Alzheimer-kór

Viagra az Alzheimer-kór ellen?

Legújabb tanulmányok szerint a merevedési zavarokra való készítmények összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.
2024.02.08. Hírek

Iatrogén Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kórt patológiailag az amiloid-béta (Aβ) lerakódása és a hiperfoszforilált tau neurofibrilláris csomói jellemzik az agyi parenchymában és az erekben (mint cerebrális amiloid angiopátia, CAA). Meggyőző genetikai és biomarker bizonyítékok támasztják alá, hogy az Aβ az Alzheimer-kór kiváltó oka.
2024.02.06. Pszichiátria

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórban: a neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára. Mivel ezek az új antiamyloid monoklonális antitestek (mAbs) nem elhanyagolható kockázatokkal és kezelési terhekkel járnak, amelyek gyökeresen eltérnek az Alzheimer-kór kezelésének jelenlegi fő pilléreitől, alkalmazásuk hatékony és méltányos átültetése a valós klinikai ellátásba a meglévő munkafolyamatok és infrastruktúra szisztematikus és gyakorlat-specifikus módosítását teszi szükségessé.
2023.09.21. Pszichiátria

A szaunázás a demencia kockázatát is csökkenti

A szaunázás számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkezik: többek között erősíti az immunrendszert, edzi a vérereket, javítja a keringést és támogatja a bőr sejtképződését. A fizikai hatásai mellett azonban több, jelentős pozitív pszichés vonzattal is bír, hiszen csökkenti a stresszt és segíti az endorfinok felszabadulását, ráadásul kutatások szerint az Alzheimer-kór és a demencia esélyét is mérsékli.
2023.09.05. Hírek

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórra: A neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára.
2023.08.08. Neurológia