az edukáció jelentősége a HPV prevencióban

A HPV vírusok által okozott megbetegedéseket célzó megelőző programok világszerte átalakulóban vannak. Az elérhető védőoltások egyre szélesebb körben nyújtanak biztonságot: a 11-12 éves lányok korosztályának oltása mellett egyre elterjedtebbé válik a fiúk oltása is. A legfrissebb ajánlások szerint a szexuálisan aktív fiatal felnőttek és egyéb, fokozott fertőződési kockázattal élő csoportok oltása is jelentős egészségnyereséggel járhat.

2021.07.27. Védőoltások

A HPV elleni védőoltás 10 éve Ausztráliában: jelent-e további egészségnyereséget a 9 komponensű oltóanyag?

Ausztráliában 2007 óta működik egy HPV elleni nemzeti oltási program, mely keretein belül a 4 komponensű védőoltás először a lányok számára, majd 2013-tól a fiúk számára is térítésmentesen elérhetővé vált. A program első 10 éve alapján a HPV asszociált betegségek megelőzésének igazi sikertörténete kezd kirajzolódni Ausztráliában. Kérdés, hogy milyen további hatása lesz a közelmúltban bevezetett 9 komponensű oltóanyagnak?

2021.07.19. Védőoltások

Nem szexuális úton terjedő HPV fertőzések a védőoltások fényében

A humán papilloma vírusok (HPV) okozta fertőzésveszély kapcsán a szexuális úton terjedő törzsek és a rosszindulatú megbetegedések megelőzése kapja a legnagyobb figyelmet, a bőr rétegeit és a nyálkahártyát előszeretettel befertőző HPV azonban nem csak szexuális úton terjed. Bár az átvitel az esetek többségében valóban bőrről bőrre vagy bőr és nyálkahártya érintkezésekor történik, egyes tanulmányok erősen abba az irányba mutatnak, hogy az átfertőződés nem csak szexuális érintkezéskor valósul meg, és az önfertőződés lehetősége sem zárható ki.

2021.07.12. Védőoltások