Levotiroxin

Levothyroxin pótlás és terhesség

Várandósság során a magzat és a placenta jelenléte miatt a pajzsmirigy homeosztázisa jelentős változásokon megy át. A terhesség első trimeszterében a magzati thyroxin szükségletet teljes mértékben az anyai pajzsmirigy hormon termelés látja el.
2023.02.17. Levotiroxin

Levothyroxin a mindennapi gyakorlatban

A 21. század első negyedében, amikor a betegségek hátterének genetikai-immunológiai feltárásával foglalkoznak a kutatók, orvosok, el sem tudjuk képzelni, hogy akárcsak 70 évvel ezelőtt a pajzsmirigy betegségek diagnózisa csupán a klinikai képen alapult. Nem álltak rendelkezésre a klinikus számára a diagnózis igazolására szolgáló hormon vizsgálatok, nem állt rendelkezésre ultrahang és egyéb képalkotás, valamint az izotóp vizsgálatok.
2023.02.17. Levotiroxin

Hypotireózis

A pajzsmirigy alulműködés, vagy hypothyreosis elégtelen pajzsmirigy hormon ellátottság következtében kialakult állapot, melyet okozhat a hormon termelésének hiánya, vagy a hormon hatásának elmaradása egyaránt. Ugyanakkor leggyakrabban a pajzsmirigy elsődleges megbetegedése (primer hypothyreosis) okozza.
2023.02.17. Levotiroxin

A hypertireózis kezelése

A hyperthireózis olyan klinikai állapotok összessége, melyet a pajzsmirigy hormonok fokozott szintézise és elválasztása hoz létre. A thireotoxikózis megfelelő kezelése a kórállapotot létrehozó diagnózison alapszik.
2023.02.17. Levotiroxin

A hypothyreoidismus sztorija

Világszerte 1 milliárd ember él jódhiányos területeken, nem ismert azonban hogy ezek közül az emberek közül hányan szenvednek hypothyreosisban (pajzsmirigy alulműködés).
2023.02.17. Levotiroxin